Henkilötarinat

Käsityöläisten yhteisö palvelee Teranmäellä

Kultasepän ja taidesepän palvelut ovat nyt Jäppilässä saman katon alta, kun Kirsi Pelkosen kultasepänverstas muutti kesän alkupuolella Teranmäelle. Molemmilla sepillä on kiinteistössä oma työtilansa. Lisäksi kahvittelu- ja sosiaalitilat ovat yhteiset.

– Tästä on puhuttu jo vuosia, mutta nyt se lopulta toteutui, kun koruliikkeiden kevätsesonki hiljeni koronan myötä ja aikaa jäi enemmän omaan käyttöön, Pelkonen kertoo.

Taideseppä Tero Vepsäläinen, kultaseppä Kirsi Pelkonen ja verhoomoyrittäjä Päivi Kuronen ovat pohtineet jo pitkään käsityöläisyritysten yhteistyön mahdollisuuksia ja kehittäneet Handmade in Jäppilä -brändiä. Myös käsityöläiskeskittymää on visioitu.

– Täällä meillä on Kirsin kanssa seuraa toisistamme, kun muuten olemme yksinäisiä jomottajia, Vepsäläinen sanoo.

Palautetta ja vertaistukea

Yksi käsityöläiskeskittymän tai yrittäjäyhteisön idea on se, että omia ajatuksia voi pallotella toisten kanssa. Kahvitauoilla voi kysyä toisten mielipidettä jostain tuotteesta ja sen markkinoinnista tai saada vertaistukea yrittäjän helposti yksinäiseksi jäävän arjen keskellä.

– Näen myös arvoa siinä, että vuokrarahat jäävät tukemaan paikallista taloutta, Pelkonen lisää.

Yhdessä on helpompaa myös suunnitella tapahtumia. Tarvittaessa yrittäjät voivat myös tuurata toisiaan myyntityössä ja palvella asiakkaita, jos toinen ei ole paikalla.

Säännöllisiä aukioloaikoja ei vielä ole, mutta peremmälle voi poiketa aina kun Heikinlammentien risteyksessä roikkuu Paja auki -kyltti.

Myymälä tuo viihtyisyyttä ympäristöön

Teranmäen yrittäjäyhteisön tiloihin on myös remontoitu uusi myymälä takotuotteille. Myymälässä vanhan navetan kiviseinät pääsevät oikeuksiinsa, ja tila muodostaa kauniin ympäristön ammattimaisesti tehdylle käsityölle.

– Tuotteet eivät ole enää laatikoissa, vaan esillä. Itselleni tärkeää on, että tila on valaistu ja varsinkin pimeässä valot näkyvät piristävästi ikkunoista ohikulkijoille, Vepsäläinen pohtii.

Jo pienet muutokset voivat luoda viihtyisää yleisilmettä olipa sitten kyse kylteistä, kesäkukista tai siististi ja yhtenäisesti riviin asetetuista postilaatikoista.

Kultasepän tuotteiden vitriini on pajatilan puolella lähellä kultasepän omaa työtilaa. Tarjolla on muun muassa Jäppilä-koruja.

– Koruvitriini on kuin valopilkku muuten rouhean halliympäristön keskellä, Vepsäläinen sanoo.

Elämyksiä työn arjesta

Tulevaisuuden suunnitelmista kumpikaan seppä ei ota stressiä. Monenlaisia ajatuksia pyörii päässä, mutta ne toteutuvat ajallaan. Ja suunnitelmat voivat myös muuttua.

– Asiat menevät omalla painollaan. Yksi käsityöläisyhteisön viestin on kuitenkin se, että täällä Jäppilässäkin on mahdollista tehdä asioita ja yrittää. Kaiken ei tarvitse keskittyä suurempiin keskuksiin, Pelkonen tiivistää.

Tero Vepsäläinen on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja tekee sinne lyhyitä videoita, jotka avaavat spontaaneja välähdyksiä taidesepän työn arkeen.

– Jos videot herättävät yhden katsojan kiinnostuksen tai tarjoavat hänelle elämyksen, se riittää. On upea kokemus, kun löytää jotain erityistä yllättävästä paikasta, Vepsäläinen lisää.

Teranmäen pajat ovat auki la 18.7.2020 kesätorin ajan klo 10–13.

Teksti ja kuvat: Hanna Moilanen

Share This