Uutiset

Lasse Leväinen-

yrittäjä Jäppilän Syvänsin kylältä

Noin kymmenen kysymystä- henkilöhaastattelujen sarja

Julkaisemme vuoden 2024 aikana Noin kymmenen kysymystä- henkilöhaastattelujen sarjan. Haastateltavat saavat ehdottaa seuraavaa haastatteluun saapuvaa jäppiläläistä henkilöä. Jännityksellä jäämme odottamaan montako uutta tuttavuutta tulemme tapaamaan. Tämä on sarjan toinen henkilöhaastattelu.

Vaikka Jäppilä on suhteellisen pieni kylä, me emme ole tavanneet, kerro jotakin itsestäsi?

Olen 42- vuotias ja kotoisin täältä Jäppilän Syvänsin kylältä. Asumme mummolani talossa, jota olemme remontoineet omiin tarpeisiimme sopivaksi. Tila on yksi kylän vanhimpia ja sijaitsee Jäppilän eteläosassa lähellä Joroisten rajaa. Itselläni ei ole oikein käsitystä tilan historiasta, kun ne ovat niin vanhoja asioita. Synnyinkotini näkyy kodin ikkunasta.

Perheeseeni kuuluu vaimo Henna, joka on kotoisin Kangaslammilta. Lapset Riku, joka on pian täysi-ikäinen ja Helmi, joka täyttää 14- vuotta. Tilalla on hevosia vaihteleva määrä (suurin osa on hoitohevosia) sekä kaksi Itäeuroopanpaimenkoiraa.

Työskentelen nyt yrittäjänä ja veturinkuljettajana. Nuorena kävin lukion ja aloittelin ammattikorkeakouluopintoja, mutta ne eivät tuntuneet omilta. Hommasin linja-autokortin ja lähdin ajamaan linja-autoa. Sitten vaihdoin rekkahommiin, armeijasta olin saanut rekkakortin, joten pääsin heti työhön kiinni. Rekka-autoilun työn luonne olisi muuttunut enemmän reissupainotteiseksi ja halusin viettää yöni kotona enkä rekan kopissa. Hainkin veturinkuljettajan koulutukseen ja sain uuden ammatin koulutuksesta. Samalla keksin puolivahingossa ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi, sen jälkeen ei ole ollut vapaa-ajan ongelmia. Harrastukset on koneiden kanssa touhuamista ja auttelen rakennusprojekteissa mm. lattiavaluissa rakennustyömailla.

Kuva auraustöistä yöaikaan

Edellinen haastateltava Mikko Suhonen halusi kysyä sinulta: Miten kulutat vapaa-aikasi?

Pitäisi ensin määritellä mitä se vapaa-aika tarkoittaa? Kun työ- ja vapaa-aika sekä harrastukset sekoittuvat arjessa, niitä on vaikeaa erotella. Se mistä nautin on, että ei tarvitse lähteä kolmen- neljän aikaan liikkeelle vaan saa herätä seitsemän-kahdeksan aikaan ja juoda aamukahvit rauhassa ulos ikkunasta katsellen. Usein käy niin että on tunne ettei tänään ole mitään ohjelmaa ja sitten soikin puhelin että tulisitko? Joskus on sattunut hauskojakin tilanteita kun työt pääsevät kesken aamukahvin yllättämään.

Kuva rauhalliselta aamukahvihetkeltä

Millainen paikka Syvänsin kylä on asua ?

Rauhallinen paikka. Kylältä on hyvät kulkuyhteydet autoilla Pieksämäkeen, Joroisiin ja Varkauteen. Mökkiläisiä on jonkin verran ja vakituista asutusta on paljon. Autiotaloja ei juurikaan ole.

Moni haluaisi muuttaa Jäppilään, miksi?

Täältä saa kaupasta ihan saman leivän kuin Sellon marketista. Asunnot on halpoja ja asuminen on halpaa. Täältä on lyhyt matka käydä töissä vaikka Kuopiossa. Kuopion Matkuksen kauppakeskukseen ajan autolla 40min. Varkaus on lähin kaupunki ja sinne autoilee 15 minuutissa. Helsinkiin pääsee junalla Pieksämäeltä ja Varkaudesta bussilla päälle kolmessa tunnissa. Syvänsin kylä on hyvällä sijainnilla liikkumisen suhteen kaikinpuolin.

Varkaus vai Pieksämäki?

Varkaus. Siellä on hyvät kaupat ja se on lähempänä. Minulla on yhteistyökumppaneita enimmäkseen Varkaudessa ja Joroisissa.

Mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä Jäppilässä?

Jäppilän koulu on merkityksellinen edelleen ja toivottavasti se säilyy. Jäppilän uimaranta on hyvä. Oma arki on nuoresta saakka suuntautunut enemmän Joroisten ja Varkauden suuntaan ja siksi Jäppilän keskustassa on tullut asioitua harvemmin. Jäppilän tapahtumissakin on tullut käytyä harvakseltaan. Juhannuksena kokko katsottu tuossa lähellä Kolmalla, ilotulitukset Jäppilässä. Viime aikoina olen saanut yrittäjyyden myötä yhteistyökumppaneita Jäppilän suunnalta mm. Mikko Suhosen ja Mikko taas on saanut kauttani itselleen uusia yhteistyökumppaneita. Yhteistyö on tärkeää.

Mitä toivoisit olevan toisin tai muuttaisit Jäppilässä jos voisit?

Toivoisin Jäppilässä olevan enemmän työpaikkoja, työllistymismahdollisuuksia. Miten saisi yritystoimintaa kasvatettua kuten esim. Leppävirralla? Mitä toimia se vaatisi Pieksämäeltä tai Jäppilältä?

Kenet haluaisit kutsua seuraavaksi haastateltavaksi ja kysymyksesi hänelle?

Haastateltavaksi haluaisin pyytää Susan Kortmanin, joka on muuttanut pääkaupunkiaseudulta tänne Jäppilään. Kysymykseni: miten saisimme houkuteltua asukkaita Jäppilään?

Teksti: Netta Nyyssönen

Kuvat: Netta Nyyssönen, Lasse Leväinen

Share This