Uutiset

Rock-festari kutsuu elokuussa musiikin ystäviä KARU-tilalle

Jukka Suhonen ja Jonna Vepsäläinen luotsaavat Juhla- ja tapahtumatila KARUA. Mukana menossa on myös pariskunnan poika Oliver. Tilalla järjestetään erilaisia tapahtumia, ja sitä voi vuokrata myös yksityisjuhlia varten.

Elokuussa Jäppilän Heinäselän KARU-tilalla kuullaan balladeja, funk’n’rollia sekä jykevää ja melodista hard rockia. Historian ensimmäinen Karufest tuo Jäppilään minifestareille kolme bändiä Helsingistä ja Jyväskylästä. Tapahtuma järjestetään lauantaina 12.8.2023.

Idea minifestareista syntyi Peiposjärvellä Asko Itkosen mökillä vuosi sitten kesällä. Itkonen oli kutsunut soittokavereitaan musisoimaan ja harjoittelemaan yhteistä keikkaa varten.

− Jäin miettimään, että olisi kiva tuoda mökkipaikkakunnalle jotain iloa ja elämää, mikä voisi vahvistaa yhteisöllisyyttä ja ylläpitää seudun vireyttä, Itkonen kertoo.

Idea kypsyi eteenpäin, ja yhteistyökumppaniksi löytyi jäppiläläisten Jukka Suhosen ja Jonna Vepsäläisen luotsaama Juhla- ja tapahtumatila KARU. Karulaiset olivat pohtineet musiikkitapahtumien järjestämistä jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa, joten ajatukset osuivat hyvin yksiin.

− Täällä yleisö pääsee katon alle, joten sääkään ei vaikuta niin paljon kuin ulkoilmafestareilla, Itkonen sanoo.

Omaa tuotantoa ja coverbiisejä

Festari-illan avaa Six Enough, jossa Asko Itkonen itsekin tarttuu mikkiin ja kitaran varteen. Lisäksi bändissä on soittajia molemmista myöhemmin illalla soittavista kokoonpanoista.

− Soittaminen on vastapainoa henkiselle työlle. Voin uppoutua toiseen maailmaan, päästää irti omista ajatuksista ja olla hoitavalla tavalla läsnä. Ystävien ja yleisön kohtaaminen musiikin kautta ja yhdessä kokeminen on minulle tärkeää, Itkonen pohtii.

Itkosen ja kitaristi Ari Hyvösen kappaleissa lauletaan esimerkiksi ihmissuhteista, ihmiselämän rajallisuudesta ja siitä, miten jokaiselle kuuluu tila olla oma itsensä ilman ehtoja tai vaatimuksia täyttää jotain erityistä mittaa.

Myöhemmin illalla esiintyvien bändien äänessä kuuluu kaikuja 1970-luvulta. Luvassa on sekä cover-biisejä että omaa tuotantoa.

− Massive Fergussons kiidättää kuulijat Kick Ass Rock’n’Roll -aikamatkalle 1970-luvun alkuun, jolloin rokki soi rankemmin, mutta melodisesti. Bändi soittaa muun muassa Slade, Led Zeppelin ja Whitesnake -yhtyeiden parhaita kappaleita, Itkonen sanoo.

Illan viimeinen esiintyjä jyväskyläläinen Whipping Post puolestaan tykittää aavistuksen progahtavaa jykevää hard rockia, jossa on vivahteita monista tyyleistä. Keikan luvataan tarjoavan herkullisen yhdistelmän rock-klassikoita esimerkiksi Deep Purplelta ja lisäksi bändin omia biisejä.

Tilan rakennus- ja viimeistelytyöt jatkuvat

Juhla-ja tapahtumatila KARU on rakennettu Heinäselän vanhan navetan kivijalan päälle. Tummat värit, oranssi tehosteseinä ja pönttöuuni tervehtivät sisääntulijaa. Laajemmassa tapahtumatilassa tumma väri yhdistyy vaaleaan puuhun ja luonnon kiviin.

Suurin osa kalusteista on vanhoja ja käytettyjä, ja ne ovat löytyneet vähitellen matkan varrella. Täällä nekin ovat saaneet uuden elämän. Selkeä ja pelkistetty linja sopii tilan nimeen ja tyyliin.  

− Teemme parhaillaan sähkötöitä ja asennamme valaisimia. Myös listoituksia ja muita pieniä viimeistelytöitä tehdään ennen loppukesän tapahtumia, Suhonen kertoo.

Talven aikana rakennusurakka jatkuu yläkerrassa, johon on valmistumassa huoneita majoituskäyttöön. Ne täydentävät jatkossa Heinäselän päärakennuksen puolella jo nyt toimivaa Bed and Breakfast -tyylistä majoitusta.

− Meitä on kaksi toimijaa samalla tontilla ja teemme paljon yhteistyötä. Äitini Leena Suhonen pyörittää Heinäselän puolta ja vastaa usein myös Karun ruokapuolesta yhdessä puolisoni Jonnan kanssa. Olemme juuri saaneet anniskeluluvan, joka tuo lisäarvoa tapahtumiin.

Korkean luonnonkivistä tehdyn kivijalan päällä on tumma, pulpettikattoinen rakennus
Juhla- ja tapahtumatila KARU on rakennettu Heinäselän vanhan navetan kivijalan päälle.

Myös teatteria on tulossa myöhemmin elokuussa

Karufestin lisäksi elokuulle on luvassa muutakin ohjelmaa. Viimeisenä viikonloppuna 26.–27.8. paikalle saapuu kolme näyttelijää esittämään kolmea monologia. Monologit esitetään lauantaina ja sunnuntaina, ja lisäksi tarjolla saattaa olla Illallinen yhdelle -näytelmä. Liput esityksiin tulevat myyntiin myöhemmin kesällä.

− Aloitimme teatteritapahtuman viime vuonna yhdessä Maarit Laakkosen kanssa. Illallinen yhdelle -esitys lähti liikkeelle viime vuonna täältä meiltä ja sitä on sen jälkeen esitetty muuallakin. Tarkoitus on tehdä loppukesän teatteritapahtumasta perinne, Suhonen sanoo.

Kaikille avoimien kulttuuritapahtumien lisäksi KARUssa järjestetään yksityistilaisuuksia. Tänä kesänä on ollut jo esimerkiksi rippijuhlia ja syntymäpäivien viettoa. Tilan voi vuokrata pelkästään tilana tai lisäksi voi tilata halutessaan tarjoilutkin samalla kertaa.

− Räätälöimme erilaisia paketteja asiakkaan toiveiden mukaan, Suhonen lupaa.

KARUun valmistuu myöhemmin lisää tapahtumatilaa, ja hakevarastokin mahtuu laajan rakennuksen yhdelle nurkalle. Elämän perustarpeet: lämmön ylläpito, kulttuurielämykset ja ihmiselämän käännekohtien juhlistaminen mahtuvat sovussa saman katon alle.

− Ajatukset hakevat vielä muotoaan sen suhteen, mitä kaikkea täällä voi jatkossa olla. Toiveena on järjestää ihmisille elämyksiä esiintyjien ja viihteen muodossa sekä tarjota yksityistilaisuuksiin tilat ja mahdollisuus ikimuistoisiin hetkiin. Pelkona onkin, että minut tunnetaan joskus tulevaisuudessa KARU-ukkona, Suhonen naurahtaa.

Juhla- ja tapahtumatila muuntuu helposti monenlaisiin tilaisuuksiin.

Musiikkitapahtuma Karufest järjestetään KARU-tilalla (Jäppiläntie 891) lauantaina 12.8.2023 klo 17–00. Liput maksavat 20 €. Lippuja voi varata ennakkoon Jukka Suhoselta osoitteella jukka.suhonen@gmail.com.

Teksti: Hanna Moilanen

Kuvat: Jukka Suhonen

Share This