Uutiset

Telkkä-laavulla puhuttiin pienpedoista ja vähän suuremmistakin

Jo perinteinen keväinen luontotapahtuma kokosi porukkaa Telkkä-laavulle 15.5.2022. Tällä kertaa keskustelun aiheena oli pienpedot ja suuremmatkin. Aiheen äärelle keskustelua johdatteli maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori Veli-Matti Väänänen Helsingin Yliopistosta. Veli-Matti on Jäppilän vapaa-ajan asukkaita.

Telkkä-laavu rakennettiin yhteistyönä

Vaan missä onkaan tämä retkipaikka? Telkkä-laavu ja lintutorni sijaitsevat Tuomiojärven rannalla Jäppilän Kotamäessä Suoteentien varressa. Laavun on rakentaneet Kotamäen kyläyhdistys ja Suonteen hirvimiehet. Lintutorni ja laavu valmistuivat syksyllä 2006.

Laavulta lähtee 350 metriä pitkä metsäreitti, jossa suokohdilla on pitkät pitkospuut. Lintutorni on noin 6 metriä korkea. Pinta-alaa ylätasolla on noin 16 m². Tornista voi tarkkailla Tuomiojärven monipuolista linnustoa.

Karttaan on merkitty Telkkä-laavun ja lintutornin sijainti.

Laavu on yleisessä käytössä

Laavun koko on 40 m², ja siellä voi yöpyä. Sen seinästöä kiertävät penkit, ja kerrallaan sinne mahtuu noin 40 henkilöä. Paikalla on myös puuliiteri, wc-rakennus ja jäteastia. Laavu on yleisessä käytössä eli sinne voi ja kannattaa suunnata retkeilemään.

Lintutornia ja sinne meneviä pitkospuita kunnostetaan parhaillaan eli ne ovat tällä hetkellä pois käytöstä. Kunnostustalkoot tehdään kesällä 2022. Laavulle kuitenkin pääsee milloin vain ja siitäkin jo näkee järvelle.

Teksti ja kuvat: Eero Kolehmainen

PS. Julkaisemme mielellämme juttuja ja kuulumisia eri puolilla Jäppilää järjestettävistä tapahtumista Jäppilän verkkosivuilla. Lähetä teksti ja kuvat sähköpostilla Hanna Moilaselle, hanna.moilanen @ gmail.com tai kysy lisätietoja soittamalla 044 292 7457.

Share This