Uutiset

Luonto- ja retkeilykohde Jäppilässä

Jäppilän luontokohteet tutuiksi

Viime keväänä nettityöryhmän kokouksessa nousivat keskusteluun Jäppilän luontokohteet. Huomasimme, että vain harva tietää oikeastaan kohteista juuri mitään, joten päätimme mennä paikan päälle. Vihdoinkin pääsimme tutustumisretkelle, jossa Johannaa lukuun ottamatta emme olleet vierailleet.

Kuva 1. Tuomiojärven kota

Noin kymmenen kilometrin päästä Jäppilästä Suonenjoelle päin löytyi laavukota. Kodalla on tilaa 40 hengelle ja sisällä olevassa laavussa voi yöpyä. Alueella on WC ja puuliiteri. Veimme kodalle omat puut ja toimme roskat mukanamme, kuten luonnossa kulkijalla on tapana. Tajusimme kuinka upea retkipaikka meillä onkaan lähellä Jäppilää.

Kuva 2. Lintutornille menossa oik. Johanna Keinänen ja Leena Maaninen

Lyhyen patikoinnin jälkeen pääsimme kiipeämään lintutorniin, jonne johdattelivat kohtuullisen hyvässä kunnossa olevat pitkospuut. Matkaa laavulta oli n. 300 metriä.

Kuva 3. Näkymät 6 metriä korkealta lintutornilta Tuomiojärvelle

Mitkä näkymät! Joku taisi huokaista pari kertaa ja ihmetellä kuinka kaunista meillä onkaan, eikä tätä maisemaa tarvinnut mennä kauemmaksi katsomaan. Ihan kuin oltaisiin Lapissa.

Kuva 4. Jäppilän lintutornista syyskuun maisema avautuu Tuomiojärvelle

Tuomiojärvi rauhoittumassa syksyyn

Tuomiojärvi on luonnonsuojelualuetta, jonka suurin syvyys on 3 m ja keskisyvyys 1 m. Tällä kertaa lintujärvellä näyttäytyi vain yksi sorsa, muut olivat luultavasti jo lähteneet muuttomatkalle kohti lämpimämpiä vesiä. Keväällä lintutornilla on katsottavaa ja kuunneltavaa, sillä järvi on Etelä-Savon linturikkain järvi ja varmasti lintubongarien unelmapaikka. Osa linnuista saattoi piilotella tuuhean heinikon seassa tai sopivasti pienissä lahden poukamissa, joihin meillä ei ollut mahdollisuutta nähdä.

Kenellekään meistä ei sattunut kiikareita mukaan, sillä tulimme tänne ”vain” nettityöryhmän kokoukseen. Teimme opintomatkan ennen kokemattomaan oman kylän luontokohteeseen, jota emme ennen olleet nähneet. Jätimme tornin ja järven rauhaan, kävelimme takaisin kodalle.

Kuva 5. Tornilta palaamassa Timo Suuronen

Kuva 6. Nettityöryhmäläiset vas. Netta Nyyssönen, Leena Maaninen, Johanna Keinänen, Hanna Moilanen ja kuvaajana Timo Suuronen

Kylläpä kahvit maistuivat kodalla pienen kävelyretken jälkeen. Lämpöisen tulen valossa pidimme kokouksen ja saimme kivasti uusia ajatuksia. Netta toimi kokouksen puheenjohtajana ja kirjasi asiat ylös. Eipä kokouksen pitopaikka juuri tästä voi parantua, joten seuraava luontokohde on jo mietinnässä.

Jäppilän Kylät ry:n nettityöryhmä ylläpitää Jäppilän nettisivuja ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Lisätietoja antaa nettityöryhmän puheenjohtaja Timo Suuronen.

Teksti: Leena Maaninen

Kuvat: Timo Suuronen, Netta Nyyssönen, Leena Maaninen

 

 

Share This