Uutiset

Kampaaja Sirpa Ylöselle myönnettiin 40 vuoden ansiosta yrittäjänä Suomen Yrittäjien Yrittäjäristin Timanttiristi.

”Oma intohimo ja rakkaus työhön” on pitkän työurani juoni, sanoo Sirpa Ylönen. Sirpa muutti kotiseudultaan Sonkajärveltä töiden perässä ensin Kangasniemelle ja sieltä Jäppilään joulukuun alussa vuonna 1982. Vuoden vaihde meni remonttia viimeistellessä ja 3.1.1983 avasin oman yritykseni ovet. Silloinen Jäppilän kunta järjesti nopeasti tilat kunnan kiinteistöstä Teranmäeltä, kertoo Sirpa.

Teranmäeltä yritys siirtyi Oikopolulle nykyiselle paikalleen vuoden 1987 tammikuussa. Ensimmäinen ajatus kun tulin Jäppilään oli lyhyt kylätie ja kylän pienuus. Nyt ei kylätien lyhyys eikä kylän pienuus enää haittaa, naurahtaa Sirpa.

Mainonta ja markkinointi

Kuulin, ettei Jäppilässä ollut kampaamoa, joten täällä oli kampaamoyritykselle tilaus ja tilat hoituivat mutkattomasti. Markkinointi sujui Jäppilässä suusta suuhun menetelmällä tehokkaasti, ei tarvinnut suuresti mainostaa yrityksen aloittamisen vaiheessa, joka oli tietysti aloittavalle yritykselle hyvä asia.

Asiakkaat ja itsenäinen työ

Asiakkaita on riittänyt hyvin ja ajansaatossa asiakaskuntani on laajentunut. Työntekijöitä oli 80-luvun lopusta 90-luvun alkupuolelle, mutta koska teen työtäni niin henkilökohtaisella tasolla, tykkään työskennellä yksin. Työn hyviä puolia ovat juuri oma rauha ja itsenäinen työ. Itse voin päättää vapaapäivät. Vuorovaikutus on niin olennaista työssäni, että asioiden jakaminen puolin ja toisin antaa kummasti iloa ja virtaa elämään, iloitsee Sirpa.

Suunnitelmat ja kouluttautuminen

Aikaansaavuus kuvastaa Sirpan luonnetta, sillä asioita tapahtuu kaiken aikaa, joten mistään eläkkeelle jäämisestä ei nyt puhuta, tosin ei ikäkään sitä vielä edellytä. Jatkuva ammatillinen kouluttautuminen on mielestäni välttämätöntä ja tänäkin syksynä olen varannut jo kolme koulutuspäivää, joista kaksi päivää Helsingissä ja yksi Kuopiossa.

Tykkään koulutuksista missä teoriaosuuden lisäksi pääsee myös itse työskentelemään. Koulutuksissa tavataan kollegoita, joten niissä tilaisuuksissa kuulee ja näkee mitä muualla tapahtuu. Onhan koulutukset yksinyrittäjän kannalta tärkeitä myös sosiaalisten kohtaamisten kannalta.

Kampaamossa käytettävät materiaalit ovat kehittyneet ja nykyisin liki kaikki aineet ovat vegaanisia ja kotimaisia. Itselläni niin ammattiaineet kuin ulosmyyntituotteet ovat kotimaisia. Se on tavallaan arvovalinta. Rakennekynsien teko ja kestolakkaukset tulivat mukaan muutama vuosi sitten.

Viitisen vuotta sitten ryhdyin Evelace- tuotteiden jälleenmyyjäksi. Evelace- mallisto pitää sisällään laadukkaita ja kauniita alus-, yö- ja urheiluasuja. Myös miesten alusasut löytyvät mallistosta. Kampaamoni takahuoneessa on pieni kotiputiikki, jonne jokainen on tervetullut tutustumaan tuotteisiin. Lisää infoa löytyy Evelacen kotisivuilta osoitteesta www.evelace.fi/mallisto.

Perheen tuki

Puolisoani Eikkaa ja kahta tytärtäni kiitän tuesta, jota vuosien varrella olen heiltä saanut. Yrittäjän perhe on aina läsnä yrittäjän elämässä. Lapset ja lasten lapset ovat lähellä Sirpan sydäntä. Tänäkin kesänä saimme tutustua Naantalin Muumi-maailmaan nuorimman Emma tytön kanssa ja isompien tyttöjen Lotan ja Lillin kanssa tehtiin perinteinen lomareissu tällä kertaa PowerParkkiin. Nämä lastenlasten kanssa tehdyt matkat ovat yrittäjä Sirpan voimareissuja.

”Iso kiitos kuuluu myös minun asiakkailleni, olemme olleet toistemme elämässä niin surun kuin ilon hetkellä. Jäppilässä on ihmisen hyvä asua, elää ja yrittää!, tiivistää Sirpa”.

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

Share This