Henkilötarinat

Tahdon kahvila

Kahvihuone Tahon Café haluaa olla Jäppilän käyntikortti ja näyteikkuna ulospäin. Tarina sai alkunsa, kun kahvilapalvelut olivat vähällä loppua Jäppilästä Ullan Kellaripuodin sulkemisen myötä syksyllä 2016.

Joukko aktiivisia yrittäjiä alkoi hiipiä iltaisin tapaamaan toisiaan. Jotain oli selvästi vireillä. Pian kylällä alkoi liikkua huhuja, että eräs taho on mahdollisesti jatkamassa kahvilan toimintaa.

– Taisin sanoa niin monta kertaa käyväni neuvotteluja erään tahon kanssa, että se jäi lopulta osuuskunnan nimeksi, Ulla Hynninen muistelee.

Toisaalta kahvilan nimi viittaa tahtoon ja tahtomiseen. Keskeinen motiivi kahvilan perustamiseen oli yhteinen tahto luoda jotain uutta sekä samalla vahvistaa mielikuvaa Jäppilästä vireänä ja toimeliaana paikkana.

– Olen hyvin ylpeä Kahvihuoneesta. Se on näkyvä osa Jäppilää ja käsite omana itsenään, mutta myös näyteikkuna Jäppilästä, Tero Vepsäläinen tiivistää.

 

Myymälästä saa paikallisia tuotteita

Ulla Hynninen taiteilee kakkuihinsa usein juhlan luonteeseen tai päivänsankarin mieltymyksiin sopivia yksityiskohtia.

Helmikuussa 2018 Kahvihuone Tahon Café viettää 1-vuotis päiviään. Lounaskahvilan yhteyteen on koottu ensimmäisen toimintavuoden aikana erilaisia palveluja. Esimerkiksi kakkuja ja muita leivonnaisia tehdään tilausten pohjalta.

Kahvihuoneen lähituotemyymälästä löytyy tällä hetkellä seitsemän yrittäjän tuotteita. Tarjolla on esimerkiksi taideseppä Tero Vepsäläisen takotuotteita, Laura Suhosen lammastuotetteita sekä Sanna ja Arto Pohjolaisen tuottamaa ylämaankarjan lihaa eri muodoissaan. Kesällä kahvilasta saa Heponiemen luomumansikkaa ja herneitä.

Lähituotamyymälästä löytyy esimerkiksi kultaseppä Kirsi Pelkosen koruja.

Myymälässä on myös kultaseppä Kirsi Pelkosen koruja, Jukka Suhosen kortteja ja taidevalokuvia sekä Tarja Juntusen kutomia kirjoneulesukkia. Ulla Hynnisen hyllystä löytyy muun muassa ekologisia pesuaineita, kristallisuolaa ja pieniä lahjatavaroita. Uusia yhteistyökumppaneita etsitään vähitellen.

– Olemme ensisijaisesti kiinnostuneita paikallisista tuotteista, jotka täydentävät sopivasti valikoimaamme. Näistä kannattaa tulla juttelemaan tarkemmin nokatusten, osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Hanna Moilanen linjaa.

 

 

Kulttuuria ja tietoa palveluista

Myös kulttuuriin ja paikallisten palvelujen esittelyyn on panostettu. Tahon pienestä kirjastosta voi ottaa kirjan maksutta mukaan ja tuoda joskus myöhemmin toisen kirjan sen tilalle. Tahon minigalleria nostaa esiin joka kuukausi uuden taiteilijan. Infonurkkaukseen on koottu tietoja paikallisista palveluista ja tapahtumista.

– Toivomme, että kaikki paikalliset yrittäjät voisivat tuoda tietoa palveluistaan kansioon, johon on kerätty tietoa Jäppilän ja lähiseudun palveluista. Esimerkiksi kesällä matkailijat kyselevät näistä meiltä jonkun verran, Sanna Pohjolainen sanoo.

Kuopiossa-duo kävi esiintymässä Kahvihuoneella keväällä 2017.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Kahvihuoneella järjestettiin erilaisia kirja- ja luentoiltoja. Akustinen duo Kuopiossa heitti tunnelmallisen keikan kahvilassa. Pöytälätkän mestaruuskisat nostivat tunnelman kattoon toukokuussa.

Tapahtumien järjestämistä on tarkoitus jatkaa. Esimerkiksi huhtikuussa on luvassa asiaa kompostoinnista. Myöhemmin on tarjolla muun muassa opastusta kukka-asetelmien tekoon.

– Kirjailijavierailuja ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta jotain kiinnostavaa on jälleen tulossa. Hyviä ideoita ja toiveita otetaan mielellään vastaan, Hanna Moilanen kannustaa.

 

Kaikki ei aina mennyt putkeen

Ensimmäiseen vuoteen mahtuu myös kömmähdyksiä ja vastoinkäymisiä. Jälkeenpäin niille jo naureskelee, mutta itse tilanteessa ei paljon hymyilyttänyt. Esimerkiksi ennen kahvilan avajaisia järjestettiin kutsuvierastilaisuus tärkeille yhteistyökumppaneille ja ihmisille, jotka auttoivat kahvilatilan remontissa. Kesken tilaisuuden kävi ilmi, että viemärit eivät vedä.

Ennen kahvilan avaamista tila remontoitiin porukalla. Dave on saanut tarttua työkaluihin ajoittain myös sen jälkeen.

– Katastrofin ainekset olivat kasassa heti alkumetreillä. Lopulta kaikki meni aika huomaamattomasti ja tilasimme loka-auton, kun vieraat olivat lähteneet, Hannu ”Dave” Taavitsainen muistelee.

Myös kahvilan uuneilla on oma persoonallisuutensa ja tapansa. Alkumetreillä riisipiirakat paistuivat jokusen kerran varsin perusteellisesti ennen kuin kaikki kahvilan työntekijät oppivat tunnistamaan uunien oikut. Yllättäen kävi ilmi, että osa asiakkaista halusikin nimenomaan tummaksi paistuneita piirakoita.

Myös onnistuneita hetkiä on ollut paljon. Ensimmäisen vuoden varrelle on mahtunut paljon naurua ja hyviä keskusteluja asiakkaiden kanssa.

– Toivon, että Kahvihuone voisi olla kohtaamispaikka, jonne on helppoa ja mukavaa tulla vaihtamaan kuulumisia ja parantamaan maailmaa kahvikupposen äärellä, Ulla Hynninen pohtii.

– Olen alkuvuodesta kokenut saman ihanan tunteen kuin aloittaessani, että olen omieni joukossa omalla kylällä, Sanna Pohjolainen iloitsee.

 

 

Täyden kympin voimin

Kymmenen yrittäjän kahvilakollektiivi on kiinnostava ja erilainen tapa tuottaa palveluja. Jokaisella kahvilaosuuskunnan jäsenellä on oma pääelinkeinonsa sekä omat vahvuutensa ja osaamisalueensa. Parhaimmillaan erilaiset taidot ja persoonat täydentävät toisiaan.

Esimerkiksi Outi Rissanen hoitaa yrityksen kirjanpidon, vaikka hän ei osallistu päivittäiseen työhön kahvilan tiskin takana.

Laura Suhonen tarjoilee lounaskeittoa.

Kahvilapersoonien vaihtuvuus takaa erilaisia makuja kahvilan tarjonnassa ja mahdollistaa monenlaiset teemaviikot. Myös kylän yhteisiä tapahtumia on helpompaa toteuttaa isommalla porukalla.

– Taho on myös opintoretki erilaisuutemme tunnistamiseen ja hyväksymiseen. Vaihtelevuus saattaa vaikuttaa oudon epätavanomaiselta, ja sitähän tämä onkin. Mutta suvaitsevaisuudella ja huumorilla saattaa kanssamme jopa pärjätä, Laura Suhonen tiivistää.

Sopivan hullu perustajaporukka innosti Tarja Juntusen ja Tuire Mäkelän liittymään mukaan kahvilan jäseniksi vuoden 2018 alusta alkaen.

Tarja Juntunen liittyi kahvilaosuuskunnan jäseneksi vuoden 2018 alussa.

– Olen aina innostunut uusiin juttuihin, joita tehdään yhteisen hyvän eteen. Haluan antaa oma panokseni siihen, että kylällä säilyy kahvipaikka, Tarja Juntunen perustelee.

– Olen aina haaveillut omasta kahvilasta. Nyt pääsen toteuttamaan kahvilaunelmaa muun porukan mukana, Tuire Mäkelä iloitsee.

 

 

 

Teksti: Hanna Moilanen
Kuvat: Kahvihuone Tahon Cafén arkisto

 

Share This