Uutiset

Uusi kesäkahvila on avattu Jäppilässä

Kesäkahvilan pitäjät Birgitta Brommels ja Marcelo Padovan ihastuivat Verhoomorakennuksen tunnelmaan ja miljööseen.

Pöytiä ja tuoleja on aseteltu eri puolille puiden ja pensaiden rajaamaa pihaa. Samettikukat ja kesäkukka-asetelmat tuovat väriä. Keskellä pihaa kasvaa salaattia puisessa istutuslaatikossa. Keinutuoli kutsuu istahtamaan ja nauttimaan kesäpäivän idyllistä.

Verhoomoyrityksen takapiha Jäppilän kaupanmäellä on muuttunut kesäkahvilaksi, joka kutsuu kyläläisiä ja kylään tulijoita istahtamaan ja henkäisemään hetkeksi. Kahvilan pitäjä Birgitta Brommels häärii tiskin takana keittämässä aitoa pannukahvia. Marcelo Padovan on keittiön puolella pesemässä asioita.

− Tykkään leipoa pullia, joissa on paljon kaikkea. Teemme leivonnaiset itse paikan päällä runsaalla ja reilulla kädellä, Birgitta kertoo.

Juuri uunista tulleet sokeriset pullat ja jättikokoiset korvapuustit todistavat, etteivät kahvilanpitäjän sanat ole tyhjää mainospuhetta. Täällä kahvi on kahvia ja pullat sitä, mitä pullan kuuluu ollakin.

Talo synnytti idean kahvilasta

Birgitta Brommels asui lapsuutensa Tihusniemellä. Sieltä elämä vei ensin Kuopioon lukioon ja sitten Helsinkiin opiskelemaan. Nyt polku on johtanut Jäppilään.

Kahvilan tarina sai alkunsa, kun Birgitta ja Marcelo olivat käymässä Birgitan äidin, verhoomoyritystä pitävän Päivi Kurosen luona. Siihen aikaan rakennuksen toinen pääty oli lähinnä varastotilana.

− Marcelo alkoi pohtia, voisiko tilaan perustaa kahvilan. Hän oli täällä ensimmäistä kertaa, ja näki tilan ja siihen liittyvät mahdollisuudet uusin silmin, Birgitta muistelee.

Ajatus jäi muhimaan taustalle, kypsymään rauhassa. Se on myös osa Birgitan ja Marcelon elämänfilosofiaa. Kaikelle on aikansa, ja asiat etenevät parhaiten omassa luonnollisessa rytmissään.

− Äitini kysyi vähän leikillään, tulisimmeko pitämään kahvilaa tähän taloon. Me päätimme tulla, Birgitta kertoo.

Itsetehtyjä makuelämyksiä

Puistokahvila on auki tiistaista lauantaihin klo 9–18 ja sunnuntaisin klo 9–17. Maanantai on lepopäivä. Muutoksista aukioloajoissa kahvilanpitäjät viestivät talon nurkalla olevassa infokyltissä. Viestiä tulee mahdollisuuksien mukaan myös Facebookiin Jäppilän ilmoitustaululle.

Valikoima vaihtelee hieman päivittäin ja hakee osittain muotoaan. Kahvin ja teen lisäksi virvokkeeksi voi valita esimerkiksi kesäistä kerkkäjuomaa tai kahvilan väen itse tekemää kombuchaa eli terveellistä, fermentoitua teejuomaa. Se muistuttaa hieman simaa, vaikka ei ole yhtä makeaa.

− Meillä on ajatuksena tehdä ja kokeilla erilaisia asioita. Emme halua liian muodollista tai bisnesmäistä toimintaa. Katsomme, miten tämä kesä menee ja päätämme sitten, tulemmeko uudestaan ensi vuonna, Birgitta pohtii.

Marcelo Padovan ja Birgitta Brommels pohtivat, mitä kaikkea muuta kahvion pihapiirissä voisi olla. Aittoja remontoidaan parhaillaan, ja niihin pääsee ehkä jo ensi kesänä yöpymään.

Uusia unelmia on muhimassa

Vehreään pihaan kätkeytyy vielä paljon toteuttamattomia mahdollisuuksia. Birgitan ja Marcelon silmät säteilevät, kun he innostuvat puhumaan niistä.

Pihapiirin aitat on tarkoitus remontoida tämän kesän aikana. Ensi vuonna matkalaiset pääsevät jo ehkä yöpymään niissä. Joskus tulevaisuudessa Birgitta haluaisi piilottaa pienen korukaupan jonnekin päin pihaa. Siellä myytäisiin hänen itse tekemiään koruja.

− Ehkä meillä voisi olla joskus teemailtojakin, joissa on teeman mukaista ruokaa ja ohjelmaa, Birgitta pohtii.

Marcelo puhuu erilaisista hyvinvointipalveluista, joita voisi myös tuoda tarjolle. Ehkä jossain kohtaa tarjolla on esimerkiksi puhdistavia detox-hoitoja tai pieni luomutuotekauppa.

Ensin kuitenkin keitetään kahvia, tehdään kombuchaa, leivotaan ja pestään astioita. Uudet unelmat muhivat taustalla. Niitä kohti edetään päivä kerrallaan.

Kesäkahvila palvelee Jäppilän kaupanmäellä osoitteessa Kauppatie 3, Verhoomorakennuksen takapihalla. Kahvila on auki tiistaista lauantaihin klo 9–18 ja sunnuntaisin klo 9–17.

Teksti ja kuvat: Hanna Moilanen

Share This