Uutiset

Kesätyönä vanhusten kohtaaminen

Jäppilän kesäkaverit Eerika Sikanen ja Ville Tenhunen jututtavat Peltokartanon palvelukeskuksessa Maija Valkosta ja Kerttu Airaksista. ”Mukavaa on jutella välillä nuorempienkin kanssa ja kuulla asioihin toisenlaisia mielipiteitä”, Maija ja Kerttu sanovat.

Peltokartanon palvelukeskuksen pitkän pöydän ääressä käy puheensorina. Jäppilän kesäkaverit Eerika Sikanen ja Ville Tenhunen ovat saapuneet paikalle jututtamaan Peltokartanon asukkaita ja läheisiltä rivitaloilta syömään tulevia vanhuksia.

Ikäihmisten kanssa seurustelu ja ajan viettäminen on keskeinen osa Eerikan ja Villen kesätyötä. Kahden viikon ajan nuoret liikkuvat Jäppilässä, jututtavat ihmisiä ja ovat muutenkin kylän elämässä mukana.

Lisäksi kesäkaverit menevät sinne, missä tapahtuu jotain, olipa kyse Salmen lavan tansseista, iltatulista Ahvenlammen rannassa tai vierailevasta kesäteatteriesityksestä.

− Olemme pyrkineet tarjoamaan kesätyömahdollisuuksia alueen nuorille nyt jo useampana kesänä. Tämän kesän teemana on yhteinen kylä, ja työ sisältääkin teeman mukaisesti eri-ikäisten ihmisten kanssa toimimista, Jäppilän Kylät ry:n sihteeri Heli Viinikainen sanoo.

Työntekijöitä haettiin alkukesästä

Jäppilän kesäkaverit valittiin avoimen työpaikkailmoituksen ja työhaastattelun pohjalta. Eerika asuu Varkaudessa, mutta hänellä on sukulaisia Jäppilässä.

− Mietin, että olisi kivaa tutustua Jäppilään paremmin. Siskoni asuu täällä, joten voin olla yötä hänen luonaan. Täällä on tosi kaunista, erityisesti tykkään järvistä ja järvimaisemista, Eerika kertoo.

Jäppilässä asuva Ville sai vinkin kesätyöstä äidiltään, joka oli huomannut työpaikkailmoituksen Facebookissa.

− Luin ilmoituksen läpi ja laitoin hakemuksen tulemaan. Tämä vaikutti heti ihan mun hommalta, Ville kertoo.

Päivien työt suunnitellaan yhdessä kyläyhdistyksen vastuuhenkilöiden kanssa. Nuoret saavat myös itse vaikuttaa työtehtäviinsä ja päivien sisältöön.

Puheenaiheista ei ole pulaa

Peltokartanon lisäksi 17-vuotiaat kesäkaverit kertovat käyneensä myös Attendon palvelukodissa. Innostuneita juttukavereita on löytynyt. Vaikka ikäeroa on paljon, puheenaiheista ei ole pulaa

− Olemme jutelleet vanhusten kanssa asioista laidasta laitaan. Puhetta on ollut esimerkiksi kylän elämästä ja on tehty sukuselvityksiä, Eerika kertoo.

− Löysin täältä uuden sukulaisen, jota en aiemmin tuntenut. Tosin vanhemmat sanoivat jälkeenpäin, että en vaan ole kuunnellut, kun asiasta on ollut kotona puhetta, Ville sanoo.

Keskustelun lomassa on pelattu pelejä. Tarkoituksena on myös mennä porukalla Heponiemen kesäkahvilaan kahvittelemaan, kun sääkin on kääntynyt taas aurinkoisemmaksi.

− Tässä tulee samalla tietynlaista arvostusta vanhempaa väkeä kohtaan. En osaa sitä kuvata sanoilla, mutta se tuntuu täällä, Ville sanoo ja taputtaa rintaansa. Eerika nyökkää ja sanoo olevansa samaa mieltä.

Sukupolvien kohtaaminen on tärkeää

Nykyisin eri sukupolvet tai ylipäätään erilaiset ihmisryhmät eivät välttämättä noin vain kohtaa, ellei siihen järjestetä tilaisuutta ja kiinnitetä tietoisesti huomiota. Tämän vuoksi Jäppilän Kylät ry halusi nostaa nuorten ja ikäihmisten kohtaamisen kesätyön keskiöön.

− Keskusteluseuralle ja yhdessä ololle on paljon tilausta vanhempien ihmisten piirissä. Ei tarvita hoiva-alan koulutusta, että osaa kuunnella ja olla ihminen ihmiselle, Heli Viinikainen pohtii.

− Haluamme myös kannustaa muita toimijoita miettimään, mitä olisi mahdollista tehdä, jotta eri sukupolvet voivat kohdata enemmän toisiaan ja monen vanhuksen kokema yksinäisyys lievittyisi.

Jäppilän kesäkaverien palkkaamiseen saatiin tukea Leader-ryhmä Veej’jakajalta. Veej’jakaja myöntää vuosittain tukea yhdistyksille 15–20-vuotiaiden nuorten työllistämiseen omalla toiminta-alueellaan.

Teksti ja kuvat: Hanna Moilanen

Share This