Uutiset

Jäppilän Taidekätköt palkittiin Veej’jakajan vuoden 2022 hankkeena

Maaseudun kehittämisyhdistys ja Leader-toimintaryhmä Veej’jakaja ry on palkinnut Jäppilän Taidekätköt vuoden 2022 hankkeena.

− Perusteluissa korostuu hankkeen innovatiivisuus ja yhteisöllisyys. Jäppilän taidekätköt ovat oiva esimerkki, kuinka alueen asukkaat voivat vaikuttaa lähiympäristön viihtyvyyteen ja luoda jotain ainutlaatuista, joka houkuttelee kauempaakin vierailemaan paikkakunnalla, talouspäällikkö Kristiina Asikainen Veej’jakaja ry:stä sanoo.

Jäppilän Taidekätköjen ideana oli luoda uusi retkeilykohde sekä samalla vahvistaa yhteisöllisyyttä ja luovuutta tuomalla yhteen erilaisia ihmisiä. Kaikille avoimet taidepajat järjestettiin syksystä 2021 alkaen.

Pajat olivat avoimia kaikille, ja niihin kutsuttiin mukaan kaikkia jäppiläläisiä, vapaa-ajan asukkaita ja Jäppilän ystäviä. Työpajoihin osallistui ihmisiä 2-vuotiaasta eläkeikäisiin. Työskentely alkoi syksyllä 2021 ja jatkui kevääseen 2022 taideopettaja Susanna Tyrväisen ja hanketta vetäneen Netta Nyyssösen johdolla.

Työskentelyn tuloksena syntyi Jäppilän kirkonkylän alueelle kätkettyjä taideteoksia, jotka on koottu kätköjen äärelle johdattavaan painettuun ja digitaaliseen karttaan.

Yhteinen tekeminen lisää yhteenkuuluvuutta ja luovuutta

Palkinto luovutettiin Veej’jakajan syyskokouksen yhteydessä Pieksämäellä Pöyhölän pappilassa. Jäppilän Kylät ry:n puolesta paikalla olivat Netta Nyyssönen, Tero Vepsäläinen ja Hanna Moilanen, jotka kaikki osallistuivat aktiivisesti hankkeen toteutukseen.

– Tämä tunnustus tekee näkyväksi pienten kyläyhdistysten kehittämistyön. Kiinnostavaan ja iloa tuovaan hankkeeseen ei välttämättä tarvita kymmenien tai satojentuhansien eurojen budjettia, kunhan idea on hyvä ja tavoite selkeä, Jäppilän Kylät ry:n hallituksen jäsen Hanna Moilanen sanoo.

Taidekätkö-hankkeen alun perin ideoinut Netta Nyyssönen toivoo, että hanke kannustaisi kyliä ja yhteisöjä laajemminkin ideoimaan ja toteuttamaan matalan kynnyksen taidetapahtumia ja työpajoja.

− Yhdessä vietetyt hetket lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta, suvaitsevaisuutta ja sekä tarjoavat mahdollisuuden kokea luovuuden aivan uusin silmin, Nyyssönen tiivistää.

− Taiteen kätkeminen on ujoimmallekin kotitaiteilijalle oivallinen keino toteuttaa itseänsä. Silloin voi olla varma, että teoksen näkee vain sellainen, joka sen todella haluaa nähdä. Ja silti ilmaiseksi, Vepsäläinen lisää.

Share This