Uutiset

Seurakuntatalo purku-uhan alla – vaihtoehdot eivät vakuuta

Pieksämäen seurakunnassa suunnitellaan Jäppilän seurakuntatalon purkamista. Päätös asiasta tehdään loppuvuoden aikana. Leena Moilanen otti kantaa asiaan Pieksämäen Lehden yleisönosastolla 8.10.2020. Julkaisemme mielipidekirjoituksen myös Jäppilän nettisivuilla.

Jäppilässä ollaan ällistyneitä

Entisen Jäppilän seurakunnan nykyisen Jäppilän kirkkopiirin alueella alkoi kesän lopulla liikkua ihmeellisiä puheita. Seurakuntatalo aiotaan purkaa. Ajattelin, että nämä ovat nyt taas sellaisia kohujuttuja vailla totuuspohjaa. Paikkahan on täällä seurakunnallisen toiminnan sydän. Lähes joka päivä on jokin tapahtuma, missä ihmisten on mahdollisuus tavata toisensa sekä saada että antaa ravintoa omaan ja toisten hengelliseen elämään. Puheet olivatkin tosia. Saimme sen todeta kuulemistilaisuudessa, missä esiteltiin rakennustoimikunnan tekemää esitystä kirkkovaltuustolle.

Seurakuntatalomme on kirkollisen toimintamme suosittu keskus. Siellä toimivat raamattu- ja rukouspiiri, miestenpiiri, päivän pilke, hyvän tuulen tori, perhekerho, omaishoitajienkerho, Villiruusujen lauluryhmä harjoittelee siellä ja palvelee Peltokartanon ja Heikinhelmen palvelutalojen ehtoollishartauksissa. Perjantai ja lauantai on varattu muistotilaisuuksille. Seurakuntatalolla ovat kirpputori, työntekijöiden sosiaaliset tilat sekä mm. kirkossa kävijöiden vessat. Puhumattakaan juhlista!

Seurakunnan yksi ihana asia ovat juhlat. Ne kokoavat Jäppilässä 80-100 henkeä yhteen iloitsemaan. Joulujuhla yhdessä eläkeliiton kanssa, kevätjuhla, helatorstain kevätkeikaus, YV-perhetapahtuma yhdessä MLL:n kanssa, Jäppilä-päivien näyttely- ja kahvittelupaikka. Seurakuntatalolla on keitetty monet kirkkokahvit esim. Tuomasmessun, osallisuuden messujen ja kesäasukkaiden kirkkopyhän yhteydessä. Kaikissa näissä on kerätty vapaaaehtoinen tuotto lähetys- tai diakoniatyöhön.

Tämä aktiivinen toiminta tarvitsee riittävän suuret ja toimivat tilat myös jatkossa. Kuulemistilaisuudessa esiteltiin vaihtoehtoja, mutta yksikään niistä ei tuntunut kovin vakuuttavalta ja toimivalta.

Totta on, että asiantuntijoiden mukaan talon kunto on huono. Öljylämmityksestä on päästävä eroon luonnonsuojelun tähden ja viemäröinti pitäisi uusia. Mikä ratkaisuksi? Tilaa talossa on paljon. Vuotuiset käyttökulut ovat suuret. On esitetty vuokratiloja. Mielenkiintoista olisi tietää, mistä sopivan suuret tilat löytyisivät ja millä hinnalla? Voisiko ratkaisuna olla kevytrakenteinen, huomattavasti pienempi uusi talo maalämmöllä ja biovessalla. Työntekijöiden sosiaalitilaksi suunnitellusta konttiratkaisustakin voitaisiin silloin luopua eikä museoviraston kanssa tarvitsisi neuvotella kirkkosalin muutoksista. On käsittämätöntä, että kuolleille uhrattaisiin 1,8 miljoonaa euroa (Siilin kappelin korjauksiin), mutta elävien toiminta tukahdutetaan.

Leena Moilanen
seurakunta-aktiivi

Jäppilän seurakuntatalolla vietetään monenlaisia tapahtumia ja tilaisuuksia. Mistä löytyvät korvaavat, erilaisiin toimintoihin soveltuvat tilat?

Share This