Uutiset

Joulukuusen hakumatkalla Mukkulan maatilalla

Kun ajelet Jäppilästä Tihusniemelle, seuraamalla Mukkulantie-viittaa nouset kohta kallion nurkalta lumihunnun peittämälle suurelle peltoaukeamalle.  Edessäsi on Mukkulan maatila, jossa on kasvatettu joulukuusia jo yli 30 vuotta. 

Joulun alla talon pihaan sujahtelee autoja varustettuna peräkärryllä tai kattotelineellä. Ollaan joulukuusen hakumatkalla, sillä täältä löytyy hyvä valikoima.  


Miten hyvä joulukuusi kasvaa ja kasvatetaan? 

–  Joka vuosi niitä käydään leikkaamassa, jotta saadaan tuuheita, tasaisia ja tukevaoksaisia joulukuusia. Sitten syksyllä merkitään nauhoilla joulumyyntiin lähtevät kuuset, sillä jos lunta tulisikin hyvissä ajoin, niin lumi painaa kuusen oksia, eikä todellinen muoto näy, kertoo tilan yrittäjä Elsa Markkanen.  

Kun kuusi on kasvanut noin 10 vuotta, se pääsee ilahduttamaan joulukotia. Kuusen voi tulla noutamaan tilalta joko valmiiksi kaadettuna tai halutessaan saa käydä itse valitsemassa ja kaatamassa mieleisensä kuusen. 

– Monilla onkin tapana tehdä kuusenhakureissu tänne Mukkulalle. Myös perheet tekevät jouluisen retken ja  yhdessä tuumin valitsevat ja kaatavat kuusen, kertoo Elsa.

– Tervetuloa noutamaan kuusia lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–15 tai sopimuksen mukaan. Lisäksi Varkauden ABC:llä myynti on 12.–23.12. joka päivä klo 9–17. 

Vuoden vaihteessa toteutui sukupolvenvaihdos 

Mukkulan Maatila on maaseudun monialayritys. Tilalla harjoitetaan joulukuusien viljelyn lisäksi maanviljelyä, metsätaloutta sekä lomamökkien vuokrausta. 

Mukkulan tilalla tapahtui vuoden alussa sukupolvenvaihdos ja talon tytär Elsa aviomiehensä Matti Markkasen kanssa aloittivat yrittäjinä.  

– Pari vuotta vaihdosta suunniteltiin yhdessä ProAgrian neuvojan kanssa. Kiire ei ollut toteuttaa, vaan haluttiin edetä rauhassa, oli niin luopujilla kuin jatkajillakin sopivasti aikaa ”pureskella”, naurahtaa Elsa. 

– ProAgrian kanssa sukupolvenvaihdokseen liittyvät asiat sujuivat tosi hienosti, ja samoissa kokouksissa oli myös muita samassa tilanteessa olevia, kehuu Elsan isä Tuomo Roponen 35 vuoden Mukkulan isäntänä ja yrittäjänä olon jälkeen. 

– Oli hyvä aika luopua, kun nuorilla on innostusta jatkaa maatilalla ja olemme vielä itsekin kunnossa ja voimme tarvittaessa auttaa, sanoo Elsan äiti Maritta Roponen

– Valoisin ajatuksin ajattelemme tulevaisuutta Mukkulalla. Toivomme terveyttä, ja että nuoret osaavat mitoittaa työn määrän, että riittää eväitä jokapäiväiseen jaksamiseen, sanoo Tuomo.

– Sitä yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan.  Kun koti ja työ on samassa, pitäisi niistä muistaa välillä irtaantuakin, jatkaa Maritta.  

– Joulukuuset ovat yksi osa monialayritystä, kertovat Elsa ja Matti Markkanen Hilda-tyttären kanssa.

Elsan haave pikkutytöstä lähtien 

Elsa on koulutukseltaan agrologi ja aikanaan kouluun hakiessaan oli osasyynä se, että hän halusi jatkamaan maatilalle.  

– Minulle on tainnut olla jo pikkutytöstä asti olla selvää, kun 8-vuotiaana olin kuulemma isosiskoille sanonut, että minähän tähän taloon jään, nauraa Elsa.

– Ja kun Matti oli nyt samoilla linjoilla, että tähän jäädään, niin mikä jottei.  

– Molemmat kun olemme maalta lähtöisin niin omaa rauhaa ja tilaa tarvitaan, vieraalta tuntuisi ajatella, että kaupungissa oltaisiin, tuumaa Matti. 

Vuodenvaihteessa Elsa jätti päivätyön. Päätös tuntui hyvältä, vaikkakin huippua työporukkaa hän jäi kaipaamaan.  

– Tämä on kuitenkin se mitä haluan tehdä, sanoo Elsa. 

 Matti käy maatilan ulkopuolella töissä VR:n konepajalla Pieksämäellä asentajana.  

– Tavoitteenamme on kehittää tilan toimintaa niin että joku päivä saadaan molemmat tästä leipämme, sanoo Matti. 

Hilda-vauva syntyi koronan keskellä 

Maaliskuussa Mukkulalle syntyi uutta sukupolvea, Markkasten pieni tyttövauva. 

– Hildan syntyminen muutti elämäämme yli  10 vuoden yhdessäolon jälkeen. On ollut ihana katsoa tytön kasvamista ja uusien taitojen oppimista. Nyt hän jo ryömii vauhdilla ja nousee tukea vasten seisomaan eli häntä koko ajan vahdittava, kertoo Elsa.

– Mummo on auttanut tarvittaessa lapsenhoidossa, ja se on ollut suureksi avuksi. 


Mökkivuokraus lähti vahingossa käyntiin 

Mukkulan maatilalla on mökkivuokrausta ollut jo yli 20 vuotta. 

– Mökkivuokraus alkoi vähän vahingossa, kun ostimme 1998 Sirpukka-mökin, sanoo Tuomo.  

– Ja kun samoihin aikoihin olimme kunnostaneet Valkeisen mökin itselle, eikä siellä ehditty olla, laitoimme molemmat vuokralle, jatkaa Maritta.  

Noina aikoina myös sikalan pitäminen kävi kannattamattomaksi EU-säännösten myötä ja siitä päätettiin luopua vuonna 2000. 

– Kun Myllytupa valmistui 2007,  jäin pois töistä. Silloin muiden maatalon töiden lisäksi tuli netit ja digit, markkinointihommat ja ulkomaalaiset mökkivieraat, sanoo Maritta. 

Elsa kertoo, että tänä vuonna korona ei ole niinkään vaikuttanut maatilan hoitoon, mutta kolmen vuokrattavana olevan mökin osalta ulkomaalaisten varauksien peruuntuminen on ollut iso juttu. 

– Kotimaanmatkailun lisääntyminen kesällä näkyi myös meidän mökeillä, mutta ei siltikään täyttänyt kaikkia peruuntuneita viikkoja, sanoo Elsa. 

Mukkulan maatila on ollut suvulla 1800-luvulta lähtien.


Joulukuusi myös kotieläimille – arjen hauskuuttajille

Mukkulalla on aina ollut kotieläimiä: hevosia, lampaita, koiria, kissoja, sikoja ja kaneja. 

– Niitä kun on pienestä asti saanut hoitaa, niin siitä se kipinä eläinrakkauteen on varmasti syttynyt. En osaisi päivääkään olla ilman näitä arjen hauskuuttajia, Elsa sanoo.  

Tallissa asustaa jo 28. joulua Mukkulalla viettävä suomenhevostamma Tuikkari, ikää kunnioitettavat 31 vuotta. Lisäksi siellä on vuohi ja lammas. 

– Talliin laitetaan perinteisesti joulukuusi ja tottakai extraporkkanat jouluun, kertoo Elsa. 

Lisäksi navettarakennuksen hiirijahdin mestarit ovat kissat Mini, Zippy ja Tirkkonen. Turo-koira taas hoitaa taas puolestaan muun muassa vahtihommat. 

Enimmäkseen tallihommat on kyllä Elsan ”heiniä”, mutta toki Mattikin osallistuu ja tietää mitä hommia päivittäiseen eläintenhoitoon kuuluu. 

Mortti-vuohi ja 31-vuotias Tuikkari ovat jo joulutunnelmissa.


Joulunvietto Mukkulalla

– Toiveissa on, että syödään vanhempien ja sisarusten perheiden kanssa, mutta saa nähdä kuinka korona vaikuttaa, sanoo Elsa. 

– Toivottavasti ollaan terveinä. Lisäarvoa jouluun tuo se, että vietetään Hildan ensimmäistä joulua. 

www.mukkulanmaatila.com 

Kuvat: Elsa ja Matti Markkanen 

Teksti Pirjo Riipinen 

Share This