Uutiset

Bocciaa Jäppilässä jo seitsemän vuotta

Jäppilän monitoimitalon piha on täynnä autoja ja nauru kaikuu, kun astuu sisälle ovesta. Arja Montosen keittämän kanakeiton tuoksu leijailee ilmassa.

Täällä kisataan Pieksämäen eläkeläisjärjestöjen bocciamestaruudesta. Bocciasta on tullut eläkeläisten keskuudessa erittäin suosittu seurapeli. Bocciassa heitetään pelipalloja, jotka pyritään saamaan mahdollisimman lähelle maalipalloa.

Peliä voi pelata ja kilpailla henkilökohtaisena, paripelijoukkueella tai kolmihenkisellä joukkueella. Tänään kilpailtiin kolmihenkisillä joukkueilla. Jäppiläläinen ykkösjoukkueessa pelaava Raija Kolehmainen viittaa heti Sirkka Nyyssösen suuntaan ja toteaa, ettei taida olla meidän päivämme. Jäppilän ykkösjoukkueessa pelaavat aina Raija Kolehmainen, Sirkka Nyyssönen ja Pirkko Laine.

Jäppilän toisessa joukkueessa pelasivat tänään Ari Heiskanen, Kauko Huttunen ja Seppo Nyyssönen, ja kolmannessa joukkueessa Veli Kekäläinen, Pertti Nokkala ja Riitta Nykänen.

Pieksämäeltä saapuivat kilpailemaan Pieksämäen Seudun Eläkkeensaajat ry ja VR:n eläkeläisryhmät, joita oli yhteensä 15 henkilöä. Tällä kertaa voitto meni Pieksämäen Seudun Eläkkeensaajille.

Mainio seurapeli

Bocciasta on tullut myös Suomessa suosittu seurapeli. Varsinkin Pohjanmaalla pelataan ja kilpaillaan paljon. Etelä-Euroopassa peli on myös suosittu ja sielläkin pelataan paljon.

– Kannattaa tulla kokeilemaan peliä. Koukkuun voi jäädä, mutta se ei aiheuta riippuvuutta, kilpailun osallistujat varoittavat.

Jäppilän boccia-porukan perustajajäseniä olivat Inkeri Päivinen ja Sirkka Nyyssönen. Inkeri Päivinen toi pelin Jäppilään ja veti porukkaa kursseille ja Boccia-pelin saloihin.

”Tästä voit saada itsellesi uuden harrastuksen, etkä jää mökkiin yksin nököttämään.” Näitä sanoja moni käytti harrastuksen alkumetrejä muistellessaan.

Riitta Nykänen ja Ari Heiskanen ovat viimeisimpiä harrastuksen aloittaneita. Riitta pelannut vajaan vuoden ja oli välittömästi jäänyt ”koukkuun”. Ari kertoi kavereiden kertoneen pelistä ja kutsuneet hänet tutustumaan peliin. Ari kiinnostui heti ja väitti tuppautuneensa mukaan. Hyvät kaverit ja mukava henki joukkueissa ovat tärkeä osa pelin parissa viihtymisestä.  

Boccia sopii kaikille

Peli ei aseta rajoitteita eikä se rasita fyysisesti, sillä palloa voi heittää istualtaan tai seisten ja heittää, vierittää tai työntää tai potkaista kentälle. Todellakin peliä voi pelata aivan kuka vaan.

– Peli on hyvin herkkä laji, sillä pallojen on heitettäessä osuttava mahdollisimman lähelle valkoista aloitus palloa, eikä aina voi onnistua, Sirkka Nyyssönen sanoo.

Pelipalloja pelissä on 6 kpl punaisia ja 6 kpl sinisiä sekä yksi valkoinen maalipallo. Ensimmäinen pelaaja heittää merkitylle kentälle valkoisen maalipallon ja sen lisäksi oman pelipallon niin lähelle maalipalloa kuin mahdollista.

Sitten tulee seuraava kilpailija ja peli jatkuu siten, että heittovuoron saa se joukkue, jonka pallo on kauimpana maalipallosta. Sisällä pelatessa käytetään pehmeitä palloja ja ulkona kovia palloja. Pelissä käytettävät pallot valitaan kilpailussa olevien ryhmien palloista.

Pelissä on kuusi erää, joten joukkuepelissä jokainen kilpailija pääsee heittämään aloitus- eli maalipallon. Erän voittaa aina joukkue, jonka pallot ovat lähimpänä valkoista maalipalloa. Lopuksi lasketaan pisteet, ja se joukkue voittaa, jolla on eniten pisteitä.

Pelin tuomari valvoo sääntöjen noudattamista ja tarvittaessa mittaa pallojen etäisyyden maalipallosta. Sihteeri kirjaa tulokset ja valvoo heittäjän sääntöjen noudattamisen.

Valtakunnallisesti on kilpailtu

Jäppilän pelaajat kertoivat parhaasta menestyksestään viime talven valtakunnallisissa kilpailuissa Ylistarossa.

– Matka oli pitkä mutta mukavaa porukkaa on hauska kuljettaa, kertoi kuljettajana toiminut Hannu Savolainen.

– Pelit onnistuivat Jäppilän joukkueelta hyvin ja saatiin neljäs palkinto, kertoi Sirkka Nyyssönen.

Etelä-Savon eläkeliiton kilpailuissa Jäppilän joukkueet ovat voittaneet jo 5 kertaa. Kilpailussa voi mitata aina omaa osaamista ja oppia muilta.

Yksi toive Jäppilän pelaajilla kuitenkin on. Voi kun saisi vielä omat samanlaiset pelipaidat, joista erottuisi muista joukkueista. Pieksämäen joukkueilla olikin hienot punaiset paidat, jotka lisäävät yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Tämä jäi haasteena ilmaan, mistä paidat saadaan.

Vierailevilla joukkueilla oli hienot, punaiset pelipaidat.

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

Share This