Kyläblogi

Kausiasukkaana Syvänsin rannalla

Olemme yhdet niistä, jotka saivat koronakeväästä vauhtia mökin ostoon. Piti lähteä Espanjaan ja Portugaliin retkeilyautolla, mutta tuli korona ja ne haaveet kaatuivat. Mutta oli meillä toinenkin haave. Olla mökin omistajia.

Selailimme Tori.fi – ilmoituksia, ja puolisoni laittoi sitten Toriin ilmoituksen, että mökki kateissa ja ps. kuva olis kiva. Mökkiä hankkiessa pohdimme, että kaikkia mukavuuksia ei tarvittaisi, mutta sähkö olisi hyvä olla.

Muutamia vastauksia ilmoitukseen sitten saimme, mutta loppujen lopuksi meille riitti se yksi sopiva kohde, jota lähdimme katsomaan. Ja siinä se sitten oli: mökki, aitta ja savusauna Syvänsi-järven rannalla Jäppilässä.

Pikkuremontteja ja etätöitä

Ensimmäisenä vuotena korjailtiin kattoa ja sen jälkeen olemme tehneet pikkuremonttia mökkitontillamme sitä mukaa kuin on jaksettu ja talkoolaisia mukaan mökille saatu. Ensisijaisesti mökkeily on kuitenkin meille lekottelua ja oleskelua luonnon läheisyydessä.

Meille mökkikausi ei myöskään ole vain noin 3 kk kesällä, vaan aloitimme tänäkin vuonna mökkikautemme pääsiäisenä ja päätimme sen viime vuoden puolella jouluun. 

Parhaita hetkiä mökillä ovat ehkäpä aamut. Keväisin aamuinen lintujen konsertto ja joutsenten lento mökin yli. Kesällä tyyni järven pinta ennen kuin maailma herää. Alkusyksyllä aamu-usva Syvänsillä ja loppusyksyllä on ihana herätä sateen rapinaan.  Pieniä onnen hetkiä, sellaisten avulla päivästä tulee ihan parasta.

Teemme välillä myös etätöitä mökillä, netti on tähän mennessä toiminut ihan hyvin ja maisemakonttorissa myös lyhyitä taukoja tulee pidettyä normaalia herkemmin.  Katse ei ole koko ajan koneessa, vaan automaattisesti välillä lepuuttaa silmiään omassa mökkimaisemassa. Luontoympäristöllä on selkeä vaikutus hyvinvointiin monin tavoin.

Riippumatossa on mukavaa loikoilla mökkimaisemissa. Myös eläinystävät viihtyvät mökillä.

Peruspalvelut löytyvät läheltä

Jäppilä on ollut meille oikein hyvä paikka mökkeillä. Kyläläiset ovat olleet ystävällisiä ja olemme löytäneet tarvitsemamme peruspalvelut läheltä. Olemme saaneet puutavaraa ja hiekkaa läheiseltä yrittäjältä, mökkinaapuri on pitänyt tietämme aurattuna ja aina joku tietää jonkun, jolta voi kysyä neuvoa, jos kysyttävää on. 

Lisäksi Jäppilän Kievarin myymälän tuotteet ovat olleet aivan ihania, ja Heponiemen tilalla tulee ainakin pariin otteeseen kesän aikaan käytyä. Lisäksi tanssilavakin löytyy lähistöltä, sielläkin tuli kerran juhannuksena käytyä ja jouluna kävimme joulukirkossa viehättävässä pikkukirkossa.

Mutta vielä ihan kaikkea emme ole tässä kolmessa vuodessa ennättäneet, ensi kesänä olisi tarkoitus katsastaa ainakin paikallinen kesäteatteri. Voi kun se kesä nyt vaan tulisi pian!

Teksti: Kirsi Blomberg

Kirjoittaja on SavonLuotsi Leaderin hankeneuvoja, joka viettää aikaa ahkerasti perheensä kanssa Jäppilässä mökillään. Vapaa-aikanaan kirjoittaja mökkeilyn lisäksi myös karavaanailee suomessa sekä muualla Euroopassa.

Share This