Uutiset

Vetoomus: ”Haluamme hoitajavastaanoton takaisin Jäppilään!”

Arvo Levänen ja Päivi Lappi luovuttivat jäppiläläisten vetoomuksen Jäppilän hoitajavastaanoton ja laboratoriopalvelujen palauttamisen puolesta Etelä-Savon hyvinvointialueen johdolle Poleenissa. Vetoomuksen oli allekirjoittanut lyhyessä ajassa 394 ihmistä eri puolilta Jäppilää.

Etelä-Savon hyvinvointialueen virkamiesjohto oli Pieksämäellä kertomassa vuoden alusta aloittaneen Eloisan toimintaan liittyvistä suunnitelmista.

Kansalaiskiertue keräsi väkeä runsaasti koko Pieksämäen alueelta ja erityisesti Jäppilästä osallistujia oli paljon. Onhan Jäppilässä suuri huoli hoitajavastaanottopalvelujen päättymisen takia.

Etelä-Savon hyvinvointialueen johtaja Santeri Seppälä kertoi ajankohtaisia terveisiä sosiaali- ja terveyspalveluista.

Palvelut eivät ole vielä valmiit

Aluksi Etelä-Savon hyvinvointialueen johtaja Santeri Seppälä kertoi, ettei kaikki palvelut ole vielä pitkään aikaan valmiita, sillä nyt vasta on päästy tekemään palvelujen tuotantosuunnitelmia. Digitaalisten palvelujen piiriin pääsee jo nyt yli 200 käyttäjää. Tämä ryhmä lisääntyy kaiken aikaan.

Terveyspalveluiden toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen kertoi palveluiden tuotantosuunnitelman valmistuvan kesään mennessä, jolloin palvelujen järjestämisestä tiedetään paljon enemmän kuin tänään.

Haasteita siis on. Tietotekniset vaikeudet koskevat eniten Pieksämäen väkeä juuri erilaisen Pegasos-potilastietojärjestelmän vuoksi. Pieksämäen väestön tiedot eivät näy Mikkelin päässä, ja henkilöstö on kaiken aikaa koulutuksessa, joten juuri Pieksämäellä henkilöstö tällä hetkellä on suurimmassa kuormitustilanteessa.

Samaan tietojärjestelmään pääsemiseen menee noin 2 vuotta, jonka jälkeen ollaan paremmassa tilanteessa. Mikkelissä ja Savonlinnassa on jo entuudestaan sama järjestelmä, joten siellä asiat menevät siltä osin jouhevammin.

Yleisöä oli saapunut paljon tiistaina aamupäivällä järjestettyyn Eloisan kansalaiskiertueen tilaisuuteen.

Katsaus eri palvelualueiden kuulumisiin

Laskutuksesta saatiin kuulla, ettei vielä olla valmiita laskujen lähettämiseen, joten laskuja kannattaa vain rauhassa odotella. Nyt on vielä laskuttamatta viime vuoden käyntejä.

Santeri Seppälä halusi korostaa kolmannen sektorin roolia ja sen tärkeyttä. Tärkeä asia on myös tiedostaa kuntien rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, mikä on edelleen kuntien vastuulla. Tämä asia on jäänyt vähän epämääräiseksi asiaksi keskusteluissa.

Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen kertoi Ikäohjelmasta, joka on käynnissä Etelä-Savossa. Kun tarvitaan palveluja heille, palvelunumero on 015 211 577, jonne voi soittaa aina kun ikäihmisten palveluista on kysymys. Tästä palvelunumerosta lähtee palvelut vireille.

Lapsiperhepalveluiden päällikkö Milla Ryynänen kertoi lapsiperheiden kotipalvelusta Eloisan alueella. Palvelu on kaikkialla maksutonta eli sitä tavallaan vanhaa hyvää lapsiperheiden kotipalvelua tuodaan nyt taas uudestaan kansalaisten tietoon ja palvelua parannetaan, jotta perheitä pystyttäisiin auttamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lopuksi Seppo Lokka avasi pelastustoimen tehtäviä, jotka siirtyivät Eloisalle. Vuoden vaihteessa varauduttiin kiertäviin sähkökatkoihin ja tietoverkkojen pystyssä pysymiseen. Palkkojen maksu oli kriittinen asia, jossa onnistuttiin myös. Keskusteltiin ensivastehoidon tärkeydestä ja Seppo Lokka totesi sen olevan halvinta hoitoa, joten sen säilyminen palveluna on tärkeä.

Teksti ja kuvat: Leena Maaninen

Share This