Kyläblogi

Ainutlaatuisia matkailukohteita

Olin iloisesti yllättynyt ja otettu, kun Hanna pyysi minua kirjoittamaan blogitekstin Jäppilän kotisivuille. Oma muuttoni Jäppilän pohjoisnurkalle Oittilaan tapahtui vuonna 2006.

Muutin Pieksänmaan kunnan aikaan ja vain vuotta ennen uuden Pieksämäen kaupungin perustamista eli en ehtinyt muuttaa ”aidoksi” Jäppilän kuntalaiseksi. Uusiojäppiläläinen kuitenkin olen, ja omalta osaltani olen ehtinyt rakentaa Jäppilää konkreettisestikin jo kohta 15 vuotta.

Jäppilän alueesta ja jäppiläläisistä on itselleni aina jäänyt hyvin myönteinen, tekevien ihmisten mielikuva. Jäppiläläiset tarttuvan toimeen ja saavat paljon aikaan. Alueen asukkaat myös osallistuvat oman alueensa tapahtumiin runsain joukoin ja viihtyvät hyvin keskenään.

Kesäravintola ja tilamyymälät kutsuvat kauempaakin

Matkailun näkökulmasta Jäppilä on mielenkiintoisten kohteiden paikkakunta. Monet kohteet ovat ainutlaatuisia myös koko Suomen mittakaavassa.

 Jäppilän Kievari, jossa työskentelevät osittaiset sukunimikaimani Tiia ja Timo Tissari, on hyvä esimerkki tinkimättömästä oman unelman ja päämäärien seuraamisesta. Kievarin brändi on huomioitu koko maassa ja halukkaita ruokailijoita on kesäaikaan enemmän kuin sisään mahtuisi. Ja se ruoka… Se on aivan omaa luokkaansa!

Kaisa on myös rohkeasti investoinut majoitusmahdollisuuksiin aivan kirkonkylän keskustassa. Tissarin perhe kokonaisuudessaan onkin todiste seudun vetovoimasta ja siitä, miten Jäppilä vetää takaisin useiden vuosikymmentenkin muualla asumisen jälkeen.

Ulla Hynnisen yritteliäisyydestä alkunsa saanut ja myöhemmin useiden kylätoimijoiden ylläpitämä Tahon kahvila oli kyläläisille tyypillistä positiivista yhteistyötä, joka kantoi toimintaa useiden vuosien ajan. Jokainen kuitenkin työllistyi omille tahoilleen ja Ulla jatkoi monipuolista toimintaa Heponiemen Tilalla.

Tilalta saa kesällä luomumansikat ja juurekset, viihtyisässä kahvilassa hörppää kiireettömästi kahvit ja juttelee isäntäväen tai pihan aitauksen alpakoitten kanssa. Lapsia nämä kaverit varsinkin kiinnostavat, samoin kun läheisen Mäntylän lammastilan asukit, Laura Suhosen kasvattamat lampaat.

Highland, kesätanssit ja kauniit harjumaisemat

Ehkä Jäppilän taajamalle tunnusmerkillisintä kuitenkin on highlandkarja, joka tervehtii tulijaa Pieksämäeltä tullessa Esko Rissasen tilalla aivan maantien laidassa. Tila sekä sen yhteydessä oleva Matti Kauhasen tilan kanssa yhteinen tilamyymälä on olennainen osa paikkakuntalaisten, ohikulkijoitten ja lukuisten mökkiläisten kesää. Parhaat hampurilaispihvit paistetaankin ylämaankarjan lihasta. Kokeiltu on ja maukkaaksi todettu!

Matti Kauhanen on myös yksi alueen mökkimajoittajista komealla paikalla sijaitsevalla Matinvuori-nimisellä mökillään. Mökkialueena Jäppilä on kaunis ja myös maanmuodoiltaan ainutlaatuinen drumliinien vuoksi. Ne muodostavat alueen kauniit harjumaisemat, jotka kestävät vertailun vaikkapa Punkaharjun kuuluisien harjualueiden kanssa.

Käymisen arvoinen paikka on myös Kivikuru, ikiaikainen pirunpelto, Tihusniemen ja Sorsakosken välimaastossa. Kivikuru on nimetty yhdeksi Suomen sadasta luontohelmestä.

Jäppiläläiset ovat ylpeitä myös Salmen lavasta, taatusti maan pienimmästä kauniista tanssilavasta, joka on pärjännyt kansallisessa vertailussakin.

Uusimpana Jäppilän matkailutarjontaan on tulossa Heinäselkään uutta juhla- ja majoitustilaa ja mitä kaikkea Suhosen perhe, äiti-Leena mukaan lukien, vielä keksiikään!

Tällaista kehitystä on ollut ja on mukava seurata. Kun koronapandemia hellittää, on Jäppilä entistä ehompi.

Ritva Tissari-Ylönen

Avauskuva Jäppilän kirkonkylältä: Seppo Nykänen

Kirjoittaja työskentelee yritysneuvojana Pieksämäen kaupungilla ja harrastaa rakentamista Jäppilän pohjoisnurkalla Oittilassa.


Share This