Henkilötarinat

Piipahda puotiin

Ulla Hynninen ja Sari Kaipainen rohkaisevat kysymään tuotteita ensin paikallisilta yrittäjiltä.

 

Erilaiset leivonnaiset houkuttelevat kellaripuotiin astujaa pysähtymään kahvikupposen äärelle. Ensisilmäyksellä kivijalkakaupasta näyttää löytyvän lähes mitä tahansa ekologisista pesuaineista kynttilöihin, ongen siimoihin, koriste-esineisiin ja säilytysrasioihin.

Idea oman puodin perustamisesta alkoi itää Ulla Hynnisen mielessä yli kuusi vuotta sitten. Hän tapasi paljon ihmisiä työskennellessään Jäppilän Salessa. Kesällä mökkiläiset kyselivät usein sellaista tavaraa, jota ruokakaupasta ei löytynyt. Esimerkiksi katiskoita, huussikuivikkeita ja erilaisia lahjatavaroita olisi ostettu, jos niitä olisi ollut tarjolla.

– Minua pidettiin hulluna, kun aloin pohtia puodin perustamista. Kylillä puhuttiin, että tänne ei kukaan osaa tulla kun on nuo hirveät portaatkin. Onneksi joku on kuitenkin tiensä löytänyt, Hynninen nauraa.

Vuonna 2009 avatun puodin piti olla ensisijaisesti käyttö- ja lahjatavarakauppa. Asiakkaat kuitenkin päättivät toisin. He alkoivat käydä puodilla kahvilla ja muutamat toivoivat myös keittolounasta. Seinän takana ollut pullovarasto sai uuden ilmeen kahvilan asiakaspaikkoina.

– Ajattelin, ettei tässä kovin korkealta putoa, jos toiminta ei kannatakaan. Nyt puoti on pyörinyt jo yli kuusi vuotta, Hynninen tiivistää.

 

Yrittäjäkaveri löytyi ystäväpiiristä

Sari Kaipainen on ollut kohta vuoden päivät Ullan Kellaripuodin toisena yrittäjänä.

Sari Kaipainen on ollut kohta vuoden päivät Ullan Kellaripuodin toisena yrittäjänä.

Sari Kaipainen aloitti Ullan Kellaripuodin toisena yrittäjänä maaliskuun lopussa vajaa vuosi sitten. Kuutena päivänä viikossa auki olevan puodin pyörittäminen olisi yksin raskasta. Aukioloaikojen lisäksi tulevat tukkureissut ja leivonnaisten paistaminen.

Varsinkin kesällä urakka olisi lähes mahdoton. Hynninen tekee silloin pitkää päivää Heponiemen luomutilalla, jossa viljellään muun muassa mansikoita ja herneitä. Apu yrittäjän tuskailuun löytyi lähempää kuin pystyi arvaamaan.

– Kysyin, huolisiko Ulla minut yrittäjäkaveriksi. Mieluummin pyöritän kahvilaa ja pitopalvelua, kuin olen luutun varressa päivät pitkät, Kaipainen kertoo.

Kaipainen ehti työskennellä reilut kolme vuotta kotipalveluyrittäjänä. Myös siivoaminen oli mukavaa. Miinuspuolena olivat pitkät työmatkat, joita sai ajella ristiin ja rastiin.

Aikanaan suurtalouskokiksi valmistunut Kaipainen tekee puodin pyörittämisen ohessa myös pitopalvelua tilauksesta.

 

Asiakkaat antavat hyvän mielen

Normaali päivä Ullan Kellaripuodilla alkaa puoli kahdeksan maissa, jolloin jompikumpi yrittäjistä tulee paikalle paistamaan pullia, piirakoita, pasteijoita ja monenlaisia leivonnaisia. Joulun alla paistuvat tortut, pääsiäisenä tehdään rahkaleivonnaisia, vappuna tarjolla on munkkeja ja juhannuksena maitorieskaa.

Osa herkuista on leivottu jo edellisenä iltana kotiuunissa. Yhdeksältä avataan ovet, ja asiakkaat alkavat saapua.

– Ilmapiiri on välitön ja lämmin pienessä kylässä. Tunnemme asiakkaat ja asiakkaat tuntevat meidät. Jos itsestä tuntuu, että on vähän huonompi päivä, niin tunne katoaa kun tulee puodille ja tapaa asiakkaat, Hynninen pohtii.

Kellaripuodin yrittäjät rohkaisevat ihmisiä kurkistamaan peremmälle ja selvittämään, mitä kaikkea oman paikkakunnan puodista löytyy. Ostopakkoa ei ole.

– Eräät asiakkaat kertoivat etsineensä monta tuntia vauvakiikkua Pieksämäeltä ja löysivät sen lopulta täältä meiltä. Tällaiset tilanteet tuntuvat mukavalta, Kaipainen kertoo.

 

Puodin tuotevalikoimassa huomioidaan vaihtuvat sesongit ja vuodenajat.

Puodin tuotevalikoimassa huomioidaan vaihtuvat sesongit ja vuodenajat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ullan ja Sarin joululahjavinkit

Ahdistaako joululahjojen ostaminen? Tuntuuko, ettei päässä syty yhtään ideaa pukin konttiin pistettäväksi? Ullan Kellaripuodin yrittäjät Ulla Hynninen ja Sari Kaipainen vinkkaavat muutamia ideoita lahjakauteen.

 

1) Kynttilät, lyhdyt ja valokoristeet

Perinteisten kynttilöiden rinnalla kannattaa kokeilla erilaisia valokoristeita tuomaan valoa pimeyden keskelle. Valoruusu koristaa kauniisti pöytää ja valosarjat tuovat tunnelmaa parvekkeelle tai pihalle. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös pattereilla toimivat led-kynttilät, jotka ovat taatusti turvallisia.

 

2) Kuorintasukat

Kuorintasukat poistavat jaloista kovettumia ja kuorivat ihoa. Sukat ovat kertakäyttöiset. Niitä pidetään jalassa noin 1,5 tuntia ja lopuksi huuhdellaan jalat. Kokoon 43 yltävät sukat sopivat myös miehille.

 

3) Jouluherkkuja

Jos arvelet, että lahjan saajalla on jo kaikkea tai et uskalla viedä koriste-esineitä, hyvä vaihtoehto on kääriä pakettiin teetä, kahvia, suklaata, glögiä, joulukarkkeja, kristallisuolaa tai lautasliinoja. Ne menevät taatusti käyttöön.

 

4) Suolasaippua

Suolasaippuat ovat erittäin kosteuttavia. Ne sopivat hyvin varsinkin kuivalle ja atooppiselle iholle.

 

5) Lahjakortit

Yksi mukava tapa muistaa läheistä on myös lahjakortin antaminen. Sen voi tulla lunastamaan esimerkiksi joulun jälkeen alkavassa alennusmyynnissä, josta voi tehdä todellisia löytöjä. Myös keittolounas- ja kahvilahjakortteja on saatavilla.

 

Teksti ja kuvat: Hanna Moilanen

Share This