Uutiset

Jäppilässä taidekätköillään tänäkin kesänä

Iloisia uutisia! Jäppilän Taidekätköt ovat täällä taas!

Ympäristöön piilotetut taideteokset on löydettävissä Jäppilän keskustan alueelta kätkökartan avulla. Paperisia karttoja voi noutaa Jäppilän Salesta, Heponiemen tilalta, Jäppilän kirjastolta ja Teranmäen pajalta aukioloaikojen puitteissa. Kartta löytyy sähköisenä myös Jäppilän nettisivuilta http://www.jappila.fi/taidekatkot/

Miten tunnistan ja löydän taidekätkön?

Taidekätkökartassa olevat kätkömerkit ja vihjeet johdattavat kätkön lähelle. Taidekätköt on piilotettu niin, että ne on silmin nähtävissä. Osa teoksista on suuria, osa pienen pieniä. Jotkut kätköt voi löytää helposti katsellessaan ympäristöä, osa taas on niin hyvin maastoutuvia että löytäminen vaatii harjaantunutta kätköilijän katsetta. Osa taidekätköistä on piilossa laatikon tai purkin sisällä. Löydätkö sinä kaikki Jäppilän taidekätköt?

Mikä Taidekätköt?

Jäppilän Taidekätköt- hanke sai alkunsa ajatuksesta ja toiveesta luoda Jäppilään uusi kylää elävöittävä retkikohde. Tavoitteenamme oli luoda aina saavutettavissa oleva retkikohde niin paikallisille kuin kylään vierailulle saapuville ihmisille. Jäppilän kyläkeskusta ja kauniit maisemat tulisivat myös uudella tavalla nähdyksi geokätköilystä ideansa saavan taidekätköjen kautta.

Koolle yhteisöllisiin, taideopettaja Susanna Tyrväisen vetämiin taidetyöpajoihin kutsuttiin kaikki aiheesta kiinnostuneet Jäppilän ystävät. Osallistujia oli 2v. lapsesta eläkeikäiseen. Yhteistyöllä ja toistamme auttaen noin vuodessa taidekätköt olivat valmiina ja avajaisia vietettiin 2.7.2022 Ahvenaukiolla.

Maaseudun kehittämisyhdistys ja Leader- toimintaryhmä Veej`jakaja ry palkitsivat Jäppilän Taidekätköt vuoden 2022 hankkeena. http://www.jappila.fi/jappilan-taidekatkot-palkittiin-veejjakajan-vuoden-2022-hankkeena/

Kätköt kaikkien ilona

Jäppilän taidekätköt talvehtivat ensimmäisen talvensa suhteellisen hyvin. Muutamia taidekätköjä sääolosuhteet kuluttivat ja oletettavasti linnut myös hakivat pesätarpeikseen pehmeitä ja lämmittäviä materiaaleja. Luonto muovaa ihmisten rakennelmia omaan muotoonsa sopivaksi, näin on myös taidekätköjen kohdalla. Osan kätköistä olemme korjanneet ja mukana on myös aivan uusia kätköjä.

Toivomme taidekätköjen löytäjiä jättämään taideteokset paikoilleen, jotta myös seuraava kätköille saapuva saa nauttia taide-elämyksestä ja löytämisen ilosta. Osaan kätköistä on mahdollista tehdä löytäjänkin itse taidetta tai kirjoitusta.

Otamme mielellämme vastaan palautetta taidekätköistä mm. seuraavissa tilanteissa:

  • jos et löydä kätköä ja haluat varmistua vihjeen oikeellisuudesta
  • jos kätkö on rikki
  • jos ilahduit, yllätyit ja innostuit kätköistä
  • jos sinulle herää kysymyksiä tai kehitysideoita taidekätköilyyn liittyen

Palautteen ja kyselyt voit viestittää: netta.nyyssonen@gmail.com

Jäppilän Taidekätköt on mukana 8 parhaan joukossa Vuoden 2023 Leader- kylähanke kisassa

Jäppilän Taidekätköt on ehdolla Vuoden 2023 Leader kylähankkeeksi. Kisaan ehdotetuista 14:sta Leader kylähankkeesta Suomen Kylien hallitus on nimennyt Jäppilän Taidekätköt 8 parhaan joukkoon.

Koko kisan voittaja julkistettan Salossa pidettävillä KyläAreenan Kyläkesteillä 31.8. Jäppilästä lähtee edustus paikanpäälle jännittämään miten meille käy. Pidetään siis kaikki peukkuja että saadaan voitto kotiin! Olemme niin ylpeitä tästä huomiosta ja kiinnostuksen määrästä mitä taidekätköihin on liittynyt.

Jokaisesta 8 finalistihankkeesta tehdään esittelyt Suomen Kylien somekanaviin heinäkuun aikana. Lisätietoja kylähankekisasta voit lukea Suomen Kylät ry:n verkkosivuilta.

Teksti ja kuvat: Netta Nyyssönen

Share This