Uutiset

Jäppilän vapaapalokunnassa nuorisotoimintaa vuosien tauon jälkeen

Eikö me voitaisi kokoontua lomillakin? Miksei tätä voi olla vaikka joka ilta?”, kuuluu luokkahuoneen perältä. Meneillään on Jäppilän vapaapalokunnan nuoriso-osaston kokoontuminen ja ryhmän kanssa suunnitellaan tulevaa. Syyskuussa toimintansa aloittanut vapaapalokunnan nuoriso-osasto on osoittautunut kylällä huikeaksi vetonaulaksi. Nuorisotoimintaan on hakeutunut mukaan lähes parikymmentä jäppiläläistä 10-13-vuotiasta nuorta, tyttöjä ja poikia.

Vapaapalokunnassa harjoitellaan tärkeitä taitoja ja tavataan kavereita

Nuoriso-osasto harjoittelee ohjatusti erilaisia tärkeitä kansalaistaitoja, kuten alkusammutusta ja ensiaputaitoja ja tutustuu muutenkin siihen, mitä palokunnassa tehdään. Tärkeiden taitojen ohella opitaan paljon muutakin: ryhmässä toimimista, retkeilytaitoja, ongelmanratkaisua ja terveitä elämäntapoja sekä omasta fyysisestä kunnosta ja hyvinvoinnista huolehtimista. Vapaapalokunta on hyvä paikka kasvaa ja kehittyä ja löytää mielekästä tekemistä.

Palokunnassa tarvittavien taitojen lisäksi nuorille itselleen tärkeää on etenkin se, että voi viettää aikaa kavereiden kanssa. Näin linjaavat kysyttäessä mm. kuudesluokkalaiset Aatu Airaksinen ja Oliver Suhonen. Samaa mieltä ovat niin ikään kymmenvuotiaat Aatu Sikanen ja Joonatan Kaipiainen. Myös Torsti Kauhanen on innoissaan. Nuorisotoiminta vapaapalokunnassa on tähän asti ollut juuri sellaista, kuin Torsti on kuvitellutkin eli tosi kivaa.

Juuri tällaista toimintaa kylälle on toivottu

Odotukset toiminnan suhteen ovat korkealla. Vapaapalokunnassa halutaan oppia tärkeitä taitoja, joita voi sitten hyödyntää tarpeen tullen, tilanteessa kuin tilanteessa. Siiri Paakkanen odottaa kiipeilyharjoituksia, jotta voisi tarvittaessa pelastaa vaikkapa kissan puusta. Bella Tissari puolestaan haluaa hyvät ensiaputaidot. Juho Paakkanen ja Aatu Airaksinen  haluavat oppia laajalti tärkeitä taitoja pelastamisesta ja tulipalojen sammuttamisesta. Anja Teittinen toivoo oppivansa tärkeitä taitoja, etenkin jos tarjolla on kahvia ja pullaa. 13-vuotiaalla Jani Suhosella puolestaan on mietinnässä jo tuleva. Jani miettiikin, että aikuisenakin voisi olla mukavaa olla palokuntatoiminnassa mukana. Ja tähän vapaapalokunnan nuorisotoiminta osaltaan myös tähtää. Aikuisten toimijoiden ikääntyessä tarvitaan mukaan nuoria, ja parhaiten uusia osaajia saadaan järjestämällä koulutusta itse. 

On tietenkin ymmärrettävää, etteivät kaikki nuoret jää Jäppilään, mutta harrastuksena vapaapalokunta on siinä mielessä joustava, että täällä aloitettua harrastusta voi jatkaa tulevaisuudessa myös monilla muillakin paikkakunnilla. Onpa harrastuksesta tullut monelle ammattikin.

Taika Collanin sammutustaidonnäyte
Taika Collan harjoittelee tulipalon sammuttamista käsisammuttimella.

Täysin tuntematonta vapaapalokunnan toiminta ei vaikuta olevan yhdellekään nuorelle. Monella on kosketuspintaa toimintaan omien vanhempien ja muiden sukulaisten kokemusten kautta. Jimi Vepsäläinen, Aatu ja Arttu Airaksinen ovat kuulleet perheiltään palokuntatoiminnasta pelkkää hyvää ja odottaneet jo kauan, että pääsisivät itsekin mukaan. Jimi kertoo, että hänellä onkin jo kertynyt kokemusta palokunnan toiminnasta. Myös Taika Collanille suositus mukaan lähtemisestä oli tullut kotoa.

Nuoriso-osaston taustalta löytyy tuttuja nimiä

Pyyntö nuorisotoiminnan käynnistämiseen tuli Pieksämäen paloaseman palopäällikkö Mikko Hynniseltä. Eikä jäppiläläislähtöisiä Jarno ja Matti Markkasta tarvinnut paljon suostutella. Nuoriso-osaston toimintaa vetävät Markkasen veljekset ovat itsekin aikanaan aloittaneet vapaapalokuntauransa Jäppilässä, ja täällä he halusivat mahdollistaa saman myös nykypäivän nuorille. Ja sen mitä nuoriso-osaston iltoja seuraamisesta voi päätellä, tulevat nuoriso-osastolaiset saamaan valtavan arvokkaita kokemuksia ja monipuolisia eväitä elämään.

valmistautumista sammutuspeitteellä sammuttamiseen
Nuoriso-osasto valmistautuu harjoittelemaan sammutuspeitteellä sammuttamista.

Mukaan mahtuu!

Jäppilän vapaapalokunnan nuoriso-osasto kokoontuu Jäppilän paloasemalla maanantai-iltaisin klo 16.30-18. Suosiosta huolimatta mukaan toimintaan mahtuu nuoria enemmänkin. Toiminta on tarkoitettu 10-17-vuotiaille nuorille. Nuoriso-osaston toiminta on osallistujille pääpiirteittäin maksutonta varusteita myöten. 

Lisätietoja nuoriso-osaston toiminnasta ja ilmoittautumisia ottavat vastaan Jarno Markkanen (p. 050 340 9715) ja Matti Markkanen (p. 050 402 1440).

Teksti ja kuvat: Heli Viinikainen

Share This