Uutiset

Kesäteatterin huumaa Jäppilässä

Kesäteatteriharjoitukset ja valmistautuminen kesän 2024 näytöskauteen on alkanut Jäppilässä. Jäppilän Yrittäjien kesäteatteri jatkaa tänä vuonna Jäppilän kylät ry:n kesäteatterina. Näytelmäksi on valikoitunut monien luettujen käsikirjoitusten joukosta Hannu Patamaan kirjoittama Huutokauppa.

Näytelmän ohjaava Pirjo Särkkä kertoo: ”kun ekan kerran luin käsikirjoituksen, niin mä heti purskahdin pari kertaa nauruun. Kun toin tekstin luettavaksi muille, tuli yhdessä sellainen olo, että tässä se on. Huutokauppa kertoo tarinan kylästä ja sen asukkaista. Tämä voisi hyvin sijoittua Jäppilään. Näytelmän ihmiset ovat tavallisia ja tapahtumat voisi tapahtua oikeasti. Haetaan kumppania, tehdään bisnestä ja suunnitellaan tulevaa.”

Harrastajateatterissa on mukana tänä vuonna uusia ja tauon jälkeen mukaan palanneita

Salme Vihavainen, olet ensi kertaa mukana teatteriporukassa. Mikä sai sinut lähtemään mukaan?

Sirpa tarjosi näytelmästä pientä sivuroolia, joten hetken mietin lähdenkö mukaan, kun en saanut isompaa roolia… aina olen heittäytynyt.”

Tiina Taavitsainen on aiemmin näytellyt mm. Partaharjun kesäteatterissa ja Poleenin teatterissa. Miten sinut saatiin houkuteltua mukaan nyt Jäppilään?

Halusin itse jälleen mukaan kesäteatteriin ja kyselin löytyisikö roolia. Tiesin että tämä porukka on hyvä.”

Hanna Moilanen ja Pasi Ikonen palaatte tauon jälkeen mukaan. Miltä tuntuu?

”Tähän asti olen pystynyt taistelemaan maagista vetovoimaa vastaan mikä tällä Jäppilän kesäteatterilla on, mutta enää en pystynyt”, kertoo Hanna Moilanen

”Pyydettiin mukaan ja tiesin, että porukka on hyvä. Siitä on lähes kolmekymmentä vuotta kun olin viimeksi mukana näyttelemässä. Nuorisoteatteri oli Jäppilässä aktiivinen 80-luvulla ja olin silloinkin mukana. Välillä on hyvä haastaa itseään, mennä kaltevalle pinnalle ja katsoa mitä löytyy kun liukuu alas”, kuvailee Pasi Ikonen tunnelmiaan.

Ja monta vanhaa ja tuttua näyttelijää nousee myös lavalle, mutta miksi?

Timo Naukkarinen on mukana tänä kesänä tekniikassa ja näyttämöllä viidettä kertaa, ”kesäteatteri on niin pöljää touhua, vieden vielä ison osan kesästä ja lomasta, että Jäppilän kesäteatteri on ainut missä oon ollu mukana, koska siinä on niin hyvä porukka ja yhteishenki.”

En ole edes asiaa miettinyt, jotenkin sitä luontevasti alkaa odottamaan uutta näytelmää ja tietysti sitä haluaa olla mukana. Ryhmää tulee jo aina ikävä” , kertoo Sirpa Ylönen.

”Kansa vaatii lisää ja vaimo käskee”, perustelee Eikka Ylönen mukana oloaan.

”Jotakin on hyvä tehdä Jäppilän kylän eteen ja on kiva laittaa itsensä likoon näyttämöllä”, kertoo Matti Kauhanen.

”Jälleen kerran jännityksen sietäminen, itsensä asettaminen epämukavuustilaan uuden edessä on palkitsevaa. On kivaa kun saa olla ihan jotain muuta kuin oma itsensä arjessa”, tuumii Netta Nyyssönen.

”Porukka on niin hyvä, että tämän kanssa voi luottavaisin mielin tehdä töitä, tietää että hommat hoituu. Näytteleminen ei ole oma leipätyö, joten tämä on itselle mukava haaste. Sen verran hullu olen että nautin lavalla olemisesta”, pohdiskelee Heli-Maarit Moilanen.

Ohjaajan ajatuksia

Ohjaaja Pirjo Särkkä on mukana neljättä kertaa. Millä mielillä mukana nyt? ” Totta kai hyvällä mielellä. Kaikki näyttelijät ovat jollakin tavalla tuttuja ja se helpottaa tekemistä. Iso osa on tuttuja näyttämöltä. Minulla on Jäppilä-sydän ja on siksi hienoa että saan olla mukana. On hienoa että pieneltä kylältä löytyy innokkuutta näyttelemiseen. Kiitos Pieksämäen seutuopiston ja Jäppilän Kylät ry:n, jotka mahdollistavat tämän harrastuksen toteutumisen.

Esitysaikataulu:

  • 27.7 klo.18 (ensi-ilta)
  • 31.7 klo.19
  • 3.8 klo.16
  • 4.8 klo.16
  • 7.8 klo.19
  • 9.8 klo.19

Teksti ja kuvat: Netta Nyyssönen

Share This