Henkilötarinat

Kesä kukkii Kolehmaisen puutarhalla

Kesä kukkii Kolehmaisen puutarhalla

Piia Pikkarainen ja Jussi Kolehmainen ryhtyivät puutarhayrittäjiksi isänsä jalanjäljissä viisi vuotta sitten. Tihusniemeläinen kukkapuutarha tuottaa kauneutta niin kesäksi kuin jouluksikin.

Teksti: Hanna Moilanen

Kuvat: Jukka Suhonen

Kolehmainen_6376

Piia Pikkarainen kieputtaa keijunmekon rentoa vartta tukikepin ympärille. Pikkuveli Jussi Kolehmainen kantaa karjalanneitoja kaksin käsin lähelle pysäköityyn pakettiautoon. Toukokuu on kukkapuutarhalla yksi vuoden kiireisimmistä ajoista, ja päivät venähtävät välillä pitkiksi.

Puutarhan kevät alkaa jo helmikuussa. Silloin istutetaan ensimmäiset amppelikukat, jotka valmistuvat sopivasti toukokuun alussa äitienpäiväksi.

– Istutamme kukat porrastetusti viidessä jaksossa. Näin meillä on alkukesästä koko ajan kukkia myynnissä oikeassa kasvuvaiheessa, Pikkarainen kertoo.

Toukokuun puolessa välissä vehreys on vallannut Kolehmaisen puutarhan neljä kasvihuonetta. Pelargonioita, verenpisaroita, miljoonakelloja ja maljaköynnöksiä kasvaa liikkuvilla pöydillä ja roikkuvissa amppeleissa.

Kukat matkaavat Tihusniemeltä Varkauden, Leppävirran, Pieksämäen ja Heinäveden suuntaan. Noin 2/3 kukista menee tukkuihin, ja loput myydään asiakkaille suoraan puutarhalta.

– Jäppilä on hyvä paikka yrittää. Olemme lähellä useampaa kaupunkia ja sijaintimme on toimiva teiden vieressä. Myös kotimyynti on lisääntynyt vuosi vuodelta, Pikkarainen iloitsee.

Kesäkukkien sesonki kestää juhannukseen. Sen jälkeen on hiljaisempi hetki kunnes joulukukkien kasvatus pistetään alulle alkusyksystä.

– Juhannuksen jälkeenkin voi poiketa kyselemään, jos kaipaa kukkia esimerkiksi mökille tai haudoille, Pikkarainen lupaa.

 

Perheyrityksessä kaikki tekevät kaikkea

Puutarhuriksi ryhtyminen oli luonteva valinta tihusniemeläisten sisarusten näkökulmasta. Kumpikin on työskennellyt kukkien parissa nuoresta asti isänsä yrityksessä.Kolehmainen_6423

Jussi Kolehmainen tosin lähti aikanaan opiskelemaan pienkonelentäjäksi ennen kuin oma uravalinta puutarhayrittäjänä varmistui. Asiat kuitenkin loksahtivat kohdalleen jo ennen valmistumista, ja opinnot jäivät sikseen.

– Huomasin pian, että olen mieluummin jalat maassa kuin pää pilvissä, Kolehmainen virnistää.

Kolehmaisen puutarha on todellinen perheyritys. Sisarusten lisäksi puutarhalla työskentelee heidän setänsä ja Piian puoliso. Myös äiti tulee avuksi tarvittaessa ruuhka-aikoina.

– Yhteistyö luistaa tosi hyvin kun ei ota asioita liian vakavasti ja henkilökohtaisesti. Leikkimieli ja huumorintaju pitää olla mukana, Kolehmainen arvioi.

– Pystymme joustamaan puolin ja toisin. Kaikki osaavat tehdä kaikkea, mutta jokaisella on myös omat vahvuutensa, Pikkarainen kuvaa.

Esimerkiksi lämmitys ja kasvihuoneiden korjaus on Kolehmaisen vastuulla. Hälytykset hakelaitokselta ja kasvihuoneista tulevat molemmille yrittäjille.

Yrittäjien arkeen on sattunut myös hauskoja kommelluksia ja väärinkäsityksiä.

– Eräässä viranomaistapaamisessa minua ja Jussia luultiin pariskunnaksi. Virkailija puhui lähinnä Jussille ja kysyi häneltä talousasioista, vaikka minä vastaan niistä meidän yrityksessä, Pikkarainen nauraa.

 

Istutuksia myös omassa pihassa

Piia Pikkarainen jaksaa laittaa kesäksi myös omaa pihaansa, vaikka päivät kuluvat kukkien kanssa.

– Omassa pihassa näen kukkien kauneuden, jota täällä kasvihuoneessa en osaa katsoa. Töissä tarkkailen kasvua ja taimikasvatuksen onnistumista. Joskus tuntuu, että se on kaunista, kun kaikki pöydät ovat tyhjät, Pikkarainen nauraa.

– Omassa pihassa voi kokeilla ennestään tuntemattomampia kasveja. Siellä näkyy myös kasvin koko elinkaari eli miten kukka käyttäytyy kesän mittaan.Kolehmainen_6382

Puutarhurit eivät halua nostaa mitään kukkaa ylitse muiden. Kaikilla kasveilla on oma kauneutensa. Vinkkilistan sijaan kukkia kannattaa lähteä valitsemaan istutuspaikan ominaisuuksien perusteella. Paahteiseen kivikkoon sopivat toisenlaiset kasvit kuin varjoisaan nurkkaukseen.

– Koti-istutuksessa on tärkeää valita riittävän iso ruukku ja laadukas multa tai turve. Altakasteluastiat ovat myös hyviä. Tosin harvemmin kukka kuolee kuivuuteen kuin liikaan kasteluun, Pikkarainen muistuttaa.

Share This