Uutiset

Ammattimiehet asialla – muikun talvinuottausta Jäppilän Syvänsillä

Teksti: Eero Kolehmainen
Kuvat: Seppo Nykänen

Muikku on siikojen sukuun kuuluva 5–20 senttimetriä pitkä lohikala, joka elää parvina Euroopan pohjoisosan järvissä ja Itämeren vähäsuolaisissa reunaosissa. Tämä pieni lohikala on Suomen sisävesien ammattikalastajien tärkein saaliskala.

Talvinuottaa vedetään yleisesti pohjanuottana. Täytyy tuntea ja tietää eri vesistöjen nuotta-apajat. Ilman apajapaikkojen tietämystä talvinuottaus ei onnistu.

Apajapaikat olivat ennen niin arvokkaita, että Kuopion läänin kuvernööri määräsi kaupungin vesiä koskevassa kalanpyynnin ohjesäännössä 1800-luvun lopussa seuraavaa: ”Älköön myöskään kukaan upotuksilla taikka paaluilla pilatko nuotta-apajaa.”

Tuomot, Nykänen ja Pitkänen, aloittivat talvinuottauksen vuonna 1997 ja ovat vetäneet nuottaa Syvänsillä, Suonteella ja Sorsavedellä. Tuomot ovat rekisteröityneet kaupallisten kalastajien rekisteriin.

Maaliskuun aamun sarastaessa Tuomot ja Suhoset, Pauli ja Pekka kokoontuvat Syvänsillä olevalle talvinuottauspaikalle.

Avanto avataan ja uittolaitteella viedään köydet noin 700 m päässä olevaan toiseen avantoon. Nuotta lasketaan aloitus avannosta vededään köysillä vedon aloituspaikalle. Apuna käytetään moottorikäyttöistä hydraulista vetolaitetta.

Nuotan pituus on 270 m, korkeus on 18 m, ja nuotta leviää levittäjien avulla noin 180 m leveäksi. Nuotta vedetään vetolaitteella kohti nostoavantoa nopeudella 4 m/minuutissa, loppuvaiheessa noin 20 m/minuutissa. Veto tapahtuu miesvoimin. Veto kestää noin 4-5 tuntia ja koskaan ei ennakkoon tiedä, tuleeko muikkua ja kuinka paljon.

Kalat nostetaan jäällä kuljetuslaatikoihin, joilla ne kuljetetaan lajiteltavaksi ja pakattavaksi maihin. Lajittelu tapahtuu lajittelupöydällä, jossa poistetaan kuoreet ja muut ei-kaupalliset kalat. Sen jälkeen muikut pakataan 10 kg laatikoihin ja lisätään jäähilettä takaamaan kalan  tuoreus. Tässä vaiheessa onkin jo ilta pitkällä. Kalat on oltava seuraavana aamuna kaupassa kuuden aikaan. 

Muikut menevät myyntiin lähikauppoihin. Tuomot myyvät muikkuja myös Jäppilän Salen luona pyyntipäivinä. Myynnistä ilmoitetaan Facebookissa Jäppilän ilmoitustaululla. Muikku on erittäin maittavaa ja hyvää lähiruokaa.

Katso video nuotta-avannon ääreltä!

Share This