Uutiset

Joulumuistoja Jäppilästä

Asuimme vuosina 1963-1983 Jäppilässä isäni työpaikan eli Jäppilän Osuuskaupan yläkerrassa. Synnyin Perniössä ja sieltä Sysmän ja Oravin kautta muutimme Jäppilään, missä vanhempani tekivät pisimmän työuransa osuuskaupassa, joka oli minulle kuin koti. Ja kaupan henkilökunta oli toinen perheeni. Joulun aikaa me juhlimme koko kaupan henkilökunnan voimin Riipisen Martan keittäessä meille joulupuurot ja koko henkilökunta kävi kotonamme syömässä. Joulupuuron mantelin löytyminen ja pikkulahjat toivat meille kaikille hyvän joulumielen.

Osuuskaupan piha oli täynnä jäppiläläisiä odottamassa joulupukin ja tonttuparaatin tuloa.

Joulun avajaistapahtuma oli kovin suosittu, koska joulupukki saapui pihalle kuorma-auton lavalla, missä myös tonttujoukot lauloivat ja heittivät lapsille karkkeja. Joululaulu ”Tule joulu kultainen” tuo aina muistot mieleen tästä jouluperinteestä. Laulu soi myös tv:n joulumainoksessa, joka oli todella herkkä ja mieleenpainuva.

Jouluperinteeseemme kuului myös jouluostoksilla käynti ja Jäppilästä se suuntautui usein Varkauden Sokokseen. Siellä oli aivan hirveän iso leluosasto, missä ihailin kaikkia leluja, mitä voikaan olla olemassa. Satuimme vuonna 1963 samaan aikaan Sokokselle joulupukin kanssa, mistä tämä alla oleva liikuttava kuvamuisto minusta ja joulupukista on jäljellä.

Tuula ja joulupukki tapasivat Sokoksella vuonna 1963.
Kirkkokuorossa: vas. ed. Soili Nyyssönen, Aili Levänen, ?, Aili Suhonen, Sirkka Muhonen, ? , Suoma Utriainen ja kanttori Reino Joula.  Keskellä vas. Milja Lindholm, ?, ?, Elsa Luukkonen, Sanna Rissanen, Kyllikki Joula, Sylvi Moilanen, ? . Takana vas. ?, Tauno Lindholm, Lauri Jalkanen, ?, Tauno Kauhanen, Veikko Nyyssönen, Martti Hänninen, Eino Rissanen ja Jouko Hynönen. Jos tunnistat lisää kuorolaisia, laita viestiä, lisätään nimet paikalleen.

Joulupäivä oli meidän perheelle perinteinen kirkkopäivä, jonka vanhempani halusivat minun muistaa. Niinpä ei auttanut nukkua pitkään jouluaamuna, vaan herätys oli aikainen. Vanhempani lauloivat Jäppilän kirkkokuorossa Reino Joulan toimiessa kanttorina. Joulukirkossa kaunein kuulemani laulu oli ”Tuo armon valkokyyhky” -laulu, joka soi niin kauniisti.

Musiikin voima on suuri. Kun kuuntelen näitä kappaleita, niin ne soivat sydämessäni yhä uudelleen muistoina lapsuuteni joulun ajasta Jäppilässä.

Teksti: Tuula Lindholm
Kuvat: Lindholmien perhealbumi

Jäppilän Osuuskaupan jouluvalmistelut 1960-luvulla

Keväällä Osuuskaupan Tauno-johtaja ja hänen vaimonsa Milja lähtivät käymään Mikkelissä. Mikkelissä oli SOK:n varasto ja myyntikonttori ja siellä oli tulevan joulun ennakkomyyntipäivät. Näytteillä oli ja esiteltiin ja ennakkomyytiin tulevan joulun elintarvikkeita, lahjatavaroita, joulukoristeita ym. jouluun liittyviä tuotteita.

Osuuskaupan henkilökunnan kuvassa vas. Terttu Strengell, Tuulikki Markkanen, Maija Kosonen, Sirkka Lappi, Eero Kolehmainen, Ritva Repo ja Saara Sikanen. Kuva Lindholmien perhealbumi.

Turskaa Norjasta

Syksyn aikana alkoi tulla joulutavaroita SOK:n varastoilta, valmistajilta ja maahantuojilta. Tuotteet hinnoiteltiin ja siirrettiin varastoon odottamaan tulevaa joulumyyntiä. Esimerkiksi kuivattua turskaa tuli Norjasta isoissa pahvilaatikoissa. Ne olivat melkein kuin metrisiä halkoja. Kauppa kävi, kuivatusta turskasta valmistettiin liottamalla, hauduttamalla, keittämällä ja maustamalla lipeäkalaa, silloista suurta herkkua. Näin oli silloin ennen, nyt herkutellaan norjalaisella lohella.

Riisit pussitettiin

Toinen tärkeä elintarvike oli riisi. Raninin riisimylly Kuopiosta kuori, puhdisti ja toimitti riisit joulupuuroon. Valkoinen riisi oli kovassa suosiossa jouluna, joulupuuron raaka-aineena.  Raninin edustaja kävi kesällä ennakkomyymässä joulupuuron riisit. Riisit tulivat kauppaan isoissa säkeissä, satoja kiloja. Riisit punnittiin ja myytiin asiakkaille, myöhemmin valmiiksi pakattuna kilon pusseihin. Omenat oli myös arvostettuja ja haluttuja joulupöydän herkkuja, ja niitä haettiin Mikkelin varastolta myyntiin Teuvo Suhosen kuljettama kuorma-autolastillinen.

Näyteikkunat ja kauppa jouluasuun

Marras-joulukuun vaihteen viikonloppuna  myymälä meni kiinni puoliltapäivin ja alkoi myymälän jouluun laittaminen. Myymälä koristeltiin jouluasuun. Näyteikkunoihin laitettiin joulun tuotteita, mainoksia ja nyökyttelevä joulupukki. Myymälään tuotiin lahja- ja muut joulutavarat esille. Työtä riitti myös sunnuntaipäiväksi. Riipisen Martta keitteli ja tarjoili meille ahertajille joulupuuroa, glögiä, piparia ja kahvia. Maanantaina myymälä oli valmiina jouluasussa vastaanottamaan asiakkaita. 

Siitä  alkoi joulu.

Teksti: Eero Kolehmainen

Joulumuistot kokosi ja toimitti Jäppilän verkkosivuille Pirjo Riipinen.

Share This