Uutiset

Terveysauto ReissuEllu kurvasi Jäppilään

ReissuEllun matka Jäppilään toteutui perjantaina 10.9.2021. Ellu on pakettiauto, jota kuljettavat normaalisti Esedun logistiikkaopiskelijat. Autossa voidaan suorittaa samoja toimenpiteitä, joita sairaanhoitajat normaalistikin vastaanotoillaan tekevät. Tosin varusteet ja välineet saattavat joitakin tehtäviä rajoittaa, vaikka perustarvikkeet mukana ovatkin. Tällä kertaa vastaanotot hoidettiin Peltokartanon Palvelukeskuksen sisätiloissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijana Pieksämäen kaupungin puolesta oli terveydenhoitaja Soili Moilanen.

– Tätä ideaa käsiteltiin keväällä hoitajavastaanotosta tehdyn kyselyn palautetilaisuudessa. Jatkuessaan kokeilu vastaisi osittain juuri lähelle tuotavan palvelun tarpeita, Soili kertoo.

Kokeilulla saadaan tietoa liikkuvien palvelujen toimivuudesta

Kokeilun aikana palvelua tarjotaan vauvasta vaariin periaatteella ilman ajanvarausta. Koska kyseessä on kokeilu, palvelu on ilmaista.

– Pilottihankkeen ideana on tuoda palveluja aivan uudella ja innovatiivisella tavalla kuntalaisille Essoten toiminta-alueella. Palvelujen tuominen lähelle kuntalaisia tukee myös kestävän kehityksen teemaa, hyvinvoinnin opettaja Satu Sundell kertoo.

Esedun hyvinvoinnin opettaja Satu Sundell oli mukana ReissuEllun Jäppilän vierailulla.

Terveydenhoitajan vastaanoton lisäksi tarjolla oli kehonkoostumusmittauksia. Kehonkoostumusmittaus antaa tietoa kehon lihasmassasta, rasvasta ja nesteen määrästä.

Puristusvoiman mittaus kesti noin minuutin, jonka jälkeen tulokset käytiin opettajan kanssa lävitse.

– Mittauksen tuloksista voidaan arvioida mm. vanhusten kotona pärjäämistä. Jos käden puristusvoima on hyvä, suoriutuminen kodin askareissa on aina helpompaa, Satu sanoo.

Sairaanhoitaja opiskelija Laila Tarvainen (vas). opetteli Sadun ohjauksessa tekemään kehonkoostumuksen mittausta ja lähihoitaja Timo (oik.) seurasi ja opasti asiakkaita.

Tällaista palvelua tarvitaan

Asiakkaat vaikuttivat tyytyväisiltä saatuaan välittömän avun ja hyvän palvelun. Raimo Piilo käveli käytävällä vastaan ja totesi ”kyllä tällaista palvelua tarvitaan”. Eräs asiakas kertoi kaivanneensa reseptien uusinta- ja lääkkeiden määräämispalvelua, joihin Soililla on oikeudet.

ReissuEllu-kokeilun toteuttavat Etelä-Savon ammattiopisto, Essote ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Pilottihanke päättyy 30.11.2021.

ReissuEllu ehtii vielä tämän hankkeen puitteissa käymään Jäppilässä seuraavan kerran 15.10.2021.

Hyvinvoinnin opettaja Satu Sundell kertoi, että hankkeelle olisi toiveissa saada jatkoa, joten sitä jäämme toiveikkaana odottamaan.

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

Share This