Uutiset

Mikko Suhonen- Laduntekijä

Noin kymmenen kysymystä- henkilöhaastattelujen sarja:

Henkilöhaastattelujen sarja alkaa

Julkaisemme vuoden 2024 aikana Noin kymmenen kysymystä- henkilöhaastattelujen sarjan. Haastateltavat saavat ehdottaa seuraavaa haastatteluun saapuvaa Jäppiläläistä henkilöä. Jännityksellä jäämme odottamaan montako uutta tuttavuutta tulemme tapaamaan. Ensimmäisenä haastattelussa on jo pidemmän ajan toivehaastateltava Laduntekijä- Mikko Suhonen.

Kerro jotakin itsestäsi?

Olen syntyperäinen Jäppiläläinen. Välillä olen asunut Kuopiossa, mutta palannut nyt kotitilalle. Ikäni olen ollut kuljetusalalla, ajanut rekkaa ja kuorma-autoja. Toiveissa on ollut tehdä työtä itselleen ja nyt olen pääsääntöisesti koneyrittäjä. Tänä talvena uutena hommana tuli auraus Jäppilän lähialueiden teillä, jota teemme yhdessä Lasse Leväisen kanssa. Ensi keväänä pääpainona on soran- ja maa-ainesten kuljetus omalta soramontulta. Asun perheeni kanssa Jäppilän keskustassa. Latuverkostot ja huollettavat maantiet lähtevät lähes kotiovelta. Työmaat ovat siis hyvin lähellä.

Kuinka kauan olet hoitanut Jäppilän latujen huollon?

Nyt on toinen talvi kun teen latujen kunnostusta. Markku Vepsäläinen vinkkasi, että voisi olla tarvetta laduntekijälle. Siitä se sitten lähti. Edellinen laduntekijä Jyrki Wallenius oli lopettelemassa hommia. Jyrki ohjasi ottamaan yhteyttä Pieksämäen kaupunkiin. Kaupunki hyväksyi tarjoukseni ja ostin Jyrkiltä latukoneen. Jyrki opasti minut hommaan sisälle.

Jäppilän latujen parhaat puolet ja haasteet laduntekijän näkökulmasta?

Parhaat puolet laduntekijälle on raitis ilma ja upeat Jäppilän maisemat. Tämä on mukavaa vaihtelua autonkopissa istumisen jälkeen.

Haastavaa on vaihteleva lumitilanne, myräkät. Jos painava kelkka suistuu pois latu-uralta niin sitä on hankala saada sieltä ylös. Kokemusta tästä on jo kyllä!

Kaupunki linjaa määrärahoillaan latuverkostojen huollon. Viime talvena rahoitus ylittyi mutta kaupungin liikuntatoimi antoi rahoitusta jatkaa latujen kunnostusta hiihtokauden loppuun. Budjetin ylitys johtuu vaihtelevista lumiolosuhteista. On vaikeaa arvioida budjettia, se on ymmärrettävää. Latuja pitää käydä kunnostamassa vaikka lunta ei sataisikaan. Hiihto kuluttaa latua. Keväällä aurinko ja lämpöasteet pehmentävät ladun pintaa, latu on höylättävä illalla ennen pakastumista hiihtokuntoon.

Ketkä Jäppilässä pääsääntöisesti käyttävät latuja?

Laidasta laitaan on porukkaa laduilla, ikäihmisistä päiväkoti-ikäisiin. Kyllä tuolla porukkaa on hyvin. Koululle ja päiväkodille teen erillisen ladun pellollemme. Pururadan profiili on melko haastava lapsille ja harrastelijahiihtäjälle. Harjun ja Viertolan lenkkiosuus latuverkosta on tasaisempaa ja helpommin hiihdettävää. Myös Mäntylän pelto-osuus on tasaisempaa ja tänä talvena sielläkin on luisteluhiihtopohja.

Jopa Perun hiihtomaajoukkueen hiihtäjä Jaime Huerta treenaa tekemilläsi laduilla. Oletko tavannut Jaimen?

Olen tavannut. Kyllä vauhdilla puottaa menemään Hannun kanssa. Jäppiläläinen Hannu Lappi valmentaa Jaimea. Hannu on kommentoinut että näillä laduilla on hyvä treenata. Tavallaanhan minä kuulun siis Perun maajoukkueen huoltojoukkoihin.

Millaisia toiveita tai palautetta saat laduista?

On hyvä että palautetta tulee, mielellään otan sitä vastaan, on se sitten ruusuja tai risuja. Ei ole tullut erityisiä toiveita ja palautettakin on korviini kantautunut hyvin vähän. Varkauden ja Pieksämäen suunnalta on tullut aktiivihiihtäjiltä positiivista palautetta Jäppilän laduista. Joskus on tullut kyselyitä, että miksi latuja ei tehdä jäälle. Olen ymmärtänyt Pieksämäen kaupungin linjanneen niin ettei latuja tehdä jäälle. Latuja on Ahvenlammen jäälle tehnyt Ami Savolainen. Jäällä hiihtäminen on ollut suosittua tasaisuuden ja kylältä heijastuvien valojen vuoksi, mikä jatkaa hiihtoaikaa myöhäiseen iltaan saakka. (Lisähuomio: jäälatuja ei olla tänä talvena vielä päästy tekemään lumitilanteen/jäällä olevan veden vuoksi. Jääladuilla hiihdetään omalla vastuulla.)

Missä latujen kunnosta tiedotetaan?

Jäppilän latujen kunnostustilanne näkyy https://ladulle.fi/ladut/pieksamaki sivustolta. Sieltä näkee myös Pieksämäen muiden latujen kunnon. Tilanne päivittyy sivustolle heti kun ladut on kunnostettu. Pyrin kunnostamaan ladut aina heti lumisateen jälkeen sekä säännöllisesti muutenkin. Mikäli jotakin poikkeavaa ilmenee esim. latukone rikki, siitä pyritään ilmoittamaan facebookissa Jäppilän ilmoitustaululla https://m.facebook.com/groups/135668203287009/ .

Oma hiihtotaustasi?

Ala-aste aikaan hiihdin kovastikin. Hippokisoista tuli mitaleja ja maljakoita. Sen jälkeen alkoi kiinnostaa enemmän mopot, mönkijät ja koneiden rassaaminen, hiihtäminen jäi. Varastossa saattaa olla jotkut ikivanhat puusukset. Mielessä on kyllä käynyt, että pitäisi käydä kokeilemassa, jos vaikka innostuisin uudelleen.

Toiveesi hiihtäjille?

Toiveena olisi, että koiria ei ulkoilutettaisi ladulla koska tämä ei ole koiralatu. Ymmärrän, että pienen hiihtävän lapsen vierellä täytyy kävellä aikuisen ja siitä tulee painaumia latupohjaan. On kuitenkin niin että ylimääräiset kunnostustyöt syövät kokonaisbudjettia. Se kyllä harmittaan jos latuja tahallaan käydään rikkomassa, silloin ei paljoa laduntekijän työtä arvosteta. Huomiodaan toisemme puolin ja toisin. Luistavia vai piäisikö sanoa pitäviä kelejä kaikille!

Nyt sinulla on tehtävänä haastaa seuraava henkilö haastateltavaksi. Kenet haluat haastaa ja mitä haluat häneltä kysyä?

Lasse Leväinen voisi olla seuraava haastateltava. Lassen kanssa tehdään kimpassa töitä ja monesta asiasta on juteltu mutta haluaisin kysyä häneltä: Miten kulutat vapaa-aikasi?

Kiitos haastattelusta Mikko ja työniloa! Seuraava henkilöhaastattelu julkaistaan helmikuussa.

Nostalgisia hiihtokuvia

Haastattelua tehtäessä pakkanen paukkui -37 asteessa, joten latukoneita ei käynnistelty eikä suksia vedetty jalkaan. Tänne haastattelun loppuun olemme keränneet kuvia menneiden vuosien hiihtoladuilta, lähinnä Jäppilästä. Kiitos kuvista Tuula Lindholm ja Eero Kolehmainen.

Ruuhilammen koululaiset 50-luvulla
Ruuhilammen koululaiset 50-luvulla
Ruuhilammen Sammakkovuori 1960 Eero Kolehmainen
Päivi ja Lea vuonna 1982
Siiri Äitee Rantanen ja Eero Kolehmainen 2016
Hiihtomuotia 1970-luvulta. Kuvassa Pauliina Väisänen.
Hiihtoryhmä Osuuskaupan työntekijöistä 60-luvun lopulta. Etualalla Martta Riipinen ja Tuula Lindholm.
Hiihtokuva Jäppilän lenkiltä. Latu meni koululta lammen yli Viertolan harjulle ja laski sieltä pellolle ja Hiidenlammelta kirkon takaa takaisin koululle. Yhteensä noin 5km.
Viertolan harjulla

Teksti: Netta Nyyssönen

Kuvat: Netta Nyyssönen

Nostalgiakuvat: Eero Kolehmainen ja Tuula Lindholm

Share This