Henkilötarinat

Kampaaja elää mukana asiakkaiden iloissa ja suruissa

Parturi-kampaaja Sirpa Ylönen valittiin kesällä Jäppilän vuoden yrittäjäksi. Tunnustus on samalla kiitos vuosien vapaaehtoistyöstä yrittäjien hyväksi.

 

Sirpa_9932

– Kotiuduin Jäppilään nopeasti. Täällä yrittäminen ei ole vain kylmää työn tekemistä, vaan kanssakäymistä sekä myötäelämistä asiakkaiden iloissa ja suruissa, Sirpa Ylönen kertoo.

Leikkaavien saksien ääni sekoittuu taustalla hiljaisena soivaan musiikkiin Sirpa Ylösen parturi-kampaamossa Jäppilän kirkonkylällä. Toinen asiakas lukee aikakauslehteä ja odottaa, että hiuksiin pyöritelty väri ehtii vaikuttaa. Työpäivän päätteeksi on vielä luvassa kynsien laittamista ja koristelua.

– Tykkään ihmisten kanssa työskentelystä. Pienellä kylällä rikkautena on se, että asiakaskunta ulottuu vauvoista kaiken ikäisiin. Isommissa kaupungeissa kampaamo saattaa erikoistua pelkästään naisten värjäyksiin, Ylönen kertoo.

Sonkajärveltä kotoisin oleva Ylönen päätyi alun perin Jäppilään puolivahingossa vuonna 1983. Kangasniemellä asunut ja aiemmin kampaajaksi valmistunut nainen kuuli, ettei Jäppilässä ole kampaajaa.

– Vuokrasin kunnalta tilan ja neuvottelin pankista aloituslainan. Sen jälkeen lähdin tutustumaan kylään ja hämmästyin, miten pieni paikka Jäppilä on. Olin kuvitellut sen paljon suuremmaksi. Tällä kokemuksella en lähtisi perustamaan yritystä noin vain, Ylönen nauraa.

Nuoruuden innolla pystyyn polkaistu yritys on kuitenkin kantanut jo yli 30 vuoden ajan. Tärkeä käänne oli muutto kunnan vuokrakiinteistöstä omiin tiloihin Oikopolulle.

– Vuosien mittaan tiloja on remontoitu useampaan kertaan. Viihtyisä ympäristö on itsellenikin tärkeää, koska teen välillä pitkiä päiviä, Ylönen sanoo.

 

Kampaaja kuuntelee ihmisten huolia

Sirpa Ylönen matkustaa vuoden aikana useamman kerran koulutuksiin kuulostelemaan uusia tekniikoita sekä tutustumaan uusiin aineisiin ja hiusmuodin vaihtuviin virtauksiin. Siinä missä aiemmin väännettiin urakalla permanentteja, tehdään nykyisin värjäyksiä.

– Olen koittanut pysyä ajassa mukana, etten vain hautautuisi tänne kellariin, Ylönen virnistää.

Vaihtelua päiviin tuo myös kynsien laittaminen ja koristelu, jota Ylönen on tehnyt muutaman vuoden ajan. Rakennekynsien lisäksi kestolakkauksen ja koristelun voi teetättää myös omiin kynsiin.

Sirpa_9942

Kynsien maalaaminen ja koristelu tuo vaihtelua kampaamoyrittäjän työpäiviin.

 

Kampaajan työ edellyttää luottamusta asiakkaan puolelta. Hiuksien käsittely tarkoittaa väistämättä sitä, että toinen ihminen tulee hyvin lähelle ja työn jälki jää näkyviin osaksi omaa itseä.

Luottamus näkyy asiakassuhteissa laajemminkin. Jutellessa tulee helposti mentyä pintaa syvemmälle puolin ja toisin.

– Kampaaja on kuin psykologi, joka kuuntelee ihmisten huolia ja murheita. Tosin sama toimii myös toisin päin. Olen itsekin saanut tukea. Ehkä tämä korostuu pienellä paikkakunnalla, Ylönen pohtii.

Harrastukset tuovat vastapainoa työlle

Yrittäjyys on Sirpa Ylöselle vahvasti elämäntapa. Hän haluaa kiittää yrittäjätaipaleestaan puolisoaan Eino Ylöstä, lapsiaan ja asiakkaitaan.

– Perheeltä tämä alanvalinta on vaatinut paljon. Olin aikanaan äitiyslomalla vajaat kaksi kuukautta ja sitten Eikka jäi kotiin lasten kanssa. Olen joskus nauranut, että lapset olisivat varmaan kuolleet nälkään ilman Eikkaa, Ylönen tiivistää.

Sirpa_0017

Kesäteatteri on rakas harrastus Sirpa Ylöselle. Kuvassa ovat Ylösen lisäksi Kätkäläisessä näytelleet Markku Vepsäläinen ja Eemeli Parviainen.

Työn vastapainoksi Sirpa Ylönen harrastaa lenkkeilyä ja kuntosalilla käyntiä. Syksyisin hän kulkee metsissä keräämässä sieniä. Ylösen käsissä syntyy vuoden mittaan myös taidokkaita neuleita, sukkia ja säärystimiä.

Tärkeä harrastus on myös kesäteatteri. Kuluneena kesänä Ylönen nähtiin Kätkäläinen-näytelmän naispääosassa Iitamaria Aholaisena eli suolla kasvavista lakoista miljoonatuloja havittelevan Kätkäläisen topakkana, miehelleen arkijärkeä päähän takovana vaimona.

– On äärimmäisen hienoa mennä välillä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Meillä on hyvä porukka, jonka kanssa on kivaa hölmöillä yhdessä. Siitä saa virtaa ja energiaa, vaikka harrastus myös vie aikaa, Ylönen pohtii.

 

Aktiivinen yrittäjä palkittiin

Jäppilän Yrittäjät ry valitsi Sirpa Ylösen kesällä Jäppilän vuoden yrittäjäksi. Tunnustus olisi osunut Ylöselle jo aiemmin, ellei hän itse olisi johtanut yrittäjäyhdistystä aina viime vuoteen asti. Valinta oli samalla kiitos vuosien vapaaehtoistyöstä yrittäjien hyväksi.

Sirpa_9938

Saamistaan tunnustuksista Sirpa Ylönen haluaa kiittää perhettään ja asiakkaitaan. – Ilman asiakkaita mikään yritys ei toimi, Ylönen muistuttaa.

Sirpa Ylönen ehti toimia yhteensä 14 vuotta yhdistyksen puheenjohtajana. Hänen kaudellaan muun muassa alettiin järjestää Jäppilän Kesäpäiviä uudestaan, aloitettiin kesäteatterin pyörittäminen ja vietettiin monenlaisia jäseniltoja.

– Jäsenten palautteen mukaan vapaamuotoiset illanvietot ovat olleet tärkeitä. Painotin aina, että kun tulee uusia ihmisiä, heidät pitää ottaa porukkaan mukaan.

Yhdistyksen aktiivinen toiminta sai tunnusta myös valtakunnallisesti, kun se valittiin vuonna 2011 Suomen parhaaksi yrittäjäyhdistykseksi pienten yhdistysten sarjassa. Yhdistyksen jäsenmäärä oli jossain vaiheessa suurempi kuin mitä Jäppilässä on yrittäjiä.

Nyt saamansa henkilökohtaisen tunnustuksen Ylönen kokee olevan arvostuksen ele myös yleisemmin yksinyrittäjiä kohtaan.

– Usein ajatellaan, että yrittäjällä pitää olla paljon liikevaihtoa tai merkittävä työllistävä vaikutus paikkakunnalla, ennen kuin hän on palkinnon arvoinen. Myös yksinyrittäjän työ on arvokasta, Ylönen tiivistää.

– Moni yksinyrittäjä vähättelee työtään yksin puuhasteluksi. Totuus kuitenkin on, että itsensä työllistäminen ja oman elannon hankkiminen tänä päivänä yrittämällä ei ole leikkiä.

 

 

 

Teksti Hanna Moilanen

Kuvat Jukka Suhonen

Share This