Henkilötarinat

Kultaseppä luo käsillään kauneutta

Kultaseppä Kirsi Pelkonen valmistaa omia korusarjoja ja tekee alihankintaa isommille yrityksille. Inspiraation työhönsä hän ammentaa Jäppilän luonnosta.

 

Teksti: Hanna Moilanen
Kuvat: Jukka Suhonen

 

Vesi virtaa hiljaa joessa ja muotoilee rantaan muodostuneen jään reunaa. Sivusta laskeutuva valo saa värit näyttämään syvemmiltä. Tarkkaavainen kulkija voi huomata valon ja varjojen leikin.

Kultaseppä Kirsi Pelkonen ammentaa inspiraatiota korujensa suunnitteluun Jäppilän maisemista. Hän saattaa pysähtyä katsomaan koiriensa kanssa lenkkeillessään puiden välistä metsään siivilöityvää valoa tai usvan liikettä lammen päällä. Luonnon yksityiskohdat jalostuvat myöhemmin koruiksi, jotka Pelkonen viimeistelee yksilöllisesti käsityönä.

Kirsi Pelkonen valmistui kultasepäksi vuonna 1995 Lahden Muotoiluinstituutin Kultaseppäopistosta. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli seitsemän vuotta palkkatyössä Imatralla ja Hämeenlinnassa ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Kirsi Pelkonen on luonut Jäppilä-korusarjan Jäppilän vanhasta vaakunasta.

‒ Koen, että en itse ole valinnut kultasepän ammattia, vaan se valitsi minut jo silloin kun hakeuduin alalle, Pelkonen pohtii.

Omien korumallistojensa lisäksi Pelkonen tekee tilaustöitä yksityisasiakkaille ja alihankintaa isommille korualan yrityksille.

‒ On palkitsevaa nähdä omien käsiensä jälki ja asiakkaiden ilo onnistuneesta lopputuloksesta. Yrittäjänä saan valita miten ja milloin teen töitä. Se tuo minulle tekemisen vapauden ja ilon.

 

Sopiva tila löytyi verstaalle ja myymälälle

Yrittäjäksi lähteminen oli Kirsi Pelkoselle yhdenlainen käännekohta elämässä. Yhdessä vaakakupissa oli tuttu ja turvallinen työyhteisö. Toisessa painoi halu aloittaa jotain omaa ja uutta. Vaaka kallistui yrittäjyyden suuntaan.

Alussa Pelkonen teki töitä Kuopiossa Saurumilla vuokrapöydällä ja omassa autotallissa. Sitten löytyi paikka verstaalle ja myymälälle Jäppilän kaupanmäeltä entisestä apteekin tilasta.

Kirsi Pelkosen verstas ja myymälä sijaitsee Jäppilän kirkonkylällä.

‒ Tila oli juuri sopivan kokoinen. Lisäksi täällä oli apteekin jäljiltä kaakeloituja komeroita ja säilytystiloja kemikaaleja varten, Pelkonen muistelee.

Pienessä verstaassa ei ole käytettävissä niin paljon tekniikkaa, kuin isommissa korutehtaissa. Se sopii Pelkoselle. Hän kertoo tekevänsä pieniä sarjoja täysin uniikin tuotteen ja massavalmistuksen välimaastossa.

Uuden korumallin suunnittelu alkaa idean sulattelusta ja luonnostelusta. Luonnosten pohjalta Pelkonen tekee ykköskappaleen, jossa hän hyödyntää tarvittaessa 3D-mallinnusta tietokoneella.

Hopeakorusarjojen valun Pelkonen  teetättää koruvalimossa. Valujen jälkeen Pelkonen sahaa, viilaa ja hioo hiekkapaperilla koruaihioita. Hän istuttaa kivet paikalleen koruun. Lopuksi korut kiillotetaan ja pinnoitetaan. Esimerkiksi hopeakorut hopeoidaan tummumisen hidastamiseksi.

‒ Minua on aina kiehtonut se, miten rumista raaka-aineista on mahdollista luoda jotain kaunista, Pelkonen kertoo.

 

Jäppilässä jää tilaa luovuudelle

Suomenlapinkoirat Unna ja Hilka kulkevat Kirsi Pelkosen mukana verstaalle. Ideat koruihin syntyvät usein koirien kanssa luonnossa retkeillessä.

Kultaseppä Kirsi Pelkosen juuret ovat vahvasti Jäppilässä. Pelkonen oli 5-vuotias, kun hänen perheensä muutti Varkaudesta Jäppilään. Vaikka hän itse on opiskellut ja ollut töissä muualla, hän on aina palannut takaisin.

‒ Mieleni lepää järvisuomalaisen luonnon keskellä. Kun turha häly on pois, jää tilaa luovuudelle ja omille ajatuksille, Pelkonen pohtii.

Luonnon lisäksi Jäppilän koko tuntuu sopivalta. Kotoa on verstaalle kävelymatka. Se on mukava taivaltaa aamulla ja iltapäivällä yhdessä suomenlapinkoirin Unnan ja Hilkan kanssa.

‒ Pienessä kylässä kukaan ei katoa massaan eikä ole niin yksin, kuin ehkä isolla paikkakunnalla olisi. Täällä tulee tunne, että on osa yhteisöä.

 

 

 

Handmade in Jäppilä

Kuluneen vuoden aikana kultaseppä Kirsi Pelkonen on kehittänyt yhdessä verhoomoyrittäjä Päivi Kurosen ja taideseppä Tero Vepsäläisen kanssa Handmade in Jäppilä -brändiä.

– Tämä on alun perin Tero Vepsäläisen idea. Innostuin mukaan, koska merkillä erotetaan ammattimainen käsityö harrastelusta, Pelkonen kertoo.

Yhteistyöllä on myös käytännön merkitystä yrittäjille. Pelkosen mukaan esimerkiksi mainoksia voidaan teetättää enemmän kerralla ja jakaa niiden kulut. Kun kaikki mukana olevat yrittäjät mainostavat toistensa osaamista, tieto leviää laajemmalle.

– Tämä luo myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. Katsotaan, mitä yhteistä tekemistä tulevaisuus tuo vielä tullessaan.

 

 

Päivi Kurosen verhoomosta kertova artikkeli on julkaistu Jäppilän nettisivuilla jo aiemmin. Siihen voit tutustua täällä.

Share This