Uutiset

Valokuitua tarjotaan Jäppilän kirkonkylälle

Valokuitunen Oy ja MPY tarjoavat valokuituliittymiä Jäppilän kirkonkylälle. Verkot rakennetaan, jos liittyjiä löytyy tarpeeksi. Valokuitunen Oy:n Santeri Hakomäki ja Emma Lyyra esittelivät avoimen kuituverkon mahdollisuuksia infotilaisuudessa Heponiemessä.

Syvänsissä asuva Raimo Piilo on puhunut toimivien verkkoyhteyksien ja valokuituverkkojen puolesta jo vuosien ajan. On turha markkinoida etätyömahdollisuuksia, jos tietoverkot eivät käytännössä mahdollista työskentelyä Jäppilän eri puolilta.

Myös julkiset palvelut ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon. Vero- tai pankkiasiat hoituvat nykyisin pitkälti kotisohvalta. Sosiaali- ja terveyspalveluissa tarjolla on koko ajan enemmän digipalveluja. Nämä kaikki edellyttävät toimivia yhteyksiä.

− Hyvät tietoliikenneyhteydet ovat oleellinen asia koko kylän elinvoiman näkökulmasta. Myös laajalla maaseudulla olisi tärkeää turvata asumisen ja aktiivisen elämän mahdollisuuksia siinä missä muuallakin, Piilo painottaa.

Valokuitunen tarjoaa edullista liittymää ja laajoja palveluja

Koko Jäppilän maaseudulle ei vielä ole valokuitua luvassa, mutta kirkonkylälle kuitua tarjotaan nyt jopa kahdelta taholta. Valokuitunen Oy tarjoaa valokuituliittymää 990 euron hinnalla alueelle, joka yltää Kotamäentien takaa Kaupanmäelle ja Tihusniemeen suuntaan Ahvenlammen rannan asuinalueelle.

Kun liittymä on kytketty paikalleen, asiakas voi valita avoimen verkon palveluista mieleisensä nettiliittymän. Tarjolla on eri operaattoreilta eri kokoisia paketteja eri nopeudella.

− Tarvitsemme Jäppilän kirkonkylän alueelta noin 15–20 liittyjää, jotta verkko on kannattavaa rakentaa. Jos mukaan lähtee taloyhtiöitä, silloin verkon rakentaminen voi olla mahdollista jopa pienemmällä liittyjämäärällä, Santeri Hakomäki Valokuitusesta kertoo.

Valokuitusen edullista liittymähintaa selittää se, että yhtiö hyödyntää Telian runkoverkkoa, jossa on jo valmis liittymäpiste Jäppilän kirkonkylän alueella.

Tällä hetkellä vahvistettuja tilauksia on neljä. Valokuituun on mahdollista päästä kiinni Valokuitusen mallissa myös kuukausimaksulla. Tässä mallissa asiakas sitoutuu maksamaan 8,90 euron kuukausimaksua vähintään viiden vuoden ajaksi. Sen jälkeen kuukausimaksu jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

− Kyseessä ei ole osamaksu eli kuukausimaksulla ei pienennetä liittymän hintaa. Jos kuukausimaksun valitsija haluaa siirtyä sopimuskauden jälkeen kertamaksulliseen vaihtoehtoon, se tapahtuu muutosmaksulla, joka tällä hetkellä maksaa 990 euroa, Hakomäki sanoo.

MPY:n suunnitelmista saadaan lisätietoja myöhemmin syksyllä

MPY:n valokuituhanke on vielä Jäppilän osalta lähtökuopissaan. Yhtiö on rakentanut kuluvan vuoden aikana valokuituverkkoa Nenonpeltoon ja runkoyhteyttä Virtasalmelle. Jäppilä on vuorossa näillä näkymin vuonna 2024.

− Emme ole vielä tehneet aktiivista markkinointia Jäppilässä. Liittymähinnaksi on hankkeessa ilmoitettu noin 2500 euroa kirkonkylän tiiviimmin rakennetulla alueella. Todennäköisesti joudumme kyllä vielä laskemaan liittymän hintaa, vt. toimitusjohtaja Janne Korhonen sanoo.

MPY suunnittelee yleisötilaisuutta Jäppilään myöhemmin syksyllä. Siihen mennessä yhtiö selvittää ja suunnittelee tarkemmin, mitä verkon rakentaminen Jäppilään käytännössä tarkoittaa.

− Todennäköisesti tarvitsemme joitain kymmeniä liittyjiä kirkonkylän hankealueelta. Voimme laajentaa verkkoa myös laajemmalle, jos kiinnostusta löytyy. Näissä tapauksissa liittymähinta muodostuu rakentamisen kustannusten mukaan, MPY:n vanhempi neuvonantaja Juha Putkonen sanoo.

MPY:llä ei ole runkoverkkoa valmiina Jäppilässä, vaan kuidut täytyy vetää Pieksämäeltä asti. Tämä näkyy liittymien hinnassa, vaikka Pieksämäen kaupunki onkin sitoutunut tukemaan MPY:n verkon rakentamista Nenonpellossa, Virtasalmella ja Jäppilässä. Kaupungin osuus rakentamisen kuluista on maksimissaan noin 300 000 euroa.

− Jos verkko jäisi toteutumatta vähäisen liittyjämäärän takia, silloin ei kaupunkikaan maksa mitään, Korhonen muistuttaa.

Lue lisää

Teksti ja kuva: Hanna Moilanen

Share This