Uutiset

”Siirryn lukijapuolelle” – Eläkepäivät kutsuvat Mariella Haavistoa

 

Viisi vuotta on kulunut siitä, kun kirjastonjohtaja Mariella Haavisto avasi ensimmäisen kerran Jäppilän kirjaston ovet. Viimeinen työpäivä ennen eläkkeelle siirtymistä osuu maaliskuun 1. päivään.

Pieksämäen kaupungin palveluksessa Mariella on työskennellyt vuodesta 1984 alkaen. Hänet valittiin ensin kulttuurisihteeriksi ja myöhemmin Pieksämäen toiseksi kulttuurijohtajaksi. Kuntaliitosten myötä kulttuuripuolen johtotehtäviä karsittiin, ja Mariellalle avautui uusi ura kirjastopalveluissa vuonna 2009.

Mariellan ensimmäinen toimipiste oli Naarajärven kirjasto. Hän opiskeli työn ohessa kirjastonhoitajaksi ja -johtajaksi. Kun Jäppilän kirjastoon etsittiin tekijää, Mariella tarjoutui vapaaehtoiseksi siirtymään Jäppilään.

– Kun asia tuli puheeksi, olin heti käsi pystyssä, Mariella nauraa.

Monenlaisia kulttuuritapahtumia

Mariella Haaviston pitkä kulttuuritausta on näkynyt myös hänen Jäppilän vuosinaan.  Kirjastossa on järjestetty muun muassa monenlaisia taidenäyttelyitä, runonlausuntaa ja musiikkiesityksiä.

– Olen ajatellut, että haluan pistää oman osaamiseni käyttöön. Olen nauttinut työstäni. En tiedä, onko se synti, Mariella naurahtaa.

Mariella Haavisto on koonnut Jäppilän kirjastoa ja myös laajemmin Jäppilää koskevat lehtileikkeet leikekirjaan muistoksi tuleville ajoille.

– Olen opiskellut taidehistoriaa ja organisoinut aiemmin valtakunnallisia näyttelyjä. Sydäntäni särki, kun jouduimme luopumaan taidenäyttelyjen järjestämisestä Jäppilän kirjastossa remontin myötä. Näyttelytilan säilyttäminen olisi tarkoittanut kirjojen mittavia lisäpoistoja, Mariella harmittelee.

Erityisesti Mariellan mieleen on jäänyt 100-vuotiasta Suomea ja osittain jo vähän omaa eläkkeelle jäämistäkin juhlistaneet itsenäisyyspäivän etkot joulukuussa 2017. Tilaisuutta varten Mariella järjesti koululuokan kauniiksi. Ohjelmassa oli runoja, musiikkia ja maljan nostaminen isänmaalle.

– Sain asiakkaalta tosi kauniin joulukuusen. Ostin itse Suomi100-nauhaa Stockmannilta ja tilasin hienon kukka-asetelman kukkakaupasta. Halusin, että viimeinen tapahtuma jättää mukavat muistot Jäppilän kaudesta.

 

Muutosten tuulet puhalsivat

Pari viimeistä vuotta on ollut Jäppilän kirjastossa mullistusten aikaa. Kirjastorakennukseen remontoitiin uusi luokkatila alakoululaisille. Keväällä 2017 tulivat lainausautomaatit ja mahdollisuus omatoimiseen kirjaston käyttöön.

– Olen aina pitänyt lainausautomaatteja hyvänä kehityksenä. Se vapauttaa kirjaston henkilökunnan voimavaroja muuhun asiakaspalveluun eli esimerkiksi kirjojen suositteluun ja lukuvinkkien antamiseen, Mariella pohtii.

Omatoimiaika on Mariellan mukaan käynnistynyt hyvin. Jäppiläläiset käyttävät automaatteja mielellään ja ovat kiittäneet lisääntyneestä aukiolosta.

– Pikku sekaannuksia on sattunut, mutta niistä on aina selvitty. Hienoa, että ilkivallasta ei tarvitse edes puhua. On tärkeää, että halukkaat saavat myös palvelua, Mariella pohtii.

Koulun tarpeisiin rakennettu luokkatila lohkaisi noin kolmasosan kirjaston aiemmasta tilasta. Myös kirjoja poistettiin reilusti. Mariella sai laittaa kaiken luovuutensa peliin saadakseen loput kirjat mahtumaan jäljelle jääneeseen tilaan.

– Ei kirjoja voi loputtomasti poistaakaan. Osa käytävistä on nyt harmillisen kapeita eli niihin ei pääse esimerkiksi lastenvaunujen kanssa.

 

Kotona odottaa pino kirjoja

Mariella Haavisto on jo vähän harjoitellut eläkkeellä oloa osa-aikaeläkkeen myötä. Aika kuluu esimerkiksi ulkoillessa pienen Pipsa-koiran kanssa. Myös hiihto on mieluisa harrastus.

Lisäksi Mariella odottaa pääsevänä lukemaan enemmän itselleen mieluisia kirjoja, kun aikaa ei tarvitsee enää laittaa niin paljon yleiseen kirjallisuuskentän seuraamiseen. Eniten Mariella nauttii elämäkerroista ja todellisuuteen pohjaavista historiallisista kirjoista.

– Romaanit eivät vedä vertoja todellisuudelle, Mariella sanoo.

Klassinen musiikki on yksi Mariellan intohimoista. Myös konserteissa käymiseen jää tulevaisuudessa enemmän aikaa.

Mariella kannustaa jäppiläläisiä käyttämään kirjastoa ja nauttimaan siitä, että palvelu on lähellä ja helposti saatavilla omatoimikirjaston myötä.

– Minulle on ollut työssäni johtoajatuksena olla ihmisten puolella ja ihmisten puolesta. Jos olen sanonut joskus terävästi, se on ollut tästä syystä. Kuten pikku prinssi sanoi, vain sydämellään näkee hyvin.

 

 

Kirjaston aukioloajat muuttuvat 5. maaliskuuta alkaen. Sen jälkeen palveluaika on maanantaisin klo 12 – 18, keskiviikkoisin klo 9 – 15 ja perjantaisin klo 12 – 15. Omatoimisesti kirjastoa pääsee käyttämään joka päivä klo 8 – 21 välisenä aikana kirjautumalla sisään omalla kirjastokortilla ja henkilökohtaisella koodilla.

 

Maija Tikkanen aloittaa työt Jäppilän kirjastossa 5.3. alkaen. Esittelemme Maijan myöhemmin kevättalvella toisessa jutussa Jäppilän nettisivuilla.

Teksti ja kuvat Hanna Moilanen

Share This