Uutiset

Jäppilän Taidekätköt on Suomen paras kylähanke

Jäppilän Taidekätköt on valittu koko Suomen parhaaksi kylähankkeeksi. Valinta julkistettiin Salossa valtakunnallisessa KyläAreena-tapahtumassa 31.8.2023.

− Mahtava fiilis! Taidekätköjen idea oli luoda uusi retkeilykohde ja samalla vahvistaa yhteisöllisyyttä ja luovuutta tuomalla yhteen erilaisia ihmisiä. Tuntuu hienolta, että muutkin näkivät tällaisen toiminnan arvon, Jäppilän Taidekätköt -hankkeen alun perin ideoinut Netta Nyyssönen sanoo.

Idea Jäppilän Taidekätköistä syntyi jo kauan sitten, mutta varsinaisesti tekeminen nytkähti käyntiin syksyllä 2021 Veej’jakajalta saadun pienen hankerahoituksen myötä. Työskentely aloitettiin kutsumalla kaikki jäppiläläiset, vapaa-ajan asukkaat ja Jäppilän ystävät tekemään yhdessä taidetta.

Työpajoihin osallistui ihmisiä 2-vuotiaasta eläkeikäisiin taideopettaja Susanna Tyrväisen ja Netta Nyyssösen johdolla. Taidekätköt avattiin avoimeksi retkikohteeksi kesällä 2022.

– Hanke toi taiteen helposti lähestyttävään muotoon ja kutsuu samalla liikkumaan lähiluontoon. Taidekätköilyssä on jännitystä ja löytämisen iloa, Nyyssönen sanoo.

Jäppilä tunnetaan luovuudesta ja rohkeudesta yrittää

Suomen Kylät ry perusteli Jäppilän Taidekätköjen valintaa vuoden parhaaksi kylähankkeeksi muun muassa hankkeen asukaslähtöisyydellä ja yhteisöllisyydellä sekä kestävän kehityksen periaatteiden huomioimisella.

− Jäppilä tunnetaan luovuudesta ja rohkeudesta yrittää. Meillä on aktiivisia ihmisiä ja omannäköisellä tavalla asioita tekeviä yrittäjiä, jotka keksivät ja kehittävät uutta. Aktiivinen tekemisen meininki näkyy myös Taidekätköissä, kyläpäällikkö Sirpa Ylönen tiivistää.

Jäppilän taidekätköt -hanke sai rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta Leader-toimintaryhmä Veej´jakaja ry:n ja Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Lisäksi Jäppilän Kylät ry rahoitti osan toiminnasta ja huolehti hankehallinnosta talkootyönä.

Vuoden 2023 Leader-kylähankeen voittajan valitsi Suomen Kylät ry:n hallitus. Kisaan saatiin 14 ehdotusta, joista kahdeksan kärki on esitelty Suomen Kylien verkkosivuilla. Voit tutustua Jäppilän Taidekätköihin tarkemmin Jäppilän verkkosivuilla.

Teksti: Hanna Moilanen

Kuva: Eino Ylönen

Share This