Henkilötarinat

Eläinhoitolan pyörittäminen elämäntapana

Tassun kuvilla koristeltu kyltti ohjaa kääntymään hiekkatieltä lemmikkihoitolan pihaan Jäppilän Tihusniemellä. Vanhaan navettaan ja sen lähiympäristöön on kunnostettu 13 paikkaa hoitoon tuleville koirille ja 4 paikkaa kissoille.

Titta Knuuttila juoksuttaa koiria hoitolan läheisyyteen aidatulla niityllä.

Heti pihan vieressä on aidattu niitty, jossa Titta Knuuttila juoksuttaa koiraa liinassa. Yrittäjäuraa on nyt takana puolisen vuotta. Päivärytmi rakentuu eläinten ruoka- ja ulkoiluaikojen varaan.

‒ Olen aina ollut eläinrakas ja hyysännyt lapsesta asti kaikkea leppäkertusta lähtien.

Nuorempana Titta kuntoutti puolivillejä kissoja ja etsi niille koteja. Vapaaehtoistyö ei kuitenkaan yksinään tuo ruokaa pöytään. Vähitellen ajatus omasta lemmikkihoitolasta ja yrittäjyydestä alkoi kypsyä.

– Lemmikkihoitola on minulle työ ja rakas harrastus samassa paketissa. Vaikka ajoittain meno hoitolassa on hektistä ja työ vaatii veronsa, en osaa kuvitella tekeväni mitään muuta, Titta tiivistää.

Yksilöllistä hoitoa maalaisjärjen rajoissa

Eläinhoitolan pyörittäminen on yrittäjälle elämäntapa. Työt alkavat aamulla seitsemältä ja päättyvät iltakymmeneen mennessä. Vapaapäiviä ei käytännössä ole.

‒ Jos tätä ajattelisi työnä, tätä ei ehkä jaksaisi tehdä, Titta pohtii.

Hoitokoirat pääsevät pulahtamaan taustalla näkyvään järveen, jos näin on sovittu koiran omistajan kanssa.

Päivien parasta antia Titalle on mahdollisuus viettää aikaa eläinten kanssa. Vaikka hoitopaikat ovat pääasiassa koirille ja kissoille, myös muille eläimille voi kysyä hoitopaikkaa. Hoitolan yhteydessä ja netissä on myös myynnissä koiratarvikkeita.

Hoitolan pihaan on rakennettu ulkokoirille kaksi paikkaa tarhoineen ja lämpimine koppeineen. Asiakkaiden toiveesta uusiin tarhoihin on jätetty tarkoituksella puita sisälle uroskoirien iloksi.

Lähtökohtaisesti Titta pyrkii huomioimaan jokaisen hoitoon tulevan eläimen yksilölliset tarpeet ja rutiinit maalaisjärkeä käyttäen. Tavoite on, että esimerkiksi koiran päivärytmi olisi mahdollisimman samanlainen kuin kotona.

‒ Jos koira käy torstaisin saunassa ja nukkuu yöt vieressä, niin siihen en kuitenkaan veny, Titta nauraa.

Käpälämäellä on oma ranta. Koirat pääsevät sinne uimaan omistajan niin halutessa. Hoitosopimuksessa sovitaan myös, saako lemmikeistä julkaista kuvia sosiaalisessa mediassa.

 

Tihusniemen sijainti on loistava

Titta Knuuttila on asunut Varkaudessa vuodesta 2008 lähtien. Ensin hän ajatteli perustavansa eläinhoitolansa sinne. Sopivaa valmista tilaa ei Varkaudesta kuitenkaan löytynyt.

Kyltti ohjaa perille Käpälämäen eläinhoitolaan.

Lopulta Tihusniemeltä Tervontien varresta löytyi omalta tuntuva paikka, jonne Titta muutti perheineen asumaan. Perheen lapset käyvät Jäppilässä päiväkodissa ja koulussa.

‒ Alkuun mietin, että tämä on vähän korvessa, mutta itse asiassa sijainti on loistava. Tähän pääsee Varkaudesta, Leppävirralta ja Pieksämäeltä hyvin. Jopa Kuopiosta tulee asiakkaita kodinomaisten olosuhteiden perässä.

Hoitola avattiin helmikuussa 2018. Avoimien ovien päivän kävijämäärä yllätti tuoreen yrittäjän.

‒ Meidät on otettu hyvin vastaan. Ihmiset, joilla ei ole itsellä koiria, toivat kukkia ja toivottivat tervetulleiksi kylälle, Titta kertoo.

 

Opinnoista vauhtia yrittäjyyteen

Yrittäjän itsenäisyys ja päätäntävalta omaan työhön on yllättänyt Titan hyvässä ja pahassa. Päätöksiä voi tehdä nopeastikin ja kehittää toimintaa niin kuin itse näkee hyväksi. Samalla myös vastuu toiminnasta lepää omilla hartioilla.

‒ Tykkään toteuttaa ideoita sitä mukaan, kun niitä tulee. Tiesin mihin ryhdyn, koska olen ollut aiemmin harjoittelussa alan yrityksissä ja päässyt seuraamaan yrityksen pyörittämistä läheltä.

Kenraali Mursu nauttii auringosta ja Titan rapsutuksista.

Oppia yrittämiseen Titta on saanut myös osana Iisalmessa suorittuja eläintenhoitajan opintoja. Erityisesti hän perehtyi yrittäjyyden lisäksi koirien ja kissojen hoitoon sekä eläinhoitolan pitoon.

Tuntumaa eläintenhoitoon on kertynyt myös omien lemmikkien kautta. Tällä hetkellä perheessä asuu neljä kissaa ja kolme koiraa. 6-vuotias Liekki juoksee vauhdikkaasti ulkona, mutta viihtyy myös sisällä makailemassa sohvalla. Kaksi nuorempaa tiibetinmastiffia viettävät päivät pihavahteina.

Yksi kissoista on loukutettu puolivillikissa, joka on kesyyntynyt Titan hoidossa. Kissoja on tullut perheeseen myös aikuisina kodinvaihtajina ja pentuina.

‒ Olen opettanut miehenikin kissaihmiseksi, Titta naurahtaa.

 

Teksti ja kuvat: Hanna Moilanen

 

Tutustu Käpälämäen nettisivuihin ja seuraa lemmikkihoitolan kuulumisia Facebookissa.

Share This