Uutiset

Jäppilä-talolla harrastetaan ja suunnitellaan kylän tapahtumia

Aivan Jäppilän ydinkeskustassa vastapäätä koulua, monitoimitaloa ja kirjastoa on Jäppilä-talo. Aiemmin kunnantalona toiminut rakennus on nykyisin kylän monenlaisten toimintojen hermokeskus.

Kaksi neuvottelutilaa mahdollistavat erilaiset kokoukset. Niistä suurempi sijaitsee alakerrassa vanhassa valtuustosalissa (30 hlöä) ja pienempi (10 hlöä) yläkerrassa.  Talon olemus on virallinen, mutta samalla kotoinen. Se on puurakenteinen talo, jossa alakertaan kuuluu yläkerran äänekkäämmät toiminnot ja päinvastoin.

Monenlaista toimintaa

Järjestöoven avattuani kuuluu jo puheensorinaa, naurua ja kangaspuiden kolinaa. Kahvi tuoksuu ja kupit kilisevät tarjottimella, jolla viedään entiseen valtuustosaliin kuppeja, sokeria, kermaa ja herkullisia kanelipullia kahvileiväksi. Joillekin tuodaan teepusseja ja laktoositonta kakkua.  

Alakerrasta kuuluu rumpujen ääni, ja ulos kurkatessa laitosmies Ikosen Mika näyttää purkavan työtavaroitaan alakerrassa olevaan varastoon ennen kotiin lähtöä.  Samalla nuija kopsahtaa pöytään kolme kertaa, puheenjohtaja yskäisee ja yrittää korottaa hieman ääntään, puheensorina vaimene ja kokous voi alkaa.

Vaalien aikana talo toimii äänestyspaikkana ja soveltuu siihen toimintaan erittäin hyvin. Syksyisin talossa pidetään hirvipeijaisia, ja marraskuun lopussa kyläläisten paloasemalla tekemät kauniit havuköynnökset ilmestyvät sisäänkäyntien ulkopuolelle.

Joulun aikaan Jäppilä-talon sisäänkäyntejä koristavat talkoilla tehdyt havuköynnökset.

Talotoimikunta pitää taloa silmällä

Jäppilä-talolla on oma talotoimikunta, joka koostuu muutamasta kyläyhdistyksen jäsenestä. Talotoimikunta perustettiin pitämään taloa silmällä ja tarpeen vaatiessa valvomaan sen käyttöä paikallisesti. Talotoimikunta on laatinut säännöt talon käyttäjille, ja ne löytyvät neuvotteluhuoneen seinältä. Talo on Kylätalo, jota jäppiläläiset yhteisöt voivat varata käyttöönsä.

Kokoontumispaikasta ei tarvitse maksaa muuta vuokraa kunhan huoltaa omat roskansa pois ulkona olevan roskakatoksen säiliöön ja jättää tila hyvään kuntoon talosta pois lähdettyään. Tilojen tarjoaminen yhdistysten käyttöön maksutta on hieno kädenojennus Pieksämäen kaupungilta. Se kertoo hyvin konkreettisella tavalla kaupungin ja päättäjien arvostuksesta vapaaehtoisten yhdistysaktiivien tekemää talkootyötä kohtaan.

Jäppilä-talon tilat varataan Jäppilän kirjastosta. Avaimen haku ja palautus on hieman ongelmallista nykyisin, kun kirjastonhoitaja on harvoin paikalla. Sähköinen varausjärjestelmä toimisi todennäköisesti paremmin. Asia vaatii kehitystoimenpiteitä.  

Itä-Pohjan Erämiehet pitävät Jäppilä-talolla vuosikokouksensa.

Kysely talon käyttäjille

Jäppilän Kylät ry:n nettityöryhmä kokoontui ja siellä virisi idea selvittää kuka käyttää Jäppilä-taloa ja onko talo sopiva yhteisöjen tarpeisiin. Tehtiin kysely talon käyttäjille. Kyselyyn vastasivat liki kaikki, joille kysely lähetettiin. Kysyttiin myös talon merkitystä Jäppilässä.

Kyselyyn saatiin 19 vastausta, joissa kuvailtiin sopivuutta ja merkitystä kylälle ja kyläläisille. Kysyttiin kultakin yhteisöltä talon käyttökertoja ja kuinka monta osallistujaa keskimäärin oli mukana kokouksissa. 

Osa vastaajista kokoontui kerran vuodessa, osa pari kertaa kuukaudessa, osa kerran viikossa yhdeksän kuukauden aikana, jolloin kesät jäivät väliin. Kyselyyn vastanneiden tilaisuuksissa oli yhteensä vuodessa 1887 henkilöä. 

Kyselyyn vastasivat seuraavat toimijat: 4-H Kerho, Majootniemi Salmentaus tiehoitokunta, Jäppilän Itä-Pohjan Erämiehet, Jäppilän Martat ry, Jäppilän Kylät ry, Pohjois-Jäppilän Metsästysseura, Jäppilän Metsästysyhdistys, Rummukan Metsästysseura, Jäppilän Riistanhoitoyhdistys, Seutuopiston kutojat, Jäppilän Yrittäjät ry, Syrjäntien tiehoitokunta, Keskustan Jäppilän osasto, Syvänsin Kalastushoitokunta, Jäppilän Kirkkopiiri, Raamattu- ja rukouspiiri, Syvänsin Metsästysseura, Kotamäen Metsästäjät, Tihusniemen Tossavalan osakaskunta ja Lapin Osakaskunta. Paljon muitakin käyttäjiä talolla on.

Jäppilän Kylät ry:n hallitus ideoi toimintaa ja tapahtumia vuodelle 2022.

”Korvaamaton kohtaamispaikka jäppiläläisille”

Talo soveltui käyttäjien tarpeisiin liki kaikkien vastaajien osalta. Keittiö, pieni astiasto, videotykki, valkokangas ja WiFi-yhteydet löytyvät talosta. Taloon on helppo tulla kävellen ja autoillen. Parkkitilaa löytyy sopivasti.

Talon keskeinen sijainti Jäppilän alueella mahdollistaa kyläläisten kokoontumisia joka kulmalta.  Se luo Jäppilä-henkeä ja on alueen ihmisille tärkeä maamerkki. Tila on yleisesti riittävän kokoinen, tosin yläkerrassa on tyhjää käyttämätöntä tilaa.

Lasten ja nuorten 4 H-kerho kokoontuu pari kertaa kuukaudessa ja kesällä 2-3 päivän leirille. Ryhmässä kävijöitä on noin 25. Ryhmä toivoisi parempaa uunia ja isompaa keittiötilaa. Lapsia ja nuoria kokkaus kiinnostaa. Seurakunnan pienemmille piireille tilat ovat sopivat, mutta Kirkkopiirin aikuisten kokoavalle toiminnalle tila on liian pieni.

Jäppilän Kylät ry puheenjohtaja Sirpa Ylönen kiteytti monien muidenkin vastaajien tuntemukset sanomalla, että talo on kaiken kaikkiaan tärkeä ja korvaamaton kohtaamispaikka jäppiläläisille.

Jäppilän Riistanhoitoyhdistys piti vuosikokouksensa Jäppilä-talolla. Keskelle kylää on luontevaa tulla eri puolilta Jäppilää.

Mihin kaikkeen talo vielä taipuukaan?

Jäppilä-talo palvelee kyläläisiä monin tavoin eli mahdollistaa yhteisen toiminnan ja harrastamisen. Vaikka toiminta on vilkasta jo nyt, talo voisi tarjota mahdollisuuksia muuhunkin.

Olisiko talosta osittain vaikkapa taiteilijoiden työhuoneiksi, jolloin yläkerta saataisiin henkiin?  Tai voisiko yläkerran huoneita vuokrata työtiloiksi? Ehkä vanhaa valtuustosaliakin voisi hieman jossain kohtaa uudistaa nykyaikaisen kylän kokoustilaksi?

Talon kehittämisen mahdollisuuksista on tärkeää keskustella hyvässä yhteistyössä kyläläisten ja kaupungin kesken.

Jäppilä-talo on konkreettinen esimerkki siitä, miten kaupunki mahdollistaa paikallista toimeliaisuutta ja aktiivisuutta eri muodoissa. Ja talon elämän äänet kertovat siitä, miten aktiivista paikallinen tekeminen ja toiminta onkaan. Kiitos Pieksämäen kaupungille ja kiitos kaikille Jäppilän yhdistyksille!

Teksti: Leena Maaninen

Kuvat: Eero Kolehmainen ja Leena Maaninen

Share This