Uutiset

Havuköynnökset Jäppilä-talon koristeeksi

Havuköynnöksiä on sidottu Jäppilässä milloin Jäppilä-talolla milloin Paloasemalla jo kahdeksan vuoden ajan. Nyt voidaan hyvällä syyllä puhua jo perinteeksi muodostuneesta havuköynnösten tekoillasta.  Oppi havuköynnösten tekoon käytiin hakemassa Poleenissa järjestetystä kädentaidon tapahtumasta kahdeksan vuotta sitten.

Köynnöksen mittaus on tärkeä vaihde ja viimeiset solmut pitää solmia oikein. Sopivan pituinen köynnös laskeutuu kauniisti paikalleen ja hyvin sidotut havut takaavat, etteivät ne irtoile paikalleen asetellessa.

Mika Ikonen viimeistelee valmiin köynnöksen taidokkaasti ja Tuula Kuusisto seuraa vieressä.

Matti ja Anne Kauhanen ovat toimittaneet havut aina valmiina pusseihin pakattuina ja nyt kokeiltiin ison kuusen taipuisia oksia. Se kannatti, sillä köynnökset olivat helppoja käsitellä ja nopeita niputtaa sekä sitoa.


Köynnösten tekijät Salme Vihavainen ja Arja Lehkonen ovatkin jo köynnöskonkareita. Tarja Heiskanen nostelee pussista viimeisiä havuja, ja alusta saakka mukana ollut Pekka Suhonen järjestelee havut sitojille valmiiksi.

Köynnökset koristavat Jäppilätalon sisäänkäyntejä aina helmikuulle saakka. Tänä vuonna köynnökset ovat saaneet palautetta erityislaatuisten hentojen oksien laskeutumisesta ja notkeudesta. Valot köynnöksiin lahjoitti Pieksämäen Ysirauta.

Talkoilla tehdyt havuköynnökset koristavat Jäppilä-talon sisäänkäyntejä.

Jäppilän elävä joulukuusi sai koristeita Taidekätkö-hankkeen tekijöiltä

Jäppilän joulukuusi sijaitsee As Oy Ahvenkodon tontilla, ja Ahvenkodon hallitus päätti jo kesäkuussa, että puusta voitaisiin tehdä Jäppilän elävä joulukuusi. Kaupungilta haettiin lupa ympärillä olevien puiden poistoon ja lupa saatiin. 

Ahvenaukion kuusi kasvaa sopivasti aukion reunalla, jonka ympäriltä Eino Ylönen ja Markku Taatila sahasivat pienet puut ja risut.  Mika Ikonen taiteili valonauhan kuuseen ja valot sytytettiin ennen Jäppilän jouluista lauantaita. Aluksi valot paloivat vain pimeän aikaan, mutta itsenäisyyspäivän aamuna siirryttiin koko päivän kestävään kuusen valaistukseen.

Netta Nyyssönen ja Hanna Moilanen koristelivat kuusen Taidekätkötyöpajassa tehdyillä koristeilla.

Taidekätköprojektin väki valmisti Jäppilä-talolla kuusen koristeita, jotka saivat kuusen elämään värikkäästi ja kertomaan taiteilijoiden tarinaa Ahvenaukiolla koristeiden muodossa. Kuusen koristeet näyttäisivät yhdistävän perinteitä ja ajan kuvaa, ilmastoa ja kierrätystä, joten ajankohtaisilta ne vaikuttivat. Valojen sytyttelyn ja koristeiden asettelun jälkeen joulupuu valmistui vastaanottamaan aikuisia ja lapsia ympärilleen.

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

Share This