Uutiset

Jäppilän Taidekätköt avataan heinäkuussa

Jäppilän Taidekätköt avataan la 2.7.2022 klo 11 Ahvenaukiolla (Jäppilän kirkkotie 6). Avajaistilaisuudessa julkistetaan taidekätköjen äärelle johdattava kartta, jonka avulla kätköjä voi jatkossa etsiä omatoimisesti. Lisäksi avajaisissa kerrotaan Taidekätköjen tarina, jonka jälkeen kätköjä voi lähteä bongaamaan yksin tai yhdessä retkeillen.

– Karttoja on saatavilla avajaisten jälkeen myös Jäppilän kirjastosta, Salesta ja mahdollisesti muistakin paikallisista yrityksistä tai palvelupisteistä. Lisäksi kartta on digitaalisessa muodossa Jäppilän verkkosivuilla www.jappila.fi, Taidekätköprojektin vetäjä Netta Nyyssönen sanoo.

Kartta ohjaa taidekätköjen luo eri puolille Jäppilän kirkonkylää. Jokaiseen kätköön liittyy myös vinkki, joka auttaa löytämään teoksen. Osa töistä on selkeästi näkyvissä ja osaa joutuu hieman etsiskelemään.

Ideana on katsoa kätkettyä taidetta ja jättää se sitten odottamaan samaan paikkaan seuraavien löydettäväksi.

– Hanke tuo taiteen helposti lähestyttävään muotoon ja kutsuu samalla liikkumaan lähiluontoon. Taidekätköilyssä on jännitystä ja löytämisen iloa, Nyyssönen sanoo.

Taide kuuluu kaikille

Idea Jäppilän Taidekätköistä syntyi jo kauan sitten, mutta varsinaisesti tekeminen nytkähti käyntiin syksyllä 2021 Veej’jakajalta saadun pienen hankerahoituksen myötä.

Taidekätköjen tavoitteena oli luoda uusi retkeilykohde ja samalla vahvistaa yhteisöllisyyttä ja luovuutta tuomalla yhteen erilaisia ihmisiä. Työskentely aloitettiin kutsumalla kaikki jäppiläläiset, vapaa-ajan asukkaat ja Jäppilän ystävät tekemään yhdessä taidetta ja piilottamaan teoksia retkeilijöiden ja matkailijoiden löydettäväksi. Työpajoihin osallistui ihmisiä 2-vuotiaasta eläkeikäisiin taideopettaja Susanna Tyrväisen ja Netta Nyyssösen johdolla. 

– Meissä kaikissa on luovuutta, joka voi nousta esiin yhteisen tekemisen kautta. Taide kuuluu kaikille eli kaikki voivat osallistua sen tekemiseen ja myös sen kokemiseen jokainen omalla tavallaan, Nyyssönen sanoo.

Jäppilän Taidekätköt -hanke saa rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta Leader-toimintaryhmä Veej´jakaja ry:n ja Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Lisäksi Jäppilän Kylät ry rahoittaa osan toiminnasta.

– Rahoituksen myötä pystyimme palkkaamaan taiteen ammattilaisen ohjaamaan työskentelyä ja saimme teetätettyä taidekätköistä kartat ja mainosmateriaaleja. Tämä ei onnistuisi pieneltä yhdistykseltä ilman ulkopuolista tukea, Nyyssönen tiivistää.

Lisätietoja Jäppilän Taidekätköistä voi kysyä Netta Nyyssöseltä, puh. 050 5621 432 tai netta.nyyssonen@gmail.com.

Share This