Henkilötarinat

Apteekkari Ismo Kivi: Hyvä asiakaspalvelu on tärkeintä

Kun apteekkari Ismo Kivi palvelee Jäppilän apteekissa, hänet löytää välillä tiskin takaa ja välillä tiskin edestä kertomassa asiakkaalle ohjeita ja vinkkejä lääkkeen tai tuotteen käyttämiseen.  

– Asiakas pitää kohdata ja puhua hänelle selkokieltä, ihmiseltä ihmiselle. Hymy ja ripaus huumoria kuuluu minusta hyvään asiakaspalveluun, tuumaa apteekkari Ismo Kivi.

– Jokainen kohtaaminen asiakkaan kanssa on erilainen ja se on työn suola. 

Apteekkari Kivi on saanut kiitosta asiakkailta hyvistä asiakaspalvelutaidoistaan, mikä kannustaa häntä jatkamaan samalla linjalla. Olipa eräs asiakas ihmetellyt jonkin sutkauksen jälkeen, ettei ole ennen kuullut apteekissa leikkiä laskettavan. 

Apteekkariksi Jäppilään

Proviisori Ismo Kivi oli jonkin aikaa hakenut omaa apteekkia, jossa voisi käydä töissä Varkaudesta käsin päiväseltään ilman, että joutuisi olemaan erossa perheestään.  

– Ensimmäinen apteekkilupani on nyt tämä Pieksämäen 3. apteekki, sisältäen Naarajärven apteekin ja Jäppilän sivuapteekin. Lainvoimaisuus tuli 15.9.2020, kertoo tyytyväinen apteekkari.  

– Myös vaimoni on nykyisin töissä Jäppilän apteekilla sivuapteekinhoitaja Paulan kaverina, itse olen nyt enemmän Naarajärven apteekissa. 

Päivään mahtuu monenlaista työtä

Proviisori, kuriiri, kassa, asiakaspalvelija – päivään mahtuu monenlaista työtä. Varsinkin pienissä yksiköissä, kun tekijöitä ei ole liiemmälti, päivä voi alkaa esimerkiksi siivouksella ja kassanlaskulla jatkuen asiakaspalvelulla sisältäen resepti- ja itsehoitoasiakkaiden palvelua. Väliin mahtuu puhelinsoittoja, edustajatapaamisia, erilaisia koulutuksia ja kouluttautumista. Illalla on vielä vuorossa sähköpostien läpikäyntiä ja kirjanpitoa. 

– Apteekkarina saat ja joudut tekemään ihan kaikkea mahdollista ja lopullinen vastuu on sinulla, Kivi sanoo.

Tärkeää apteekkarille on myös toimia kuriirina pää- ja sivuapteekin välillä niin että jäppiläläiset saavat lääkkeen pääapteekilta jopa samana päivänä – tarvittaessa jopa kotiin toimitettuna. Tärkeintä on, että apteekista lähtee tyytyväinen asiakas ulos – tai joskus mennäänkin itse ulos palvelemaan asiakas.  

– Joskus toimitin toiselta puolelta Suomea veneilemässä olevalle asiakkaalle reseptilääkkeen suoraan pienvenesatamaan. Lääkkeet olivat jääneet kotiin, reseptit piti ensin uusia ja sopia tapaaminen satamaan. Asiakas olisi halunnut maksaa ylimääräistä hyvästä palvelusta. En ottanut. Sanoin, että kuuluu toimenkuvaan, kertoo Ismo Kivi sattumuksesta. 

Apteekissa asiakkaita palvelevat asiantuntevasti tekninen työntekijä, sairaanhoitaja Jaana Kivi (vas.) ja sivuapteekinhoitaja, proviisori Paula Junkkarinen.

Vapaa-aika opettelussa

– Työni on mielettömän monipuolista eikä varsinaista työaikaa ole. Olen joutunut opettelemaan pitämään vapaata työstä, välillä vaikkapa jotain hömppäsarjaa katsomalla, sillä helposti työasioista riittää ammennettavaa vielä kotona vaimon kanssa, kertoo Kivi.

Apteekkarin perheeseen kuuluu kolme teini-ikäistä ja kaksi kissaa ja kani.

– Mutta kun on mahdollista, harrastan fagotin soittoa erilaisissa kokoonpanoissa ja kuntopyöräilen. 

Miten apteekkariksi pääsee?

Ismo Kivi kertoo, että lapsena hänellä ei ollut hajuakaan, mikä hänestä tulee isona. Vuoden sairaanhoitajaopintojen jälkeen terveydenhuoltoala kiinnosti edelleen, muttei sairaanhoitajan hommat. Niinpä hän ”eksyi” farmasian pääsykokeisiin Kuopioon sukulaisensa heräteltyä mielenkiinnon apteekkialaa kohtaan, eikä hän ole varhaista alan vaihtoa katunut. 

Apteekkariksi ei valmistuta suoraan mistään, vaan apteekkariuden vaatimuksena on ainoastaan laillistetun proviisorin tutkinto, joka on ylempi korkeakoulututkinto. Käytännössä moni täydennyskouluttaa itseään muun muassa johtamisopinnoilla ja tekee monipuolisen uran proviisorina erilaisissa lääkehuollon tehtävissä, kuten lääketeollisuudessa, viranomaispuolella ja opetustehtävissä.

Nykylainsäädännön mukaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean valvontalautakunta valitsee hakemusten perusteella hakijan, jolla he katsovat olevan parhaat edellytykset avoinna olleen apteekin johtamiseen. 

Apteekkien lääkevalmistus katoamassa

Lääkärit kirjoittavat nykyisin todella vähän ns. ex tempore -reseptejä ja nykyiset lainsäädäntövaatimukset apteekkien lääkevalmistustiloista on johtanut lääkevalmistuksen keskittymisen vain muutamiin apteekkeihin.

– Apteekkien oma lääkevalmistus on valitettavasti katoavaa kansanperinnettä, kertoo Kivi. 

Tämän takia Pieksämäellä eikä Jäppilässä ole omaa lääkevalmistusta missään apteekeissa. Lähimmät omaa lääkevalmistusta tekevät apteekit ovat Varkaudessa ja Mikkelissä. 

Jäppilän apteekin aukioloaika pitenee vuoden 2022 alusta alkaen

– Asiakkaita ja heidän toiveitaan kannattaa ja pitää kuunnella, sanoo Kivi.  

Niinpä Jäppilän kesäpäivien aikaan toteutettiin asiakaskysely aukioloaikojen laajennustarpeesta ja saatiin todella hyvin vastauksia.  

– Jäppiläläisiltä apteekin käyttäjiltä eli palkanmaksajiltamme nousi esiin toive ilta-aukiolon pidennyksestä, jotta lähikunnissa työssä käyvät ehtisivät paremmin omaan apteekkiin asioimaan. Tämän johdosta ensi vuoden alusta Jäppilän apteekki on avoinna arkisin klo 9-17, kertoo apteekkari iloisena.  

Jäppiläläiset uskollisia asiakkaita

– Nyt kun olen vuoden verran tutustunut Jäppilän seutuun, niin olen kyllä nauttinut kauniista järvi- ja maaseutumaisemista. Ja jäppiläläiset ovat mukavaa porukkaa ja todella uskollisia oman apteekkinsa kannattajia. Nöyrä kiitos siitä! sanoo apteekkari.

– Toivon kaikille jäppiläläisille terveyttä ja pitkää ikää!  

Apteekkari Ismo Kivi toivottaa kaikki tervetulleiksi joulunavaukseen lauantaina 27.11. klo 10-14 apteekille.  

– Meillä on avoimet ovet, glögitarjoilu, arvontaa, hyviä tarjouksia ja saattaapa joulupukkikin vierailla, apteekkari Ismo Kivi sanoo. 

Teksti ja kuvat: Pirjo Riipinen 

Share This