Uutiset

Tunnelmia vuoden 2021 Akkainjahdista Jäppilästä

Marraskuun aamun 20.11. alkaessa sarastaa, Jäppilässä monitoimitalon pihalla on oranssinpunaisiin asuihin pukeutuneita naisia sankoin joukoin. On alkamassa syksyn 2021 päätapahtuma Jäppilässä, Akkainjahti. 

Jahdissa on mukana tällä kertaa 22 akkaa eri puolilta Suomea, kaukaisin tulee Kolarista saakka. Jahti on Jäppilän Itä-Pohjan Erämiesten metsästysalueella, Ruuhilammen maastossa.

Jahtivalmisteluja

Jahtipäällikönä toimii Riitta Airaksinen Jäppilästä ja jahti tapahtuu koiria käyttäen. Päällikkö tarkistaa passiketjun akkojen aseet, luvat, passipaikat ja antaa ohjeet jahdista.

Alkaa siirtyminen passipaikoille. Passiketjun ollessa valmiina lasketaan koirat maastoon hakemaan hirviä. Koiria kolme on Itä-Pohjan Erämiesten ja yksi Akkainjahtinaisten.

Hirvi kaatuu

Klo 9.00 on passiketju valmiina ja koirat lasketaan irti hakemaan hirviä. Klo 9.40 kuuluu laukaus, hirvi on kaatunut. Kaatolaukauksen on ampunut Kaarin Knuuttila Kouvolan Muhniemestä. Kaato on hänelle toinen Jäppilässä suoritetuissa jahdeista. ”Ammattiakka” on asialla sillä Kaarinilla on kotona tilateurastamo.

Jäppilän Itä-Pohjan Erämiesten Pentti Airaksisen Jalo koira löysi hirven ja toi passiketjuun. Jalon haukusta kuudes kaato tällä jahtikaudella.

Hirvi suolistetaan ja samalla opetetaan uusille jäsenille hirven käsittelyä. Onnistuneen jahdin kruunaa kaatajaiset.

Hirvi kuljetaan lahtivajalle. Hirvi nyljetään ja punnitaan odottamaan kylmiöön paloittelua.

Jahti on päättynyt. Illalla nautitaan yhdessä hirvikeittoa Monitoimitalolla. Jahti jatkuu seuraavana päivänä 21.11. Pohjois-Jäppilän Metsästysseuran alueella. Sitten tavataan taas syksyllä 2022!

Mikä on Akkainjahti?

Akkainjahti ry on naisten Jäppilässä v. 1997 perustama ja naisille tarkoitettu metsästysseura. Jäseniä seurassa on 127. Edistämme kaikenlaista naisten eräharrastusta ikään ja asuinpaikkaan katsomatta. Päätapahtumamme on kotipaikassamme Pieksämäen Jäppilässä, keskellä ihaninta Itä-Suomea, vuosittain järjestettävä naisten hirvenmetsästystapahtuma Akkainjahti. 

Järjestämme Akkainjahdin lisäksi metsästys- ynnä muita eräretkiä. Lisäksi järjestämme vuosittain koulutustapahtumia seuran jäsenille sekä muille metsästyksestä kiinnostuneille naisille. Tähän mennessä olemme metsästäneet yhdessä hirviä, majavia, jäniksiä, sorsia ja karhuja sekä myös saaneet kaikkia saaliiksikin!

Seuraan liitytään lähettämällä jäsenanomus OmaMetso-palvelun kautta (Liity jäseneksi -painike). Kerro ”lisätietoja hakemuksesta” -kohdassa metsästysharrastuksestasi. 

Teksti ja kuvat: Eero Kolehmainen

Share This