Uutiset

Jäppilän taidekätköt-hankkeen kuulumisia

Jäppilän taidekätköt-hankkeen toinen työpaja kokoontui 12.11 Jäppilä-talolla taideopettaja Susanna Tyrväisen johdolla. Työpajassa oli ohjelmana vaihtaa ajatuksia taidekätköihin liittyen, kuulla missä vaiheessa kukakin on taideteoksensa kanssa menossa ja taiteilla koristeita Jäppilän Ahvenaukion joulukuuseen.

Kukin työpajaan saapunut toi tullessaan yllätyspussin, jossa oli materiaalia joulukoristetta varten. Taideopettaja Susanna Tyrväinen oli tuonut lisäksi runsaasti lisämateriaalia mm. maaleja, rautalankoja jne. joita saimme hyödyntää luovassa työssämme.

Kun onnenpoika Tero Vepsäläinen oli arponut yllätyspussien saajat Susanna Tyrväisen valvovan silmän alla, alkoi tohina ja touhu täyttää huoneen. Työskentelyn lomassa oli aikaa nauttia glögistä ja joulutortuista pikkujoulun hengessä. Samalla keskustelimme taidekätköistä.

Onnenpoika Tero Vepsäläinen ja virallinen valvoja Susanna Tyrväinen
Susanna Tyrväinen sai luonnonmateriaaleja työstettäväkseen

Taidekätköjen ideointia

Yksi taidekätkö olikin jo valmistunut esiteltäväksi, nopeaa toimintaa taiteilijalta. Tekijää kuitenkin mietitytti kätkön sijoituspaikka. Kävi myös ilmi, että osa kätköilijöistä koki haastavaksi lopullisen taideteoksensa ilmeen/tekotavan miettimisen, kun kätköpaikasta ei ollut vielä ajatusta.

Luonnossa liikkuminen ja ideoiden etsiminen luonnonmateriaaleista oli koettu inspiroivaksi. Materiaaleina taideteoksiin oli mietitty betonia, jotain materiaalia minkä voisi upottaa veteen, puuta jne.

Pirjo Riipinen toi pajaan näytille upeita taidekortteja

Pohdimme, että osa taidekätköistä voisi olla nähtävissä kaukaakin mutta olisi myös tarkoitettu tutkittavaksi lähempää. Osan voisimme kätkeä haastaviinkin paikkoihin. Myös kätkettävien taideteosten koot vaihtelisivat merkittävästi.

Jäppilän facebook sivuilla oli jo aiemmin esitetty kyläläisille kysely pururadan ”kuntokeskuksen” toimivuudesta ja käyttöasteesta nykyisessä kunnossaan. ”Kuntokeskuksen” muokkaaminen uuteen käyttöön tuntui saavan kannatusta. Työpajassa totesimme että voisimme siis lähteä jatkojalostamaan suunnitelmia tämän kohteen taidekätkökäytöstä.

Joskus taidetta tehdessä pintaan puskee luovuuden tuska. Mallia näyttää Tero Vepsäläinen. Onneksi taidekätkö-työpajassa voimme saada tukea toisistamme työskentelyn eri vaiheissa.

Seuraava taidekätköpaja tammikuussa 2022

Koska työpajaan saapui kaksi uutta taidekätköilystä innostunutta henkilöä (HIENO JUTTU!) eivätkä he olleet mukana geokätköily-opastuksella ensimmäisessä työpajassa, sovimme yhdestä ylimääräisestä työpajasta. Pajan aikana käydään tutustumassa mahdollisiin kätköpaikkoihin, mikä toivottavasti antaa raamit oman taidekätköidean loppuun saattamiseen. Tähän työpajaan ehtii mukaan siis vielä muutkin uudet innokkaat taidekätköilijät.

Seuraava taidekätkö-työpaja la 15.1.2022 klo.12-> kokoontuminen Jäppilätalolla. Lähdemme tutkimaan kirkonkylän maastoa ja suunnittelemme kätköpaikat. Kierroksen jälkeen kokoonnumme Jäppilätalolle sopimaan kätkettävistä taideteoksista sekä tekemään niistä yhteenvedon. Tämän jälkeen alkaa sähköisen taidekätkökartan työstäminen. Tervetuloa mukaan!

Ja mitä saimmekaan aikaan kuusenkoristeiksi vai menikö paja peukaloiden pyörittelyksi…no eipä mennyt! Katsokaapa mikä määrä koristeita 1.5h saatiin aikaiseksi. Eikä vastaavia varmasti löydy lähiseudun kuusista! Nämä ovat nähtävissä ja ihasteltavissa pian Ahvenaukion kuusessa. Tunnelmallista joulun odottelua kaikille!

Taidekätkö-työpajassa syntyneitä kuusenkoristeita

Teksti ja kuvat: Netta Nyyssönen

Share This