Uutiset

Kaupunginjohtaja Ulla Nykäsen kahvihetki, Jäppilässä 15.11.2019

Vieraaksemme saapunut Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen totesi heti kahvihetken aluksi Jäppilän olevan virkeä kaupunginosa, jossa asuu aktiivisia ihmisiä. ”Jäppiläläiset luottavat omaan tekemiseen ja se on lisäarvo kaupungille. Lisäksi Jäppilä on luonnonkaunis paikka, mistä on mukava käydä töissä.”

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Taavitsaisen ehdotuksen mukaisesti käytiin keskustelua niin, että jokainen paikalle tullut sai esitellä itsensä ja kertoa omat ajatuksensa Jäppilästä sekä toiveitaan Pieksämäen kaupungin suuntaan.

JÄPPILÄN HOITAJAVASTAANOTON SUUNNITELTU LOPETTAMINEN

Keskustelussa nousi useammassa puheenvuorossa esille suunniteltu hoitajavastaanoton lopettaminen Jäppilässä, Virtasalmella ja Naarajärvellä. Tieto, joka tuli yllätyksenä itse työntekijöille, mutta myös Jäppiläläisille.

Ensimmäisenä puheenvuoron sai Salme Vihavainen, perushoitaja Jäppilän hoitajavastaanotolta:

”jo vuodesta 1982 olen ollut perushoitajan tehtävässä töissä Jäppilässä ja tehnyt työtä nyt myös työsuojeluvaltuutettuna 2 päivää viikossa, suunnitellun hoitajavastaanoton muutoksen myötä vuoden alusta tulisin olemaan kotipalvelutyössä.”

”Jäppilän hoitajavastaanoton päättymisen suunnittelu askarruttaa kovasti. Jäppilässä ollaan harmistuneita asiasta.” Kaupunginjohtaja pahoitteli myös asian epäonnistunutta ulostuloa.

”lisäksi Jäppilästä vievät tiet ovat surkeassa kunnossa sekä Pieksämäen että Varkauden suuntaan. Ely-keskukseen ollaan oltu yhteydessä teiden kunnosta ja ylinopeuksista Jäppilän keskustatiellä.”

Leena Maaninen, kyläaktiivi jatkoi aiheesta:

”yhteistyö kaupungin kanssa on ollut aiemmin hyvää. Taannoin olleessa kumppanuuspöydässä ei puhuttu hoitajavastaanoton lopettamisesta mitään. Ymmärsin että asiaa on suunniteltu jo kesän alusta asti, meille kertomatta. Asiat tulee kertoa avoimesti kyläläisille, sillä me olemme palveluiden käyttäjiä. Toivottavasti kylien vanhukset eivät joudu maksajiksi sille, että kaupungilta loppuu rahat. Miten vanhukset ja autottomat kyläläiset pääsevät palvelujen äärelle, sillä Jäppilässä ei ole jokapäiväistä paikallisliikennettä ja takseja on vain yksi, jonka tolppapaikka on Pieksämäellä, autoilija tosin asuu Siikamäessä. Taksi maksaa n. 60€ edestakaisin. Kyläläisiltä loppuvat rahat. Tämä on inhimillinen ongelma.”

Ulla Nykänen vastasi:

”tämä on oikeutettua mielensäpahoittamista. Kumppanuuspöydät olisivat olleet oikea keino/reitti käsitellä nämä. Uusi perusturvajohtaja Paula Tiihonen on erittäin pätevä, mutta voi olla ettei hän tiennyt kumppanuuspöytien käytänteitä vasta virassa aloittaneena. Jatkossa osataan varmasti toimia asiakkaan näkökulmaa unohtamatta.”

Raimo Piilo, kyläaktiivi kommentoi:

”kaupungin lyhytjänteinen, poukkoileva toiminta huolettaa todella, mutta sitä on koko valtakunnassa nähtävissä.”

Seuraavaksi puheenvuoron sai Soili Moilanen, Peltokartanon hoitoyksikön toiminnanjohtaja ja Jäppilän hoitajavastaanoton sairaanhoitaja:

”asun itse Jäppilässä ja olen luottamustehtävissä kaupungissa, toimin kaupunginhallituksessa. Kuntalaisten puolesta olen pahoillani näistä muutoksista. Jatkossa siirtyisin Kotihoidon esimieheksi keskustaan. Maanantaina käymme perusturvajohtajan kanssa keskustelua näistä Jäppilän hoitajavastaanoton muutoksista.”

”täällä on erittäin hyvä panostus ja Salme Vihavainen on todella taitava työssään. Neuvolapalvelut ja laboratoriopalvelut säilyisivät, mutta nytkin avustavassa työssä tarvitaan meidän työpanosta näytteiden otossa. Käytännön työstä ei ole kukaan kysynyt mitään meiltä työntekijöiltä.”

”Siikamäestä tulee meidän ainut taksi, kuljetus tukia tulee sitten miettiä. Puolitoista kuukautta on aikaa miettiä nämä asiat. Päiväkoti on täynnä ja koulussa paljon oppilaita, jos palvelua ei ole niin miten heidät hoidetaan?”

Leena Maaninen jatkoi:

”Jäppilän apteekki ja ihmiset Jäppilässä ovat hyötyneet siitä, että Soili on voinut määrätä reseptejä. Jatkossa tämä puoli jää hyödyntämättä uudessa tehtävässä. Tässä tulee myös miettiä hiilijalanjälkeä kun lähdetään ajeluttamaan ihmisiä keskustaan. Kuljetuspalvelut tulee järjestää. Parkkipaikat Pieksämäen terveyskeskuksen pihassa ovat jo nyt aivan riittämättömät, saati sitten kun sinne menisivät Jäppilän, Virtasalmen ja Naarajärven asukkaat autoineen.”

Seuraavaksi puheenvuoron sai Raimo Piilo, kyläaktiivi:

”huolettaa Varkauden ja Pieksämäen yhteistyö? Molempien kaupunkien luvut käyrällä ovat alaspäin. Mikä hiertää, miksi ei voisi olla yhteinen isompi kunta-alue? Miksi jokainen puurtaa omissa nurkissaan? Yhteinen Savon maakunta tulisi perustaa. Toivoisin, että rajan ylittäminen ei olisi niin vaikeaa vaan yhteistoiminnallisuutta löytyisi ja yhteisiä asioita mitkä voisivat hyödyttää kaikkia.”

Ulla Nykänen vastasi:

”kun ollaan kahden maakunnan puolella, tarvitaan kuntaliitos ja silloin oltaisiin pohjois-savon puolella todennäköisesti. Liikennehankkeita mm. käydään yhdessä läpi. Etelä-Savon tilanne näyttää huonolta.  Mitä meinaa Savonlinna, haluaa sotensa suunnitella Pohjois-Savon kanssa?”

Pekka Suhonen, kyläaktiivi otti kantaa palvelujen säilymiseen:

”eikö Pieksämäki voisi siirtyä Pohjois-Savon puolelle?  Asioita tulee miettiä pidemmällä tähtäimellä. Meille on luvattu, että matalan kynnyksen palvelut pysyvät ja lähipalvelut säilyvät. Se on myös kaupungin strategiassa, itsenäinen kaupunki. Perustuuko tämä Jäppilän muutos säästöihin? Suunnitellulla muutoksella ei säästöjä tule. Perusturvaan palkataan kolme uutta työntekijää.”

Ulla Nykänen jatkoi:

”on surullista, että puolueet ovat erillään. Haluan olla kaikkien kaupunkilaisten puolella. Tässä ei ole sotatila käynnissä. Voidaan olla erimieltä, mutta kun päädytään johonkin päätökseen, niin seisotaan yhdessä sen päätöksen takana. Sillä ei yhteistä hyvää luoda, että jatkuvasti muutetaan puolta päätöksissä ja perutaan lupauksia.” 

Salme Vihavainen kommentoi:

”Olisin toivonut että niiden kanssa, ketä asia koskee, olisi käyty keskustelua. Olisi kerrottu miten asiat etenevät (Jäppilän hoitajavastaanottoon liittyen).”

Soili Moilanen jatkoi:

”jos palvelut viedään, eivät ne palaudu takaisin.”

Matti Kauhanen, maanviljelijä, pääsi kertomaan omat näkemyksensä kylän asioissa:

”minulla on onni asua Jäppilässä ja työskennellä kyläläisten kanssa. Päätöksentekoon vaikuttaa merkittävästi se, että väki vähenee. Kuntaliitos olisi ainut ratkaisu selvitä. Päätöksiä pitää tehdä silloin kun kaikki on vielä hyvin eikä silloin kun on hätä. Kaupungin on sijoitettava yrityksiin. Tulee käydä keskusteluja naapurikuntien kanssa.”

Raimo Piilo jatkoi Matti Kauhasen ajatuksiin:

”valokuitukaapelin saaminen kylälle lisää houkuttavuutta myös nuorille saapua tänne asumaan.”

Ulla Nykänen:

täällä käydään nyt hirmu hyvää keskustelua. Nämä asiat tulisi saada esille uutta kuntastrategiaa tehtäessä. Tuntuu, että te kerrotte asioita, jotka ovat vastoin nykyistä strategiaa, olette joustavampia kuin strategiaan kirjatut asiat.”

Leena Maaninen:

”Jäppilään on investoitu lähivuosina paljon: Attendon hoivakoti, kirkon kunnostus; uudet urut, sähköverkon perusparannus ja vesijohtohankkeet. Koulussa on yli 50 oppilasta ja Jäppilään on muuttanut lapsiperheitä. On kaavoittamattomia tontteja , joten pidetään koko kaupunki asuttuna on myös kaupungin strategiassa”.

Ulla Nykänen:

”Jäppilän koulun tilanne näyttää turvatulta.”

Kahvihetken lopuksi Netta Nyyssönen esitti kysymyksen kaupunginjohtaja Ulla Nykäselle:

Millä konkreettisilla keinoilla olet itse valmis tukemaan ja kehittämään Jäppilän ja sen asukkaiden hyvinvointia?

”Tulen puhumaan Jäppilän joulutapahtumaan 30.11 monitoimitalolle, ehkä siihen mennessä mietin vastauksen tuohon, mutta ainakin huomioin tasapuolisesti kaikki kaupungin kylät ja keskustan.”

Ulla Nykänen päätti kahvihetken kannustaviin ja rohkaiseviin sanoihin:

”Tapanne on hyvä, pitäkää yllä hyvää pöhinää!”

Teksti ja kuvat: Netta Nyyssönen

Share This