Uutiset

Unelma omavaraisuudesta

Neljä kaverusta haluaa rakentaa Suomeen omavaraistilojen verkoston. Osa niistä voisi tulla Jäppilään ja lähiseudulle.

Pekka Airaksinen mittailee Ahvenlammen talon seiniä infrapunalämpömittarilla. Hän etsii lämpövuotoja ja kylmiä kohtia seinässä.

– Tuohon tarvitaan lisäeristettä ja tuonne. Tarkoitus on myös lisätä kerros ekovillaa kaikkiin seiniin osana talon energiaremonttia, Airaksinen kertoo.

Kaverukset ostivat kiinteistön viime vuoden lopulla huutokaupasta. Kyseessä ei ollut hetken päähänpisto, vaan talon hankkiminen on osa suurempaa suunnitelmaa. Tavoitteena on lähteä rakentamaan Suomeen askel kerrallaan omavaraisten tilojen verkostoa.

Verkostossa yksi tiloista voisi tehdä metsätöitä ja tehdä puut muillekin. Toisella tilalla voitaisiin viljellä juureksia ja muita kasviksia. Kolmas tila voisi keskittyä eläinten pitoon. Työn tuotokset jaettaisiin kaikille verkostossa mukana oleville.

Tarkoitus ei myöskään ole poltella päreitä tuvissa, vaan pyrkiä omavaraisuuteen energiantuotannossa. Joku voisi esimerkiksi tarjota osaamistaan vaikkapa aurinkopaneelien huoltoon.

– Omavaraisuus on käytännössä kokopäivätyö. Osana verkostoa kaikesta ei tarvitse selvitä yksin, vaan asiat voidaan tehdä yhdessä, Airaksinen painottaa.

Irti oravanpyörästä

Ajatukset omavaraisuudesta ovat pyörineet Pekka Airaksisen mielessä vähintään 10 viimeistä vuotta. Rakennusalan yrittäjänä pääkaupunkiseudulla toiminut mies hankki itselleen Espoon Nuuksiosta tontin ja rakensi sinne talon.

– Olin juossut oravanpyörässä sen verran, että minulle tuli burn out. Ajoin yritykseni alas ja loikkasin siitä elämästä pois.

Talo oli vanhojen kuusien keskellä. Luonnolla on kuitenkin omat oikkunsa. Kirjanpainajatoukka asettui asumaan samalle alueelle, ja pian vanhat kuuset kuolivat pystyyn.

– Kaadoin puut, kaivoin kaivurilla kannot ylös ja perustin pihaan kasvimaan, Airaksinen muistelee.

Puhdas ruoka on Airaksiselle tärkeä asia. Hän oli vähän aiemmin havahtunut siihen, miten paljon lisäaineita on kaupasta ostettavissa tuotteissa.

– Viljelykset menivät nappiin muuten, paitsi että perunaan tuli perunarutto. Olisin voinut ruokkia monta perhettä oman pihamaan tuotolla.

Talkoita, grilli-iltoja ja ehkä kuppila

Omavaraisuusverkosto nytkähti eteenpäin syksyllä 2022, kun neljä kaverusta päätti hankkia maatilan Sysmästä. Vanha hirsinen päärakennus oli huonossa kunnossa, mutta paikan hintalappukaan ei ollut kummoinen.

Toinen hankittu kohde on Ahvenlammen talo Jäppilässä. Sen on tarkoitus toimia tukikohtana mahdollisesti myöhemmin mukaan liittyville tiloille. Suunnitelmana on remontoida taloa kevättalven ja kevään 2023 aikana. Kesällä on vuorossa ulkopintojen kunnostusta ja pihan laittamista.

– Vuokraamme todennäköisesti osan huoneistoista. Alakertaan voisi ehkä tulla ympärivuoden auki oleva kuppila. Kesällä pihalla voisi pitää yhteisiä grilli-iltoja, Airaksinen kertoo.

Hän toivottaa kyläläiset ja muut omavaraisuudesta tai yhteisöllisestä tekemisestä kiinnostuneet mukaan talkoisiin ja tutustumaan.

– Kun täällä näkyy valoa, saa tulla moikkaamaan. Myöhemmin keväällä ja kesällä järjestämme kaikille avoimia talkoita. Jos jollain on ylimääräisiä rakennustarvikkeita tai huonekaluja, otamme mielellämme lahjoituksia vastaan.

Pekka Airaksinen etsii lämpövuotoja infrapunalämpömittarilla. Seiniin on tarkoitus lisätä eristettä ja tiivistää lattian liitoskohdat.

Talon tarinat talteen

Kun kaverukset tulivat ensimmäisen kerran Jäppilään, he ajoivat Pieksämäen suunnasta taajamamerkiltä taajamamerkille ja ajattelivat, että ei kylä kovin suuri ollutkaan. He eivät ensin hoksanneet, että Jäppilän taajama kiertyy pitkälle Ahvenlammen ja Heikinlammen väliin.

– Täällä on viihtyisän ja idyllisen oloista. Jäppilä näyttää elinvoimaiselta. Vaikka kylä on pieni, se on ehkä pippurinen, Airaksinen pohtii.

Toistaiseksi uudet omistajat ovat paikalla aina silloin tällöin. Remonttia edistetään vähitellen. Sen lomassa olisi mukavaa tutustua paikallisiin ihmisiin paremmin.

– Jatkossa olisi mukavaa kuulla tarinoita tästä rakennuksesta. Niitä voisi ehkä kirjoittaa mahdollisesti alakertaan tulevan kuppilan seiniin.

Ainut tapa olla vapaa

Teijo Arponen innostui mukaan omavaraisuusprojektiin Pekan vinkistä. Hän kertoo olevansa täysin kaupunkilainen. Edes oma mummo ei ole asunut maalla, kuten monella muulla lapsuudessa on ollut.

– Omavaraisuus on vastavoima kehitykselle, jossa ihmisiä ajetaan kaupunkeihin ja tehdään meidät riippuvaiseksi keskitetyistä järjestelmistä sähkön ja lämmön suhteen, Arponen pohtii.

Hänkään ei haaveile paluusta 1800-luvulle. Enemmän kiikarissa on itse tuotettu sähkö ja lämpö auringolla, tuulella tai vesivoimalla.

– Omavaraisuus ja yhteiskunnan järjestelmistä irrottautuminen on ainut tapa, miten voi olla aidosti vapaa ja itsenäinen tulevaisuudessa. Mukavuudenhaluiset kaupunkilaiset eivät siihen pysty, mutta meitä asiasta kiinnostuneita on koko ajan enemmän, Airaksinen tiivistää.

Jos haluat lahjoittaa ylijääneitä rakennustarvikkeita tai huonekaluja tai moikata muuten vaan, voit ottaa yhteyttä suoraan Pekkaan, puh. 040 952 1670 tai airaksisen.pekka@gmail.com.

Teksti ja kuvat: Hanna Moilanen

Share This