Uutiset

Muistoja Jäppilästä 1950-luvulta alkaen

Matka Kotkasta eli ”savolaisten Amerikasta” Jäppilään kesti noin 5–6 tuntia ensin kahdella junalla ja loppumatka bussilla. Bussi pysähtyi vaalean puutalon kohdalla, joka oli ex-ravintola Majakan tienoilla. Talossa oli pieni baari, johon piti nousta kolme porrasta sisään päästäkseen ja jonka nimeä en valitettavasti muista. Olisiko se ollut Meijeri Baari?

Tiskin takana oli keski-ikäinen, tummahiuksinen nainen, joka ojensi keltaisen Jaffan ja pullapalasen ja äidille kahvin. Ostokset saatuamme siirryimme yhteen pöytään istumaan ja juomaan ja syömään virvokkeemme. Mainitussa baarissa ei montaa pöytää ollut – ehkä 4–6 kpl. Sittemmin baari lopetti ja myöhemmin aloitti toinen baari eli Puol`matka.

Tuuraajana kukkakaupassa

1960-luvun alussa avattiin Jäppilän ensimmäinen kukkakauppa vanhan Jäppiläntien varrelle, vastapäätä Osuuskaupan taloa, jossa oli aikoinaan ollut mm. posti, apteekki ja hammaslääkärin vastaanotto.

Kukkakaupassa oli aika ajoin ruuhkaista, ja omistaja hoiti yksin kauppaansa. Kerran kävi niin, että hänen piti lähteä jotain kiireellistä asiaa hoitamaan Jäppilän kunnantalolle, ja hän pyysi minua tuuraamaan, koska ei halunnut sulkea kiskaansa.

Niinpä sitten melko tietämättömänä kukista ja yleensä kaupanteosta yritin parhaani, ja pari asiakasta tulikin ostoksille. Kaupat tehtiin ja kukat sain kauniisti paketoitua. Omistajan palatessa sitten kerroin tilanteen ja sain pienen palkkion tuuraamisestani. Olin silloin vasta 12–13-vuotias.

Mainittu kukkakauppa lopetti vuonna 1986.  Yhdistetty kukkakauppaa ja hautaustoimisto toimi tämän jälkeen muutaman vuoden ns. Vallan talossa, mutta sekin lopetettiin jonkin ajan kuluttua.

Lampaan kanssa lavalla

Salmen lava on todella kaunis ja pienehkö tanssilava, jossa kesäisin on järjestetty tansseja elävän orkesterin ja solistin tahdittamana. Tanssikansaa on käynyt lavalla viihdyttämässä moni tunnettu ja myös vähemmän tunnettu kokoonpano. Kesällä 1968 esiintyi mm. Martti ”Huuhaa” Innanen, joka teki hittejä erityisesti vuosina 1967–69. Yksi tunnetuista hiteistä oli Gunnar – vierasmaalainen. Gunnar oli pässi, joka oli mukana joillakin Innasen esiintymistilaisuuksissa mm. juuri Salmen lavalla.

Itse olin oleskelemassa Niemenkylässä yhdessä pienmaalaistalossa, jossa oli lampaita, ja sain päähäni lähteä lavalle Lotta-nimisen lampaan kanssa. Katseet kyllä kääntyivät, kun kujin kohti lavaa lammas kuljetusnarun päässä. Lavalle asti päästyämme tiedustelin lavan porttivahdilta, josko Lotta pääsisi tapaamaan Gunnaria.

Vahti lähti asiaa tiedustelemaan Innaselta, ja tapaaminen olisi järjestynyt, mutta Lotta alkoi pikkuisen ”jänistämään” eli säikkymään, joten katsoin parhaaksi mennä pois. Mutta kyllä siinä ympärillä kävi paljon ihmisiä niin ihmettelemässä kuin juttelemassakin.

Järvi veti puoleensa

Omistin noin kymmenenkunta vuotta pienen saunamökin aivan Ahvenlammen rannalla. Ahvenlampi on keskellä Jäppilän kirkonkylää. Ahvenlampeen on tehty joskus kanavayhteys Hiidenlampeen, josta puolestaan pääsee Syvänsin järvelle. Usein kalastin Ahvenlammella ja Syvänsillä. Kalastusvälineinä oli milloin verkko, uistin tai ihan vain mato-onki. Syvänsistä tuli monen moista kalaa mm. kerran sain uistimella hauen, joka oli 5 kg 800 g ja pituudeltaan se oli 97 cm. Ahvenlammesta verkoille osui useimmiten lahnaa, jopa niin paljon, että niihin kyllästyin.

Pari kertaa Syvänsisillä ongella ollessani kiepsahdin järveen, kun liian suurella kaarella heitin ongenkoukun järveen. Myös kerran Ahvenlammesta saunavettä hakiessani ponttoonilaituri kallistui liiaksi ja putosin lampeen mennen pohjaan asti. Ämpäri oli koko ajan kädessäni. Onneksi reagointikykyni olivat kunnossa, ja osasin nousta nopeasti pintaan.

Teksti ja kuva: Arja Niemelä

Share This