Uutiset

Martat tempaisivat Jäppilässä

Martat tempaisivat Jäppilässä

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

 

Jäppilän Martat järjestivät vaatteiden vaihto- ja kirppispäivän lauantaina 25.4. Keväisellä kirppiksellä oli mahdollisuus vaihtaa ja kierrättää vaikka koko vaatekerta. Tai vaikkapa niin, että veit mennessäsi ehjät vaatteet ja jätit ne tarvitsijoiden otettaviksi.

Tavarat menivät kaupaksi, mutta enemmänkin asiakkaita olisi myyjien mukaan saanut käydä. Onnellinen isä käveli nappulakengät kädessä ja kertoi niiden menevän kotiin juuri nappulakenkiä kuluttavassa iässä olevalle pojalle.

Eräs äiti sanoi, että jalkapallo kuluttaa kenkiä ja verottaa huomattavasti perheen kukkaroa monien parien kenkähankinnoilla, joten kirppispöytiä on järkevää kierrellä.

 

  Jäppilän Marttojen puheenjohtaja Sirpa Ylönen (vas), Kirsi Putkonen ja Sanna Pohjolainen lajittelevat vaatteita.


Jäppilän Marttojen puheenjohtaja Sirpa Ylönen (vas), Kirsi Putkonen ja Sanna Pohjolainen lajittelevat vaatteita.

 Vohvelit ja kahvi maistuivat

Kahvit ja vohvelit olivat juuri ne, mitä piti nauttia kirppiksellä. Miten ne Martat sen vohvelitaikinan olivat saaneetkaan niin rapeaksi? Asiaa oli pakko kysellä Annelta, Pialta ja Pirjolta, jotka paistoivat suussa sulavia vohveleita tarjoiltuna kermavaahdon ja mansikkahillon kera.

Salaisuus osin säilyi vielä, mutta ilman kananmunia he kuitenkin olivat taikinan loihtineet. Kahvila toimi ihmisten kohtaamispaikkana, jossa puheensorina soi kun ihmiset tapasivat toisiaan.

 

 

Liisa Lappi toimi essumannekiinina.

Liisa Lappi toimi essumannekiinina.

Käsityön Ystävät tekevät käsillään mitä haluavat

Jäppilän Käsityön Ystäviltä tuli hankittua ”extempore-essu”, kuten yhdistyksen pitkäaikainen jäsen Liisa Lappi tekemäänsä essua mainosti. Esiliinan materiaalina on käytetty kahvipusseja.

Jäppilän Käsityön Ystäviltä voi tilata essuja ja muitakin käsitöitä perjantaisin ja lauantaisin Hyvätuuli-Highlandin myymälän auki ollessa. Toki myymälässä on paljon valmiita tuotteitakin, joita voi käydä ihastelemassa ja ostamassa.

 

 

Vaatteita kierrätykseen

Mikäli tapahtumaan tuoduille ehjille ja puhtaille vaatteille ei löytynyt ottajaa, ne pakattiin muovipusseihin ja luvattiin kuljettaa lähimpään UFF:n keräyspisteeseen. Keräystuotteiden myyntituotoilla tuetaan kehitysyhteistyökohteita. UFF kerää myös kodintekstiilejä, leluja ja urheiluvälineitä. Lähimmät keräyspisteet ovat Pieksämäellä ja Varkaudessa.

Jos vaatteissa on reikiä tai tahroja, Martat lajittelevat ne muovipusseihin ja toimittavat H&M:lle, joka on luvannut toimittaa vaatteet eri tarkoituksiin sen perusteella, kuinka hyväkuntoisia ne ovat. Käytettävät vaatteet päätyvät secon hand-kauppoihin ja rikkinäisistä tekstiileistä tulee esimerkiksi siivousvälineitä.

H&M:n sivuilla kerrotaan, ettei yritys hyödy keräyksestä rahallisesti, vaan ”mahdolliset tuotot menevät lahjoituksiin paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille UNICEF Suomelle sekä erilaisten kierrätysinnovaatioiden tukemiseen. Jokaista kerättyä tekstiilikiloa kohden lahjoitetaan kaksi senttiä UNICEF Suomelle”.

 

Kompostointioppaita riitti kotiin viemisiksi.

Kompostointioppaita riitti kotiin viemisiksi.

Share This