Uutiset

Jäppilän ”oma” VPK täyttää 70 vuotta

– Tervetuloa avoimien ovien päivään juhlimaan samalla VPK:mme 70-vuotistaivalta, toivottavat Mika Ikonen (vas.), Matti Markkanen ja Hannu Lehkonen. – Esittelemme muun muassa tämän sammutusauton, mitä se kätkee sisälleen.

Jäppilän ”omalla” VPK:lla on 70-vuotisjuhlavuosi. Vaikka kuntaliitoksia on koettu, vapaaehtoiset palokuntalaiset ovat määrätietoisesti ja ”vanhassa Jäppilä-hengessä” jatkaneet ansiokkaasti Jäppilän VPK:n toimintaa. Lähes 20 vapaaehtoisen joukosta ollaan valmiina lähtemään monenlaisiin pelastus- ja hälytystehtäviin niin Jäppilän alueella kuin kutsuttaessa muuallekin. Tällä hetkellä Jäppilän VPK on osa Etelä-Savon pelastuslaitosta, joka kuuluu Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisaan.

Jäppilän VPK:n arkisto kertoo, että Jäppilän VPK merkittiin yhdistysrekisteriin 29.5.1953. Ensimmäiseen hallitukseen kuuluivat Lauri Utriainen puheenjohtajana, Esa Mustonen, Valtter Naukkarinen, Pekka Turunen, Toivo Moilanen, Reino Huttunen ja Aarne Laitinen sihteerinä sekä itseoikeutettuna kunnan palopäällikkö Heikki Häyrinen.

Harjoitukset joka maanantai

Vanhan perinteen mukaisesti joka maanantai kokoontuvat vapaaehtoiset palokunnan jäsenet harjoituksiin. Viime kerralla oli jäiden lähdettyä vuorossa vene, joka vilahti Syvänsin suuntaan tarkastettavaksi, huollettavaksi ja koeajolle. Kaikki pitää veneessä olla kunnossa, jos tulee esimerkiksi tulipalo- tai ensiapuhälytys saareen.

– Seinällä on vuodeksi laadittu ohjelma joka kokoontumiskerralle. Joskus se voi olla myös yhteinen Pieksämäen paloaseman kanssa, jonka alaisuudessa olemme, kertoo VPK:n puheenjohtaja Hannu Lehkonen.

Hyvät tilat ja kalusto

Vuonna 1981 Jäppilään saatiin uusi, ”ensimmäinen oikea” paloauto, joka joutui olemaan aluksi taivasalla, kun se ei mahtunut Jäppilä-talossa olleen paloaseman sisätilaan. Paloasema pääsi muuttamaan väljempiin tiloihin uuden monitoimitalon alakertaan ja vanha palvelija, ruiskuauto Land Rover siirtyi myöhemmin museoon Mikkeliin.

– Meillä on nyt sammutusauto vuodelta 2005, miehistöauto ja vene, jotka mahtuvat hyvin asemalle, esittelee sopimuspalokunnan päällikkö Matti Markkanen tyytyväisenä.

Paloaseman seunustoilla riippuvat lämpöä kestävät vaatteet ja haalarit sekä kypärät lähtövalmiudessa ja saappaat on helposti ”potkaistavissa” jalkaan lattialta.

Paloaseman tiloissa on myös kokoushuone ja pieni keittiö sekä sauna.

Mikä saa miehet liikkeelle joka maanantai?

– Auttamisen halu ja mukava porukka, sanoo Lehkonen, joka on ollut mukana toiminnassa jo yli 40 vuotta vuodesta 1979 lähtien.  

Samaa vakuuttavat myös Mika Ikonen, joka tuli mukaan nuoriso-osaston kautta vuonna 1982 ja Matti Markkanen niin ikään nuoriso-osaston kautta vuonna 2008.

– Ja kyllä siellä vahvasti taustalla on myös se vahva ”Jäppilä-henki”, vakuuttavat miehet.

Kalustoa testataan ja huolletaan säännöllisesti, että kaikki toimii tositilanteessa.

Joka maanantai voi liittyä VPK:hon

– Tällä hetkellä vahvuutemme on 17 miestä ja 1 nainen, kertoo Markkanen.

Keski-ikä lähestyy 50 vuotta, joten nuorempaa porukkaa toivotaan mukaan. Ensiksi vapaaehtoiset suoritettavat pelastustoiminnan peruskurssin ja sen jälkeen valinnaisena esimerkiksi ensiapu-, ensivaste-, pelastus- tai savusukelluskurssin. Täysi-ikäiset voivat osallistua hälytyksiin ja 16-vuotiaana pääsee harjoituksiin.

– Meitä sitoo vaitiolovelvollisuus, vaikka tämä on harrastus, sanoo Markkanen.

– Joka maanantai voi uusi jäsen liittyä joukkoomme, vinkkaa Lehkonen.

– Meidän seitsemän jäsenen naisjaosto on miesten apuna muonitustilanteissa ja lähdemme tarvittaessa myös muuallekin mukaan muonittamaan. Lisäksi olemme siivousapuna toimistolla ja mökillä, kertoo Arja Lehkonen.

– Lähdöistä maksettava korvaus menee yhdistyksemme tilille, emmekä me vapaaehtoiset ota itsellemme palkkaa, kertoo Ikonen.

Niinpä vuosikymmenten saatossa VPK on hankkinut oman miehistöauton ja lisäksi Ruuhilammen mökin, jossa voimme viettää porukalla yhteisiä saunailtoja.

”Palopilli” soi kännyköissä

Ennen vanhaan soi Jäppilän kirkonkylän koulun katolla palopilli hälytyksen merkiksi. Nykyään 112 numeroon tehdyt hälytykset menevät Kuopioon Itä-Suomen aluehälytyskeskukseen ja sieltä hälytys tulee suoraan vapaaehtoisten kännyköihin. Entinen palopilli on nykyään väestöhälytin.

– Tarkka osoite on tärkeä hälytystä 112-numeroon tehtäessä, sanovat kaikki yhteen ääneen. – Ison Itä-Suomen hälytyskeskuksen alueella on paljon saman nimisiä katuja ja teitä, joten paikkakunta on tärkeä tieto lähiosoitteen lisäksi.

Tervetuloa avointen ovien päivään la 20.5. klo 9 – 11

– 70-vuotisjuhlan kunniaksi pidetään juhlapäivänä avoimet lauantaina 20.5. klo 9-11. Tervetuloa paloasemalle, toivottaa VPK:n puheenjohtaja Lehkonen. – Silloin esitelemme paloasemaa ja kalustoa tarkemmin ja vastataan kaikkiin kysymyksiin. Tarjolla on pientä purtavaa.

Iltapäivällä palokuntalaiset viettävät juhlahetken oman väen kanssa.

Lehtileikkeitä ja valokuva vuosien varrelta


Nuoriso-osaston kautta on tullut kimmoke omaan ammattiin. Jarmo Immonen on nykyään Pieksämäen paloasemalla töissä.

Suomen nuorin palopäällikkö Pekka Suhonen ja Jäppilän uusi paloasema.

VPK:n hallitus 1974: takana vas. puheenjohtaja Lauri Utriainen, Armas Hynninen, Olavi Immonen, Eelis Kukkonen ja Vilho Huttunen (kunnan palopäällikkö), edessä vas. Reino Huttunen ja Valtter Naukkarinen.

Sammutusauto Karhu-Sisu vuodelta 1981.

Apu-lehti kertoi tällaisenkin sattumuksen.

Teksti ja kuvat Pirjo Riipinen

Share This