Uutiset

Ikäneuvolan terveydenhoitajan vastaanotot alkoivat Jäppilässä

Palvelukeskus Peltokartanon tiloissa alkoi torstaina ikääntyneille 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille ikäneuvola-toiminta. Palvelujen järjestämisestä Jäppilässä vastaa terveydenhoitaja Päivi Karjalainen. Palvelu on suunnattu nimenomaan ennaltaehkäisevään tarpeeseen, sillä moni pieneltä tuntuva asia saatetaan jättää hoitamatta. Pieksämäen vastaanotolle menoa saatetaan siirtää vaivan pienuuden takia.

Tämä palvelu on opastusta, neuvontaa ja ohjeistamista erilaisten vaivojen varalta. Vastaanotolla saadaan apua pieniin ja lyhytkestoisiin ongelmiin kuten korvahuuhtelut, verensokerin mittaukset, verenpaineen mittaukset, tehosterokotukset ja ompeleiden poistot.

Terveydenhoitajan vastaanottopalvelu ei jää kokeiluksi, vaan sitä jatketaan torstaisin kuukauden viimeisellä viikolla. Ikääntyneiden palveluja laajennetaan yli 80-vuotiaiden ryhmätapaamisilla, joita tullaan jatkossa järjestämään 80, 83, ja 85-vuotiaille. Näissä tapaamisissa tullaan antamaan yleisiä ohjeita ja neuvoja ihmisten tueksi.

Miten kohderyhmän ihmiset tavoitetaan?

Tiedottamisesta syntyikin keskustelu Päivin kanssa, sillä tämän ensimmäisen vastaanottopäivän tieto tuli tosi lyhyellä varoitus ajalla. Palvelun vakiintuessa tiettyyn päivään, muutoksista on helpompaa ilmoittaa Eloisan nettisivuilla ja sisäisillä tiedotteilla, joita jaetaan sähköisesti eri kanavilla. Ryhmätapaamisiin on lähetetty kutsut kotiin niillä alueilla, joissa tämä palvelu on ollut jo käytössä.

Vastaanoton odotustilassa keskustelua

Palvelun tärkeydestä saatiin hyvä esimerkki vastaanotolle saapuneen Marjatta Ikosen kertomana. Hänen mielestään tällainen palvelu on tärkeä juuri sellaisille henkilöille, joilla ei ole autoa eikä sukulaisia, jotka kuljettaisivat heitä kaupunkiin saakka. Hän itse ei enää saa ajaa autoa ja mieheltäkin vastikään päättyi ajolupa. ”Olisimme pulassa, ellei meillä asuisi näin lähellä auttavaisia lapsia” Marjatta kiitteli.

Samalla Marjatta pohti, ettei kaikilla ole niin hyvin kuin heillä, joten tämä palvelu on tuiki tärkeä juuri yksin asuville ja joiden läheiset asuvat kaukana. Tosin juuri tänä kyseisenä torstaina omat lapset olivat estyneinä kyydittämään häntä vastaanotolle, mutta hyvä naapuriapu näytti hyvät puolensa ja Marjatta sai kyydin kylälle.

Pieksämäkeen asti olisi jäänyt menemättä, sillä häntä kuljettanut ystävä ei mielellään enää aja Pieksämäkeen saakka, vaan kotoaan Jäppilän kylälle kyllä uskaltaa vielä ajaa. Tämä on hieno ja hyvä alku, josta me ikäihmiset olemme kiitollisia EloisalleJäppilässä!

Jäppilään tarvitaan laaja hoitajavastaanotto

Keskusteluissa tuli esille, että nyt palataan hieman taaksepäin kohdennettuja palveluja tarjottaessa ja helposti tulee ajateltua, etteikö palvelua voisi laajentaa kaiken kansan palveluksi? Toivotaan, että palvelujen rakenteita, joissa saattaa olla vielä hallinnollisia raja-aitoja purettaisiin. Jäppilän seudun asukkailla ja kesämökkiläisillä, jotka liki tuplaavat kesäisin väkiluvun olisi kysyntää laajemmille ”kaiken kansan” palveluille. Esimerkiksi reseptien uusiminen olisi todella tärkeä palvelu.

Terveys- ja sairaanhoitopalvelujen tuotannon suunnittelut ovat Eloisassa parhaillaan työn alla ja päätöksiä niistä saadaan syksyllä.

Terveydenhoitaja Päivi Karjalainen kertoi, että vastaanotolle voi tulla joka viimeisenä torstaina klo 8–9, 9:30–11 välillä ilman ajanvarausta ja klo 12–14 ajanvarauksella. Aamuvastaanotto toimii vuoronumeroilla, jotka otetaan vastaanotolle tultaessa. Vastaanotto toimii Peltokartanon palvelukeskuksessa (Heikinlammentie 4B).

Ajan terveydenhoitajalle voi varata numerosta 015 211 557.

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

Share This