Kyläblogi

Jäppilä ja Jäppilän kesä

Tällä hetkellä eletään ehkä kaikkein ihaninta vuodenaikaa. Talvi, tuiskut ja pakkaset ovat väistyneet, ja aurinko tuo valoa ja virtaa elämään.  Vesisadekaan ei haittaa vaan se puhdistaa luonnon ja auttaa luontoa heräämään uuteen kesään. 

Tämä aika on yhtä ihmeellinen joka vuosi. Niin nopeasti hiirenkorvat avautuvat ja vihreys lisääntyy. Pääskysetkin ovat jo saapuneet, joten nythän siis on KESÄ!

Luonnon ihmeet ovat läsnä koko ajan

Mitäs kesään kuuluukaan Jäppilässä? Täällä asutaan luonnon keskellä. Kaupanmäeltä kun katsoo, niin ihan joka suunnalla näkyy vettä. Ahvenlampi, Heikinlampi, Peipposenmeri ja Syvänsi vilkkuvat auringossa eri puolilla kirkonkylää.

Syväsillä on Tanssisaaressa laavu, jossa voi ympärivuoden pysähtyä ihailemaan luonnon kauneutta ja vaikka yöpyäkin. Veneillessä voi keskellä Syvänsiä pulahtaa vaikka uimaan Kaidansaaren  (Kalamansaari) ja Tanssisaaren  välissä olevalla matalikolle. Keskellä kirkonkylää on uimala hyppytorneineen samoin kuin tennis- ja sählykentät.

Jäppilässä on metsää, missä samoilla. Kivikuru kertoo jylhää omaa tarinaansa. Hyviä lenkkipolkuja ja metsäautoteitä löytyy eri puolilta pitäjää. Kaikkea tätä – luonnon kauneutta, liikkumista ja pysähtymistä – ihminen kiireittensä keskellä tarvitsee.  Olosuhteet rauhoittumiseen ja akkujen lataamiseen ovat mitä parhaimmat.

Tässä vain pieni osa Jäppilän kauniista luonnon antimista. Niiden kuvaamiseen eivät sanat riitä, vaan nämä pitää kokea itse!

Tulossa vilkas tapahtumakesä

Meillä Jäppilässä on myös paljon tapahtumia myös tänä kesänä. Lauantaitorit alkavat taas 11.6 Ahvenaukiolla. Eri yhdistykset pystyttävät kahvipisteen torille vuoroviikoin. On kiva mennä torille kahvittelemaan ja tapaamaan tuttuja.

Kellohameet pääsevät pyörähtämään suomen kauneimmalla tanssilavalla Salmen lavalla monia kertoja kesän mittaan. Ja jospa juhannuksena saisimme sytyttää jo perinteisen kelluvan kokon Ahvenlammelle. 

Kesäteatteri tulee ensi-iltaansa heinäkuun lopussa 24.7. ja esitykset jatkuvat elokuulle. Tänä vuonna lavalla nähdään Oekeita immeisiä. Näytelmässä pieneen kylään muuttaa nuoripari kaupungista ja sitten alkaakin tapahtua.

Jäppilän Taidekätköt avataan lauantaina 2.7. ja kesäpäiviä juhlitaan heinäkuun viimeisenä lauantana 30.7.2022.

Ja varmasti kylillä tapahtuu ja vastaan tulee paljon muutakin pitkin kesää. Kannattaa seurata Jäppilän verkkosivuja ja somekanavia.

Hyvä asua ja helppo hengittää

Itse olen muuttanut tänne Jäppilään muualta lähes 40 vuotta sitten.  Minulta vieläkin joku kysyy välillä, että tunnenko olevani jäppiläläinen. Vastaan siihen näin: vaikka varmasti osa sielunmaisemaani tulee aina olemaan Sonkajärvellä ja Rutakon raitti on hyvin rakas, niin kyllä Jäppilä on niin syvällä minussa, että olen aidosti ja varmasti jäppiläläinen.

Tunnen vahvasti kuuluvani tänne. Täällä omat tyttäreni ovat saaneet kasvaa aikuisuuteen turvallisessa maalaisympäristössä.

Jäppilässä on hyvä asua ja yrittää. Olemme maantieteellisesti aika lailla keskellä kaikkea. Täällä on hyvä elää ja helppo hengittää! Jäppilässä on vielä tallella sitä vanhan ajan yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeäkin. Pidämme huolta toisistamme hyvällä tavalla.

Toivotan kesäasukkaat tervetulleiksi ja samalla kaikille ihanaa kesää! Turisteille ja matkailijoille haluan sanoa: älkää ajako ohi, vaan pysähtykää ja nauttikaa pienen luomukylän ihanuuksista, paikallisista palveluista, persoonallisista ruokapaikoista ja kesäkahviloista.

Kirjoittaja on Jäppilän kyläpäällikkö ja Jäppilän Kylät ry:n hallituksen puheenjohtaja, joka nauttii mm. käsitöistä, sienestyksestä, kesäteatterin tekemisestä, metsässä samoilusta eikä vähäisempänä kampaajan työstä omassa yrityksessään. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin oma perhe ja ystävät.   

Teksti: Sirpa Ylönen

Kuvat: Seppo Nykänen ja Timo Naukkarinen

Share This