Uutiset

Jäppilä-talo korvaamaton kohtaamispaikka

Mikä huone löytyikään Jäppilä-talon yläkerrasta! Luultavasti huonetta on käytetty joskus ennenkin. Koko on kohtalainen ja sopivaa etäisyyttä käyttäjien välille on luontevasti saatu. Nyt pöydät on aseteltu pitkän mallisesti ja kauniit pöytäliinat kutsuvat pöydän ääreen istumaan. Komeroita on vaikka jokaiselle Jäppilän yhdistykselle, ainakin yksi lokero kullekin. Ovissa ovat vanhanaikaiset vetimet, jostain 50-luvulta. Olisiko huoneen haltija ollut säästäväinen?

Mutta mitä huoneessa lienee tehty ja mitä on tapahtunut, kun tämä huone on hylätty ja on ollut ilman käyttöä? Onko joku koputtanut huoneen ovelle ennen hylkäämistä? Kysymysten listaa voisi jatkaa ja päästää mielikuvitus valloilleen. Mutta olkoon, mennään asiaan, sillä vastaukset jäävät nyt saamatta. Nyt tiedetään, että kyläläiset ovat varmasti siellä käyneet ja huone on ollut päätöksiä pohtiessa aivan keskiössä. Huone on ollut siis Jäppilän kunnanjohtajan huoneena.

Jäppilä liitoskunnaksi

Mutta mitäs yhdestä huoneesta, vaan kun koko talo on ollut päättäjien talo. Tuli ajat, jolloin nähtiin tarpeelliseksi aloittaa keskustelut kunnan tulevaisuudesta. Todennäköistä on, että pohdintaa talon yläkerrassa kuin alakerrassakin on käyty ja sipisty tovin, ennen kuin on päätetty luopua oman kunnan hallinnosta. Kahvia ja rusinapullaa on varmasti kulunut. 

No eihän sitä taloa liene silloin ajateltu, oli paljon suuremmat asiat kyseessä. Katseltiin leveämpiä hartioita kylän tueksi, jotka takaisivat Jäppilään parempia oloja. Näin tehtiin Suomessa hyvin monessa kunnassa, jossa liitoksista maksettiin liitettävien kuntien vastaanottajille. 

Kunnantalon muistot elävät

Vielä näinä päivinä, Jäppilä-talolle mennessä kuullaan usein kertomuksia talon huoneista ja mitä missäkin huoneessa on tehty. Kuinka terveyssisar ja lääkäri vastaanottivat kyläläisiä. Joku talossa asui ja nukkui jossakin huoneessa ja todennäköisesti katseli siellä unia. Kurkistan tyhjään valtuustosaliin ja kuvittelen mielessäni, olisiko joku nukahtanut juuri tässä huoneessa, vaikka kokouksen kulun aikana? Olikohan tunteet tiivistyneet koskaan päätöksiä tehtäessä. Kuinka vaikeita aikoja oli käsitelty ja miten lienee iloiset asiat tuntuneetkaan hyviltä. Talon tarinoita riittää, tässä vain lyhyt pätkä loputtomista muistoista. 

Talon käyttötarve on kasvanut

Jäppilä-talon käyttö on tänä päivänä aktiivisten ihmisten kokous- ja kohtauspaikkana tärkeä.  Kokoukset, joissa edelleen kahvitellaan ja pohditaan isoja ja pieniä kylän asioita ja tehdään edelleen päätöksiä, vaikkapa Jäppilän kesäpäivä tapahtumien jatkamisesta tahi juhannuskokon polttamisesta.

Kesäteatteri väki harjoittelee kesällä esitettävää näytelmää. Eikä unohdeta tulevaisuustyöryhmän työtä Jäppilän markkinoijana, eikä uusia Maalle muuton kummeja, jotka kuukausi sitten valittiin. Kaikki he kokoontuvat talolla.

Kalastajat kokoustavat ja levittelevät käsiään kalojen kokoja kuvatessa toisilleen ja isketään silmää, tokko tuota juttua pitäisi uskoa. Metsästäjät pitävät saalis peijaisia ja jokaisen onnistuneen kaadon kertaus tuo iloa. Yhteisöllisen harrastuksen kruunaa herkullinen hirvikeitto, jota maanomistajille tarjoillaan perinteisissä peijaisissa.

Käsityön ystävät oppivat ja opettavat erilaisia neuletaitoja aina langan värjäyksestä lopputuotteisiin. Lasiakin on käsitelty ja tehty taidetta. Viadian väki opettelee arjen työtaitoja työtoiminnassa.

Eläkeläisten Tupapäivissä kuullaan milloin mistäkin mielenkiintoisista aiheista kuten omaishoidon-, kuulo-, muisti- ja sydänterveyteen liittyvien asiantuntijoiden luennoista. Sukututkimuksestakin kuullaan myös pian.

Hyvinvointia, virkeyttä ja sydämen sykettä

Pilkettä Päivään kokoontumisissa on aamukahvi ja hartaushetki sekä monipuolista ohjelmaa. Hyvän Tuulen tori, Raamattu- ja rukouspiiri, Perhekerho ja Miesten piiri kokoontuvat myös talossa. Edelliset ovat Seurakunnan järjestämiä kokoontumisia.

Torstaisin saadaan ilmaisia ohjeita ja opastusta digi-taidoista, joita Seutuopisto tuo kylälle.

Edellä vain muutama esimerkki monipuolisista hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä lisäävistä tapaamisista, jotka tuovat virkeyttä elämään.

Joskus on tilanteita, että samana iltana toimintatilaa tarvitaan enemmän kuin ne kolme huonetta, joten nyt se tekstin alussa ihmetyksen alla ollut yläkerran huone on tullut tuiki tarpeeseen. Varata sitä voi jo Jäppilän kirjastosta kuten kolmea muutakin tilaa.

Eipä siis ihme, että talo on muodostunut lämpöä sykkiväksi sydämeksi kylän keskustassa ja siksi tärkeä kaikille, sillä muita tiloja pikku kylässä ei ole. 

Talon tulevaisuus on positiivinen

Politiikka ei suinkaan ole unohtunut Jäppilässä, sillä pian Jäppilä-talossa äänestetään Sauli Niinistön jälkeen tulevaa presidenttiä. Vaalipäivä on sunnuntai 28.1.24.

Kaupungin ja kylien väliset kumppanuuspöydät kokoontuvat talossa pari kertaa vuodessa, jotka ovat lisänneet kuntalaisten aktiivisuutta tuoda tärkeitä asioita pöydän käsittelyyn. Pöydissä ei tehdä päätöksiä, vaan asiat tuodaan esille ja asioiden toteutus etenee yhdessä Jäppilän Kylät ry:n ja kaupungin hallinnon kanssa yhteistyössä. 

Päätöksiä

Valtuutetut ovat päättäneet vuoden 2023 lopussa, että Jäppilä-taloa voidaan käyttää jatkossakin ja aivan välttämättömät korjaustarpeet toteutetaan. Taloa ei pureta eikä myydä ilman, ennen kuin korvaavat tilat on löydetty, joten näihin päätöksiin meidän on luottaminen. Taloa käytetään annettujen ohjeiden mukaisesti ja ohjeet löytyvät alakerran kokoushuoneen seinältä. Onni on, että talolla on niin paljon käyttöä, ettei se tuota kaupungille tappiota ja Jäppilä-talon sydän sykkii vielä pitkään tulevaisuudessa.  

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

Share This