Uutiset

Aika hypätä suksille tai luistimille

Jäppilän kirkonkylällä kiertää noin viiden kilometrin luistelurata lampien jäällä. Latuja on auki reilu 10 kilometriä.

 

Reijo Räisänen on lähtenyt luistelemaan Ahvenlammelle.

Reijo Räisänen on lähtenyt luistelemaan.

Kun ajaa Jäppilän kirkonkylälle, huomaa Ahvenlammen jäällä rantoja kiertävän luistelu-uran. Reitti jatkuu Hiidenlammelle ja pyörähtää sieltä taas takaisin. Koko lenkki on yhteensä noin viiden kilometrin mittainen.

Jäppilän VPK:n vapaaehtoiset ovat auranneet luisteluradan kyläläisten iloksi. Ja saa radalle toki tulla kauempaakin nauttimaan reippailusta. Retkiluistimia ei välttämättä tarvitse, vaan hokkareilla ja kaunokeillakin pärjää.

– Pyrimme pitämään radan auki koko talven sen mukaan kuin jäätilanne ja kelit sallivat, Mika Ikonen Jäppilän VPK:sta kertoo.

Uutuutena on aurattu myös toinen luistelureitti Syvänsin jäälle Hiidenlammen pohjukasta Tanssisaareen. Reitille pääsee kun suunnistaa muutaman sata metriä Sale-kaupalta Varkauden suuntaan. Tanssisaaressa on Syvänsin kalastushoitokunnan talkoovoimin rakentama laavu, johon voi kuka tahansa piipahtaa sytyttelemään nuotiota ja syömään eväitä. Polttopuita voi käyttää laavun takana olevasta liiteristä.

VPK pitää silmällä saareen johtavaa reittiä. Jos lumipyryt ja -tuiskut alkavat vaivata enemmän, reittiä ei välttämättä pidetä koko talvea auki. Retkelle lähtöä ei siis kannata lykätä.

image1(1)

Aatu Airaksinen opettelee luistelemaan Ahvenlammen jäällä.

Hiihtoladut on ajettu vanhaan tuttuun malliin

Hiihtolatuja on tänä talvena ajettu Jäppilässä pururadalle, Ahvenlammen jäälle ja siitä eteenpäin harjulle. Sakonkylän suuntaan lähtevällä peltolenkillä on latupohja luisteluhiihtoa varten, mutta ei vielä perinteisen hiihdon latua.

Yhteensä latuja on reilu kymmenen kilometriä kierrettäväksi joko pitkänä lenkkinä tai lyhyempinä reitteinä. Ladut ovat Pieksämäen kaupungin liikuntatoimen ylläpitämiä. Käytännössä paikallinen tekijä Jyrki Wallenius ajaa ladut Jäppilään.

Laduille pääsee lähtemään esimerkiksi kirkon ja museon välistä lähtevän pururadan kohdalta tai koulun takaa rannasta. Ahvenlammelle luistelemaan pääsee parhaiten koulun rannasta monitoimitalon takaa.

Eero ja Aija Lappi hiihtävät Ahvenlammen jäällä.

Eero ja Aija Lappi hiihtävät Ahvenlammen jäällä.

 

Teksti: Hanna Moilanen
Kuvat: Hannu Lappi

Share This